Πύλη:Βιρτζίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


π • ε Πύλη Βιρτζίνια

Flag of Virginia.svg Η Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια, (/vərˈdʒɪnjə/ ) είναι Αμερικανική πολιτεία στην Ακτή του Ατλαντικού των Νότιων ΗΠΑ. Η πολιτεία είναι γνωστή σαν η "Παλιά Επικράτεια" και μερικές φορές ως "Μητέρα των Προέδρων", επειδή είναι ο τόπος γέννησης οκτώ προέδρων. Η γεωγραφία της πολιτείας σχηματίζεται από τα Όρη Μπλου Ριτζ και τον Κόλπο Τσέζαπικ, πατρίδα μεγάλου μέρους της χλωρίδας και της πανίδας της πολιτείας. Η πρωτεύουσα της κοινοπολιτείας είναι το Ρίτσμοντ, η Βιρτζίνια Μπιτς είναι η πιο πολυπληθής πόλη, και η Κομητεία Φέρφαξ είναι η πιο πολυπληθής πολιτική υποπεριοχή. Ο πληθυσμός της πολιτείας είναι μεγαλύτερος από επτά εκατομμύρια.

Η ιστορία της Βιρτζίνια αρχίζει με την ίδρυση της Αποικίας της Βιρτζίνια το 1607 από την Εταιρεία του Λονδίνου της Βιρτζίνια ως η πρώτη μόνιμη Αγγλική αποικία του Νέου Κόσμου. Η γη από εκτοπισμένες Ιθαγενείς Αμερικανικές φυλές, περιλαμβάνοντας τους Ποουχάταν και η δουλεία έπαιξαν η καθεμία σημαντικούς ρόλους στην πρώιμη πολιτική της Βιρτζίνια και στην οικονομία των φυτειών. Η Βιρτζίνια ήταν μια από τις Δεκατρείς Αποικίες στην Αμερικανική Επανάσταση και εισήλθε στην Ομοσπονδία στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια διαχωρίστηκε. Αν και παραδοσιακά συντηρητική και ιστορικά μέρος του Νότου, η σύγχρονη Βιρτζίνια είναι πολιτικά ανταγωνιστική και για τα δύο μεγάλα εθνικά κόμματα.

Η οικονομία της Βιρτζίνια έχει πολλούς τομείς: την γεωργία σε περιοχές όπως η Κοιλάδα Σεναντόα· ομοσπονδιακές υπηρεσίες στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπως το Πεντάγωνο· και στρατιωτικές βάσεις στο Χάμπτον Ρόουντς, έδρα του κύριου θαλάσσιου λιμένα της περιοχής. Η ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τεχνολογικών τομέων έχουν κάνει τα τσιπς υπολογιστών το κύριο εξαγωγικό προϊόν της πολιτείας, με την βιομηχανία να βασίζεται στη δύναμη των δημόσιων σχολείων και των πανεπιστημίων. (περισσότερα...

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Ο Τζόνστον Λίβινγκστον ντε Πέυστερ, (14 Ιουνίου 1846 - 27 Μαΐου 1903) ήταν στρατιώτης του Στρατού της Ένωσης κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο ο οποίος θεωρείται ότι ύψωσε την πρώτη σημαία της Ένωσης στο Συνομόσπονδο καπιτώλιο του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια μετά την πτώση του το 1865.

π • ε Γνωρίζετε ότι
  • ... το Αθήναιο είναι Μουσείο καλών τεχνών στην πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια;
π • ε Τι μπορείτε να κάνετε
π • ε Κατηγορίες

Η κατηγορία Βιρτζίνια περιλαμβάνει τις παρακάτω υποκατηγορίες:

π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός· Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αφρική · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γλώσσα · Διάστημα · Ελλάδα · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία ·Ηνωμένες Πολιτείες · Θέατρο · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μεσαίωνας · Μουσική · Μυθολογία · Οικονομία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Προτεσταντισμός · Ρωσία · Σιδηρόδρομος · Τέχνη · Τεχνολογία · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία