ΜΕΤΚΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ΜΕΤΚΑ Α.Ε.
Τύπος Ανώνυμη Εταιρεία
Εισηγμένη ΧΑΑMETTK
Κλάδος Βιομηχανίες
Ίδρυση 1962
Έδρα Αρτέμιδος 8, Μαρούσι
Σημαντικά πρόσωπα Ιωάννης Μυτιληναίος (Πρόεδρος) + (Διευθύνων Σύμβουλος)[1]
Υπηρεσίες Κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα βιομηχανικής παραγωγής
Έσοδα €445.1 εκατ. (τέλος 2016)[2][3]
Kέρδη €56.0 εκατ. (τέλος 2016)
Συνολικό ενεργητικό €1.1 δις. (τέλος 2016)
Ιδιοκτήτης Ευάγγελος Μυτιληναίος (50,2%)
Υπάλληλοι 670 (τέλος 2016)
Ιστότοπος metka.com

Η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. είναι μια διεθνής εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων έργων υψηλής τεχνογνωσίας στους τομείς Ενέργειας, Υποδομών και Άμυνας, με έδρα στην Ελλάδα.

Η ΜΕΤΚΑ δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με εξειδίκευση σε υψηλής απόδοσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τεχνολογία Συνδυασμένου Κύκλου. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με ισχυρή τεχνογνωσία σε βιομηχανική παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού και σύνθετων μεταλλικών κατασκευών στους τομείς Ενέργειας, Υποδομών και Άμυνας.

Ιδρύθηκε το 1962 και το 1973 οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα η εταιρεία συμμετέχει και στο δείκτη FTSE/Χ.Α. Large Cap.

Η εταιρεία είναι μία από τις λίγες εταιρείες που έχουν ταξινομηθεί στην υψηλότερη κατηγορία των αναδόχων κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων στην Ελλάδα.

Η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. είναι μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1962–1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΜΕΤΚΑ ιδρύθηκε το 1962 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας και λειτούργησε υπό τη διεύθυνση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΟΒΑ, μετέπειτα ΕΤΒΑ). Το 1964, το εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κατασκευών της ΜΕΤΚΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του και οι δραστηριότητές του σχετίζονται κυρίως με την κατασκευή μεγάλων και σύνθετων μεταλλικών και μηχανολογικών έργων.

Το 1971 η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε, ενώ το 1973 οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ακολούθησε μια σειρά σημαντικών εξαγορών που ανέδειξαν τη ΜΕΤΚΑ σε κατασκευαστή έργων μεγάλης κλίμακας. Η ΜΕΤΚΑ εκτελεί τα πρώτα της έργα στο εξωτερικό.

1980–1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 η εταιρεία απορρόφησε την τεχνική εταιρεία TECHNOM Α.Ε., αποκτώντας τη δυνατότητα κατασκευής και συναρμολόγησης αντικειμένων σε βιομηχανικό επίπεδο, καθώς και ανάληψης και εκτέλεσης δημοσίων έργων μεγάλης κλίμακας.

Το 1989 ακολούθησε η εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Κατεργασίας Χάλυβος ΑΕ, με διακριτικό τίτλο SERVISTEEL, και με το σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό της, η ΜΕΤΚΑ άρχισε την βιομηχανοποίηση μετάλλων (ανατινάξεις, κοπή, διάτρηση).

Μετά από 39 συναπτά έτη λειτουργίας, η ΜΕΤΚΑ ανοίγει νέους τομείς δραστηριοποίησης, όπως: ενέργεια, άμυνα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαγωγές και διυλιστήρια.

1998–2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο Ιούλιο του 1998 έως Ιανουάριο του 1999, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος απέκτησε σταδιακά επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και στις αρχές του 1999 η εξαγορά ολοκληρώθηκε επισήμως.

Τον Δεκέμβριο του 1999, η ΜΕΤΚΑ προχώρησε σε εξαγορά μεριδίου 40% της ΕΚΜΕ. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων στην πετροχημική και ενεργειακή βιομηχανία.

Το 2006 η ΜΕΤΚΑ εξαγοράζει την ΕΛΕΜΚΑ, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε έργα πολιτικού μηχανικού.

2009 - 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 ιδρύεται η Power Projects Limited, η θυγατρική εταιρεία της ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία.

Το 2012 η METKA εγκαινιάζει το Γραφείο Εκπροσώπησης της Αλγερίας και προχωρά στην εκτέλεση διάφορων ενεργειακών έργων στην περιοχή, με έμφαση κυρίως σε κινητές αεριοστροβιλικές μονάδες, σε διαδικασία ταχείας εκτέλεσης (fast-track).

2015 - 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 ιδρύεται νέο Γραφείο Εκπροσώπησης, στην Γκάνα, ακολουθώντας τη στρατηγική στοχοθέτηση της εταιρείας στις αφρικανικές αγορές με αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Η εταιρεία αναλαμβάνει το πρώτο σημαντικό της έργο στην Υποσαχάρια Αφρική (Γκάνα), για την κατασκευή 10 κινητών αεριοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης το 2015, η ΜΕΤΚΑ προχωρά στην ίδρυση της νέας θυγατρικής εταιρείας METKA EGN, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης με τον Όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της, αλλά και την τοποθέτησή της στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας.

Το 2017 η ΜΕΤΚΑ προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την International Power Supply (IPS), κατασκευάστρια του βραβευμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid), Exeron,  προχωρώντας, παράλληλα σε ίδρυση Γραφείο Εκπροσώπησης, στην Νιγηρία.

Λειτουργικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο Βόλο.

Η METKA είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και εστιάζεται κυρίως στην εξυπηρέτηση των αναγκών των διεθνών αγορών, κυρίως στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]