Πύλη:Νεότεροι χρόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη Νεότεροι χρόνοι

Η ιστορία των νεότερων χρόνων ή νεότερη ιστορία περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο μετά τον Μεσαίωνα. Η ιστορία των νεότερων χρόνων μπορεί να διαιρεθεί περαιτέρω στην πρώιμη νεότερη περίοδο και την ύστερη νεότερη περίοδο. Η σύγχρονη ιστορία περιλαμβάνει γεγονότα που είναι άμεσα σχετικά με την τρέχουσα χρονική στιγμή.

Η αρχή της νεότερης εποχής τοποθετείται χονδρικά στην αρχή του 16ου αιώνα. Πολλά σημαντικά γεγονότα στον Δυτικό κόσμο έκαναν τρομερές αλλαγές, με αρχή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, την πτώση της Μουσουλμανικής Ισπανίας και την Ανακάλυψη της Αμερικής το 1492, και την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση το 1517. Η πρώιμη νεότερη εποχή εκτείνεται διαμέσου της Εποχής του Διαφωτισμού εώς την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης στα τέλη του 18ου αιώνα. Η κύρια νεότερη εποχή περιλαμβάνει την εποχή των επαναστάσεων και της αποικιοκρατίας και των παγκόσμιων πολέμων κατά τον 20ο αιώνα.

π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Κατά την Ζανζιβαρινή Επανάσταση ανατράπηκε ο Σουλτάνος της Ζανζιβάρης και η κατά κύριο λόγο αραβική κυβέρνησή του από ντόπιους Αφρικανούς επαναστάτες. Η Ζανζιβάρη, ένα εθνικώς ανάμικτο κράτος αποτελούμενο από διάφορα νησιά στην ανατολική ακτή της Τανγκανίκας, είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1963. Ωστόσο, μία σειρά από βουλευτικές εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα η αραβική μειονότητα να παραμείνει στην εξουσία την οποία είχε κληρονομήσει από την πρότερη ύπαρξη της Ζανζιβάρης ως υπερπόντια κτήση του Ομάν. Αναστατωμένο από την υποεκπροσώπηση στο κοινοβούλιο παρά το ότι έλαβε το 54% των ψήφων στις εκλογές του Ιουλίου του 1962, ο Κόμμα Αφρο-Σιράζι (ASP) συμμάχησε με το δεξιό Κόμμα Ούμα (Umma), και νωρίς το πρωί τις 12ης Ιανουαρίου 1964 κινητοποίησε 600–800 επαναστάτες στο κύριο νησί Ουνγκούτζα. Έχοντας υπερνικήσει τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και αρπάξει τον οπλισμό τους, οι επαναστάτες προχώρησαν προς την Πόλη της Ζανζιβάρης όπου ανέτρεψαν τον Σουλτάνο και την κυβέρνησή του. Ακολούθησαν αντίποινα εναντίων Αράβων και Νοτιοασιατών πολιτών. Ο αριθμός των νεκρών αμφισβητείται, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως 20.000 άτομα. Ο μετριοπαθής ηγέτης του ASP Αμπέιντ Καρούμε έγινε ο νέος πρόεδρος της χώρας, ενώ δόθηκαν κυβερνητικές θέσεις και σε μέλη του κόμματος Umma.

Οι εμφανείς κομμουνιστικοί δεσμοί της νέας κυβέρνησης ανησύχησαν την Δύση, και καθώς η Ζανζιβάρη βρίσκονταν στην Βρετανική σφαίρα επιρροής, η βρετανική κυβέρνηση κατάρτισε ένα αριθμό από σχέδια παρέμβασης. Ωστόσο η φοβούμενη κομμουνιστική κατάληψη δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ οι Βρετανοί και Αμερικανοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν επιτυχώς, και έτσι τα σχέδια δεν εφαρμόστηκαν. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του ανατολικού μπλοκ, Κίνα, Ανατολική Γερμανία και Σοβιετική Ένωση σύναψαν φιλικές σχέσεις με την νέα κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την χώρα και στέλνοντας συμβούλους. Ο Καρούμε διαπραγματεύτηκε συνένωση με την Τανγκανίκα, σχηματίζοντας την Τανζανία, κίνηση που σχολιάστηκε από τα μέσα της εποχής ως προσπάθεια να αποτραπεί ο κομμουνιστικός έλεγχος της Ζανζιβάρης. Η επανάσταση έβαλε τέλος στα 200 χρόνια αραβικής κυριαρχίας της Ζανζιβάρης, και μνημονεύεται κάθε χρόνο στο νησί με επετειακούς εορτασμούς και δημόσια αργία.

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

«Ο Ουάσινγκτον περνά τον Ντελαγουέρ» του Emanuel Leutze

1851, λάδι σε μουσαμά, 378.5 × 647.7 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York

π • ε Κατηγορίες
π • ε Γνωρίζετε ότι
π • ε Σχετικές πύλες
π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία