Γκρικτάουν (Τορόντο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°40′43″N 79°20′50″W / 43.67861°N 79.34722°W / 43.67861; -79.34722

Γκρικτάουν (Τορόντο)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκρικτάουν (Τορόντο)
43°40′43″N 79°20′50″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΤορόντο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γκρικτάουν (αγγλικά: Greektown), επίσης γνωστό ως Το Ντανφόρθ (The Danforth), είναι εμπορική-κατοικημένη γειτονιά και εθνικός θύλακας στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά. Βρίσκεται στη λεωφόρο Danforth, μεταξύ της λεωφόρου Chester και της λεωφόρου Dewhurst, στο ανατολικό Τορόντο. Ονομάστηκε από τον Asa Danforth, Jr., αμερικανό εργολάβος που σχεδίασε την Queen Street και την Kingston Road. Η περιοχή είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της που χρονολογείται ήδη από το 1910 και για τον αριθμό των ελληνικών εστιατορίων και καταστημάτων. Η περιοχή ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ελληνικός πληθυσμός περίπου 3.000 του Τορόντο συγκεντρώθηκε στην περιοχή που οριοθετείται από την οδό Yonge, την οδό Carlton, την εκκλησία Street και την σημερινή οδό Dundas East. Ήταν αυτή η περιοχή που ήταν το επίκεντρο της αντι-ελληνικής ταραχής του Τορόντο του 1918.

Στη δεκαετία του 1950, το Danforth είδε εισροή Ιταλών μεταναστών, ακολουθούμενη από Έλληνες μετανάστες τη δεκαετία του 1960 - πολλοί από τους οποίους έφυγαν από πολιτικές και οικονομικές αναταραχές που κατέληξαν στην κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από την ελληνική στρατιωτική χούντα του 1967-74. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, το Danforth θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο Greektown στη Βόρεια Αμερική.

Το Danforth

Το Greektown στο Danforth μπορεί να υπερηφανεύεται για μία περιοχή από το υψηλότερο ποσοστό εστιατορίων ανά χιλιόμετρο στον κόσμο. Πολλές σκηνές στην ταινία My Big Fat Greek Wedding γυρίστηκαν εδώ.

Σε ορισμένα μέρη του Greektown εξακολουθούν να κυριαρχούν καναδοί ελληνικής καταγωγής (Ελληνοκαναδοί). Οι Έλληνες αποτελούν την πιο πυκνοκατοικημένη εθνική ομάδα στην περιοχή του Τορόντο-Ντάνφορντ που βρίσκεται στο Greektown, στο 7,3% του συνόλου των 100.000 κατοίκων).

Στις 22 Ιουλίου 2018, πυροβολισμός πλήθους στο Greektown σκότωσε δύο και τραυμάτισε 13.[1]

Γεύση του Danforth[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γεύση του Danforth είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Greektown, γιορτάζοντας την ελληνική κουζίνα και τον πολιτισμό.

Η ετήσια Γεύση του Danforth είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ για φαγητά στα μέσα Αυγούστου. Χωρίς χρέωση εισόδου, η εκδήλωση χαιρετίζει όλους για να απολαύσουν δείγματα κουζίνας σε χαμηλές τιμές που διατίθενται σε εστιατόρια κατά μήκος της γραμμής Danforth Avenue από το Broadview έως τις λεωφόρους Jones. Το ελληνικό φαγητό επικρατεί, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως ταϊλανδικά, κινέζικα, βραζιλιάνα, ινδικά, ιαπωνικά και άλλα. Ένα μεσοδιάστημα προσφέρει παιχνίδια, παιδικές βόλτες και διαδραστικά αθλήματα που περιλαμβάνουν τοίχο αναρρίχησης, χόκεϊ στο δρόμο και μπάσκετ. Διάφορες σκηνές προσφέρουν μουσική ψυχαγωγία από όλη την υδρόγειο, με ένα στάδιο να δίνει έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες μουσικής, τραγουδιού και χορού. Το γεγονός έχει αυξηθεί σημαντικά από την πρώτη εκδήλωση, το 1994, όταν παρακολούθησαν 5.000 άτομα. Το 2008, προσήλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους,[2] φτάνωντας σε 1,5 εκατομμύρια μέχρι το 2015.

Οδικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδικές πινακίδες στο Danforth

Τα σήματα του δρόμου στο Greektown είναι τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.

  • Λεωφόρος Danforth - Οδός Ντανφόρτ (Οδός Ντανφόρθ)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Three dead, including shooter, 12 injured in Toronto mass shooting». https://www.theglobeandmail.com/canada/toronto/article-one-dead-13-injured-gunman-killed-in-toronto-mass-shooting/. 
  2. «Our Story». Taste of the Danforth. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]