Δεκατρείς Αποικίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δεκατρείς Αποικίες
9  Ιουνίου 17324  Ιουλίου 1776
Civil ensign of Great Britain (1707–1800).svg
Σημαία
Map of territorial growth 1775.svg
ΧώραΒασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
ΓλώσσεςΑγγλικά
Πληθυσμός2 400 000 (1775)
Οι δεκατρείς αποικίες το 1775

Οι Δεκατρείς Αποικίες ήταν βρετανικές αποικίες που βρίσκονταν στην σημερινή ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι αποικίες δημιουργήθηκαν για πολλούς λόγους. Αρκετοί άνθρωποι πίστευαν ότι η Αμερική είναι το ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια προϊόντων που δεν ήταν διαθέσιμα στην Ευρώπη όπως ο καπνός. Άλλοι έφυγαν για εκεί για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας ή απλά για να ξεκινήσουν μια νέα αρχή. Άλλοι ήθελαν εξουσία και μεταρρυθμίσεις και αλλαγές από τα πράγματα που ίσχυαν στην Αγγλία. Η πρώτη αποικία ήταν η Βιρτζίνια. Ξεκίνησε το 1607 στο Τζέιμσταουν. Η τελευταία αποικία που ιδρύθηκε ήταν η Τζόρτζια το 1733.

Οι δεκατρείς αποικίες σε σειρά από τον βορά προς τον νότο είναι οι εξής:

 1. Μασαχουσέτη
 2. Νιού Χάμσαϊρ
 3. Ρόουντ Άιλαντ
 4. Κονέκτικατ
 5. Νέα Υόρκη
 6. Νιού Τζέρσεη
 7. Πενσυλβάνια
 8. Ντέλαγουερ
 9. Μαίρυλαντ
 10. Βιρτζίνια
 11. Βόρεια Καρολίνα
 12. Νότια Καρολίνα
 13. Τζόρτζια

Μετά τον Γαλλοϊνδιανικό Πόλεμο, η Μεγάλη Βρετανία φορολόγησε βαριά τις αποικίες και θέσπισε νέους νόμους που δυσαρέστησαν τους κατοίκους των αποικιών. Αυτό οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία σε πόλεμο με τις αποικίες αυτές. Αυτός ο πόλεμος ονομάστηκε Αμερικανική Επανάσταση. Οι αποικίες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία στις 4 Ιουλίου 1776 με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Έκτοτε οι αποικίες ονομάστηκαν Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thirteen colonies της απλοποιημένης Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).