Θανάσης Σκορδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θανάσης Σκορδάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1965
Καλαμάτα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Έλληνας υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων‎

Ο Θανάσης Σκορδάς είναι Έλληνας ασφαλιστής και οικονομολόγος που διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης Σκορδάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965, είναι Αρκαδικής καταγωγής εκ πατρός και Λακωνικής εκ μητρός. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, από όπου και έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει εισηγητής οργάνωσης σεμιναρίων για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την πλήρη οργάνωση των ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή του σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, με διάφορες διακρίσεις και τιμές. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, θέση στην οποία επανεξελέγη και το 2003.

Εκλέγεται μέλος της Κεντρική Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 1994 ως το 2016 συνεχώς. Από το 2000 έως και τον Μάρτιο του 2004, ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ). Για το διάστημα 2004 έως 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009, κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Στην συνέχεια, ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του τότε Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Ιουνίου 2012, συμμετείχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - βιομηχανίας και εμπορίου. Η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση ανανεώθηκε στο ίδιο υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό που έγινε το καλοκαίρι του 2013. Ολοκλήρωσε την κυβερνητική του θητεία το καλοκαίρι του 2014, με τον ανασχηματισμό που έγινε μετά τις Ευρωεκλογές.

Επέστρεψε στην Αγορά ως μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΣΕΛΟΝΤΑ Ιχθυοτροφεία ΑΕΓΕ. Εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ της εν λόγω εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2015 συμβάλλοντας με την υπόλοιπη διοίκηση στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΣΕΛΟΝΤΑ και του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών γενικότερα.

Από τα μέσα του 2015 σύστησε κι ενεργοποίησε ένα εργαστήρι πολιτικής (think tank) ενεργών πολιτών, το οποίο απέκτησε νομική οντότητα το 2016, με την επωνυμία Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση κι Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α. www.reuma.gr).