Πύλη:Αρχαιότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πύλη Αρχαιότητα

Ο Ηρόδοτος θεωρείται ο πρώτος ιστορικός της αρχαιότητας.
Ο Ηρόδοτος θεωρείται ο πρώτος ιστορικός της αρχαιότητας.

Η αρχαιότητα είναι η μακρά ιστορική περίοδος πριν το Μεσαίωνα, από την κλασσική εποχή της Ελλάδας και της Ρώμης μέχρι την κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο μ.Χ. αιώνα.. Βέβαια στη περίοδο αυτή συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι πρώιμοι πολιτισμοί, που αναδείχθηκαν στη Μεσοποταμία, στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Εγγύς Ανατολή γενικότερα, και λιγότερο στην Άπω Ανατολή. Στην Ινδία η περίοδος περιλαμβάνει την περίοδο των Μέσων Βασιλείων και στην Κίνα περιλαμβάνονται οι χρόνοι μέχρι την Δυναστεία των Τσιν.

Ο όρος κλασσική αρχαιότητα συχνά χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην αρχαία ιστορία από την αρχή της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας περίπου το 776 π.Χ. Η περίοδος συμπίπτει σχεδόν με την παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Ρώμης το 753 π.Χ., την αρχή της ιστορίας της αρχαίας Ρώμης.

H ιστορία της αρχαιότητας είναι η μελέτη των σημαντικών πολιτιστικών και πολιτικών γεγονότων από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας έως τους Πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους.

Επιλεγμένη εικόνα

Υδραγωγείο Υδραγωγείο Ρωμαϊκό υδραγωγείο στην Σεγκόβια της Ισπανίας.

Φωτογραφία: Manuel González Olaechea y Franco

Γνωρίζετε ότι

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε στην καλύτερη κάλυψη αυτής της περιόδου, γράφοντας νέα λήμματα ή επεκτείνοντας κάποια αντίστοιχα από τις κατηγορίες επεκτάσιμων: Ιστορία , Αρχαία Ελλάδα, Αρχαιολογία.