Mercedes-Benz Sprinter

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mercedes-Benz Sprinter
Σύνοψη
Κατασκευαστής Mercedes-Benz
Παραγωγή1995 — σήμερα
Σεζόν1995 - σήμερα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Διαστάσεις
Μήκος5399-7345 χιλιοστά
Κενό Βάρος2300-3500 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοMercedes-Benz T1
Mercedes-Benz Vario (από το 2015)
Dodge Ram van (για Dodge Sprinter)
Επόμενο μοντέλοRam ProMaster (για Dodge Sprinter)

Το Mercedes-Benz Sprinter είναι ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα (βαν) που παράγεται από τη Mercedes-Benz Group AG της Στουτγάρδης της Γερμανίας ως μεγάλο βαν, καμπίνα πλαισίου, μίνι λεωφορείο και ημιφορτηγό. Στο παρελθόν, το Sprinter είχε πωληθεί με τις μάρκες Mercedes-Benz, Dodge και Freightliner. Στις ΗΠΑ, κατασκευάστηκε από κιτ συναρμολόγησης από την Freightliner. Πουλήθηκαν και εκδόσεις του φορτηγού και από άλλες μάρκες μετά από συμφωνίες της Mercedes με αυτές, όπως από την Volkswagen Commercial Vehicles ως Volkswagen LT και Volkswagen Crafter. Τώρα διατίθενται κυρίως στην αγορά από την Mercedes.

Πρώτη γενιά (1995-2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mercedes Sprinter βαν
Dodge Sprinter βαν

Η πρώτη γενιά Sprinter λανσαρίστηκε στην Ευρώπη το 1995 για να αντικαταστήσει το διάσημο αλλά ξεπερασμένο φορτηγό T1 Transporter που χρονολογείται από το 1977. Σε σύγκριση με το T1, το Sprinter είχε μειώσει την αεροδυναμική αντίσταση και μετακίνησε τον κινητήρα 11 ίντσες πιο μπροστά για να αυξήσει το χώρο της καμπίνας. Ήταν το πρώτο προϊόν Mercedes-Benz που έφερε όνομα και όχι αλφαριθμητική ονομασία. Ήταν το πρώτο προϊόν της Mercedes-Benz που έφερε όνομα και όχι αλφαριθμητικό προσδιορισμό. Κυκλοφόρησε με δισκόφρενα τεσσάρων τροχών εξοπλισμένα με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης και κινούνταν από τον πιο ισχυρό κινητήρα ντίζελ στην κατηγορία του, με ισχύ 120 ίπποι. Το Sprinter ψηφίστηκε International Van of the Year για το 1995.[1][2]

Η πρώτη γενιά (σασί VA) του βορειοαμερικανικού Sprinter κυκλοφόρησε για το έτος μοντέλου 2002 στις ΗΠΑ και άρχιζε να πουλιέται με την μάρκα Freightliner. Το 2003, έλαβε την επωνυμία Dodge, καθώς η DaimlerChrysler επέλεξε να αντικαταστήσει το παλιό Dodge Ram van με το Sprinter αντί να το επανασχεδιάσει. Μετά το 2003, πωλήθηκαν ταυτόχρονα με τα ονόματα Freightliner και Dodge και ήταν πανομοιότυπα εκτός από μικρές λεπτομέρειες στυλ και κονκάρδες. Η DaimlerChrysler επέλεξε να μην φέρει το σήμα του Sprinter ως Mercedes-Benz, επειδή θεώρησε ότι το χρηστικό Sprinter θα παρενέβαινε στην εικόνα πολυτελείας που είχε η μάρκα Mercedes-Benz στη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποίησε τα ονόματα Freightliner και Dodge, καθώς και οι δύο αυτές μάρκες είχαν μεγαλύτερη εμπειρία στην πώληση φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων.

Στην Ιαπωνία, το βαν Sprinter πωλήθηκε ως Mercedes-Benz Transporter T1N λόγω το ότι η Toyota χρησιμοποιούσε ήδη το όνομα Toyota Sprinter, σε μια έκδοση του Toyota Corolla.

Στο Βιετνάμ, η πρώτη γενιά Sprinter συναρμολογήθηκε από τη Mercedes Benz Vietnam στην πόλη Χο Τσι Μινχ από κιτ συναρμολόγησης για να αποφευχθούν οι υψηλοί τοπικοί εισαγωγικοί δασμοί.

Από το 2014, το μοντέλο συναρμολογείτε και πωλείται επίσης από την GAZ στην Ρωσία.[3]

Δεύτερη Γενιά (2006-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mercedes Sprinter βαν δεύτερης γενιάς με τετρακίνηση για εκτός δρόμου

Το Sprinter δεύτερης γενιάς παρουσιάστηκε στην Ευρώπη το 2006. Ψηφίστηκε Van of the Year για το 2007 και ξανά το 2008 από το Professional Van and Light Truck Magazine. Το Mercedes-Benz Sprinter κατασκευάστηκε στα εργοστάσια παραγωγής Mercedes-Benz Ντύσσελντορφ και Ludwigsfelde της Daimler. Για το Sprinter δεύτερης γενιάς που διατίθεται στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποφευχθούν οι εισαγωγικοί δασμοί «φόρου κοτόπουλου», η έκδοση φορτίου αποσυναρμολογήθηκε μερικώς, αποστέλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και επανασυναρμολογείται σε εργοστάσιο στο Ladson της Νότιας Καρολίνας (κοντά στο North Charleston). Σε μια διαδικασία γνωστή ως κιτ συναρμολόγησης, που ξεκινά τον Ιούνιο του 2006, η επιβατική έκδοση συνέχισε να εισάγεται ως πλήρης μονάδα. Το εργοστάσιο Ladson στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως αμερικανικό εργοστάσιο LaFrance για πυροσβεστικά φορτηγά. Η έκδοση παραγωγής του Volkswagen Crafter με βάση το Sprinter από τη Mercedes-Benz Vans επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2016.[4][5]

Από το 2014, η Αλγερία άρχισε να κατασκευάζει το τελευταίο μοντέλο Sprinter 319/519 4×2 και 4×4 για πολιτική και στρατιωτική χρήση.

Τρίτη Γενιά (2019-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Sprinter τρίτης γενιάς έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Φεβρουαρίου 2018, στο κέντρο logistics της Mercedes-Benz στο Ντούισμπουργκ και ήταν διαθέσιμο για αγορά από τον Ιούνιο του 2018. Είναι η πρώτη γενιά που περιλαμβάνει ένα βαν με μπροστινή κίνιση στη σειρά.

Η έκδοση Freightliner διακόπηκε μετά το έτος μοντέλου 2021 ως μέρος της εκποίησης της Daimler Truck στη μάρκα Freightliner τον Οκτώβριο του 2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]