Πύλη:Διάστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη Διάστημα

Ένας πλήρης ορισμός αναφέρει ότι διάστημα είναι ότι βρίσκεται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και συγχρόνως μέχρι τα όρια του ηλιακού μας συστήματος .

Σύμφωνα με την κλασική φυσική το Διάστημα είναι το αμετάβλητο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται τα φαινόμενα. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, το Διάστημα (κενό) υπάρχει ανεξάρτητα από τα φαινόμενα που συντελούνται μέσα σε αυτό και αποτελεί ένα σύστημα αναφοράς στο οποίο μπορούν να ανάγονται όλα ανεξαιρέτως φαινόμενα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες να εξερευνηθεί το διάστημα μέσω επανδρωμένων και μη αποστολών. Τη δεκαετία του 1960 μάλιστα είχε γίνει μια διαμάχη με θέμα το διάστημα ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τιςΗΠΑ για το ποιος θα έστελνε πιο γρήγορα άνθρωπο πρώτα στο διάστημα (όπου η ΕΣΣΔ έστειλε πρώτη τον Γιούρι Γκαγκάριν) κι έπειτα στη Σελήνη (όπου η ΗΠΑ έστειλαν πρώτες μια τριμελή αποστολή με επικεφαλής τον Νηλ Άρμστρονγκ.

Επιλεγμένο λήμμα

Ένας τεχνητός δορυφόρος είναι οποιοδήποτε συνθετικό κατασκεύασμα τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα. Όλα τα σώματα που είναι μέρη του Ηλιακού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης, είναι δορυφόροι είτε του Ήλιου, είτε, όπως η Σελήνη, δορυφόροι άλλων σωμάτων. Αυτοί οι δορυφόροι όμως πλέον λέγονται φυσικοί δορυφόροι για να διακρίνονται από τους τεχνητούς.

Η αρχική ιδέα για τη χρήση δορυφόρων σε γεωσύγχρονηγεωστατική) τροχιά γύρω από τη Γη διατυπώθηκε από τον επιστήμονα και συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ το 1945. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στηριγμένοι σε γερμανική πυραυλική τεχνολογία, αλλά και σε δοκιμές δικών τους επιστημόνων, Σοβιετικοί και Αμερικανοί άρχισαν δοκιμές για την αποστολή δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με την ευκαιρία του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους του 1957 εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της ιστορίας, ο Σοβιετικός Σπούτνικ 1. Λίγο αργότερα ακολούθησε και ο αμερικανικός Εξπλόρερ 1.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, η χρήση τεχνητών δορυφόρων γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της μεγαλής χρησιμότητάς τους σε τηλεπικοινωνιακούς, επιστημονικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Σήμερα υπάρχουν σε τροχιά περίπου 2000 τεχνητοί δορυφόροι, από τους οποίους όμως χρησιμοποιούνται μόνο γύρω στους 500 (οι υπόλοιποι είναι παλιότερης τεχνολογίας). Τεχνητοί δορυφόροι έχουν τεθεί κατά καιρούς σε τροχιά γύρω και από τους περισσότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος αλλά και τη Σελήνη.

Επιλεγμένη εικόνα
Ο διαστημικός σταθμός τον Ιούνιο του 2008.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (αγγλ. International Space Station - ISS) είναι ένας ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε το 1998. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια). Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χαω (17.240 μαω), συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές τη μέρα. Ο ISS αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και ESA (Ευρώπης) .

Γνωρίζετε ότι

Στις 15 Οκτωβρίου του 2003 η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα που καταφέρνει να εκτελέσει επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα. Αξιοσημείωτο είναι ότι για να τα καταφέρει ο προϋπολογισμός του διαστημικού της προγράμματος διαμορφώθηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή μόλις το 1/10 του προϋπολογισμού που είχαν η Σοβιετική Ένωση κι οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 όταν εκείνες πρωτοπήγαν στο Διάστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε γράφοντας ή μεταφράζοντας. Τα πιο κάτω λήμματα χρειάζονται τη "βοήθειά" σας.

Μπορείτε κι εσείς να προτείνετε δικά σας λήμματα για επεξεργασία ή λήμματα για δημιουργία εδώ. Για να αφήσετε τα σχόλια σας, τις ερωτήσεις σας, τα παράπονά σας, ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με την πύλη ή το διάστημα μπείτε εδώ.

Ειδήσεις

Ιούνιος 2012

  • 1 Ιουνίου: Προσθαλασσώθηκε το διαστημικό σκάφος Dragon, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή του. To Dragon, ένας σκάφος της ιδιωτικής εταιρίας Space-X, ήταν το πρώτο ιδιοτικό διαστημόπλοιο που μετέφερε προμήθειες στο ISS. Καθημερινή
  • 13 Ιουνίου: Εκτοξεύθηκε επιτυχημένα το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της ΝΑΣΑ NuStar. Η εκτόξευση δεν έγινε από το έδαφος, αλλά ο πύραυλος απελευθερώθηκε από ένα αεροπλάνο που πετούσε ύψος 11 χιλιομέτρων. Το Βήμα

Παλαιότερες ειδήσεις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημες ιστοσελίδες Διαστημικών Υπηρεσιών:

Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία