Πύλη:Βιρτζίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη Βιρτζίνια

Flag of Virginia.svg Η Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια, (/vərˈdʒɪnjə/ ) είναι Αμερικανική πολιτεία στην Ακτή του Ατλαντικού των Νότιων ΗΠΑ. Η πολιτεία είναι γνωστή σαν η "Παλιά Επικράτεια" και μερικές φορές ως "Μητέρα των Προέδρων", επειδή είναι ο τόπος γέννησης οκτώ προέδρων. Η γεωγραφία της πολιτείας σχηματίζεται από τα Όρη Μπλου Ριτζ και τον Κόλπο Τσέζαπικ, πατρίδα μεγάλου μέρους της χλωρίδας και της πανίδας της πολιτείας. Η πρωτεύουσα της κοινοπολιτείας είναι το Ρίτσμοντ, η Βιρτζίνια Μπιτς είναι η πιο πολυπληθής πόλη, και η Κομητεία Φέρφαξ είναι η πιο πολυπληθής πολιτική υποπεριοχή. Ο πληθυσμός της πολιτείας είναι μεγαλύτερος από επτά εκατομμύρια.

Η ιστορία της Βιρτζίνια αρχίζει με την ίδρυση της Αποικίας της Βιρτζίνια το 1607 από την Εταιρεία του Λονδίνου της Βιρτζίνια ως η πρώτη μόνιμη Αγγλική αποικία του Νέου Κόσμου. Η γη από εκτοπισμένες Ιθαγενείς Αμερικανικές φυλές, περιλαμβάνοντας τους Ποουχάταν και η δουλεία έπαιξαν η καθεμία σημαντικούς ρόλους στην πρώιμη πολιτική της Βιρτζίνια και στην οικονομία των φυτειών. Η Βιρτζίνια ήταν μια από τις Δεκατρείς Αποικίες στην Αμερικανική Επανάσταση και εισήλθε στην Ομοσπονδία στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια διαχωρίστηκε. Αν και παραδοσιακά συντηρητική και ιστορικά μέρος του Νότου, η σύγχρονη Βιρτζίνια είναι πολιτικά ανταγωνιστική και για τα δύο μεγάλα εθνικά κόμματα.

Η οικονομία της Βιρτζίνια έχει πολλούς τομείς: την γεωργία σε περιοχές όπως η Κοιλάδα Σεναντόα· ομοσπονδιακές υπηρεσίες στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπως το Πεντάγωνο· και στρατιωτικές βάσεις στο Χάμπτον Ρόουντς, έδρα του κύριου θαλάσσιου λιμένα της περιοχής. Η ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τεχνολογικών τομέων έχουν κάνει τα τσιπς υπολογιστών το κύριο εξαγωγικό προϊόν της πολιτείας, με την βιομηχανία να βασίζεται στη δύναμη των δημόσιων σχολείων και των πανεπιστημίων. (περισσότερα...

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Ο Τζόνστον Λίβινγκστον ντε Πέυστερ, (14 Ιουνίου 1846 - 27 Μαΐου 1903) ήταν στρατιώτης του Στρατού της Ένωσης κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο ο οποίος θεωρείται ότι ύψωσε την πρώτη σημαία της Ένωσης στο Συνομόσπονδο καπιτώλιο του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια μετά την πτώση του το 1865.

π • ε Γνωρίζετε ότι
  • ... το Αθήναιο είναι Μουσείο καλών τεχνών στην πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια;
π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία