Θανάσης Σκορδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θανάσης Σκορδάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1965
Καλαμάτα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων‎

Ο Θανάσης Σκορδάς είναι Έλληνας ασφαλιστής και οικονομολόγος που διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θανάσης Σκορδάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965, είναι Αρκαδικής καταγωγής εκ πατρός και Λακωνικής εκ μητρός. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, από όπου και έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ δραστηριοποιήθηκε στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει εισηγητής σεμιναρίων για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την πλήρη οργάνωση των ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, με διάφορες διακρίσεις και τιμές. Αδιάλειπτη ήταν η παρουσία του σε επαγγελματικά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, θέση στην οποία επανεξελέγη και το 2003.

Έχοντας, από τα εφηβικά του χρόνια, ενεργή πολιτική παρουσία στους αγώνες της γενιάς του, εκλέγεται μέλος της Κεντρική Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 1994 ως το 2016 συνεχώς. Με την εκλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θέση στην οποία διακρίθηκε ιδιαίτερα για την εγκαθίδρυση πολιτικών ασφάλειας τροφίμων και αγαθών καθώς και της τηλεφωνικής γραμμής 1520, μέσω των οποίων αντιμετωπίσθηκαν ουσιαστικά προβλήματα των καταναλωτών. Από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009, κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, αναδεικνύοντας την στην δεύτερη θέση απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών και εθνικών αναπτυξιακών πόρων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ολοκλήρωση σημαντικών κατασκευαστικών έργων όπως το Πέταλο του Μαλιακού, η σύνδεση Σχηματαρίου - Χαλκίδας κ.α. Στην συνέχεια, ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του τότε Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Ιουνίου 2012, συμμετείχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - βιομηχανίας και εμπορίου. Η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση ανανεώθηκε στο ίδιο υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό που έγινε το καλοκαίρι του 2013. Ολοκλήρωσε την κυβερνητική του θητεία το καλοκαίρι του 2014, με τον ανασχηματισμό που έγινε μετά τις Ευρωεκλογές. Η κυβερνητική του παρουσία χαρακτηρίστηκε από αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό, την διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων, την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, την απλοποίηση των διαδικασιών κλπ.

Επέστρεψε στην Αγορά ως μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΣΕΛΟΝΤΑ Ιχθυοτροφεία ΑΕΓΕ. Εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ και εν συνεχεία CEO της εν λόγω εταιρείας, συμβάλλοντας με την υπόλοιπη διοίκηση στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΣΕΛΟΝΤΑ και του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών γενικότερα.

Από τα μέσα του 2015 σύστησε κι ενεργοποίησε ένα εργαστήρι πολιτικής (think tank) ενεργών πολιτών, το οποίο απέκτησε νομική οντότητα το 2016, με την επωνυμία Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση κι Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α. www.reuma.gr).

Τον Μάιο του 2022, ανακοινώθηκε η δημιουργία της κίνησης Γαλάζιοι από τον Θανάση Σκορδά και τα άλλα πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή του 2004 και Αντώνη Σαμαρά του 2012 Αθανάσιο Γιαννόπουλο, Σάββα Τσιτουρίδη, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Νικολόπουλο, καθώς και τον πρώην Σύμβουλο Στρατηγικής του Καραμανλή, Νίκο Καραχάλιο.[εκκρεμεί παραπομπή][1][εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κουβαράς, Γιώργος (24 Μαΐου 2022). ««Γαλάζιοι» θα λέγεται το κόμμα των «καραμανλικών» - Ποιος είναι ο υποψήφιος αρχηγός τους που αποθέωσε το Σαμαρά». Παραπολιτικά. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2022.