Γεράσιμος Γιακουμάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Γέννηση 15  Ιανουαρίου 1949
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός, ιατρός και συνδικαλιστής
Αξίωμα Έλληνας υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας‎ και μέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος, συνδικαλιστής και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γ. Γιακουμάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου του 1949 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λαμβάνοντας την ειδικότητα του κλινικού παθολόγου εργάσθηκε σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία του κέντρου (Αθήνας και Πειραιά)

Συνδικαλιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση από το 1978 όταν έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ (Τ.Ο. Χαλανδρίου), ενώ αργότερα προσχώρησε στη ΝΔ και το 1983 εξελέγη πρόεδρος της Τ.Ο. Χαλανδρίου (Αθήνα). Το 1985 έγινε μέλος του ΕΙΝΑΠ και τον επόμενο χρόνο εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) ενώ το 1988 εξελέγη αντιπρόεδρος αυτού. Το 1991 διορίστηκε υποδιοικητής του ΙΚΑ θέση που διατήρησε μέχρι το 1993.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πολιτική σκηνή της χώρας εμφανίστηκε στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1993 θέτοντας υποψηφιότητα με την παράταξη της Ν.Δ. στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών όπου και εκλέχθηκε βουλευτής λαμβάνοντας 54.228 σταυρούς προτίμησης. Κατά τις εργασίες του Γ΄ Συνεδρίου της ΝΔ (Απρίλιος 1994) εξελέγη μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Το 1995 εξέπεσε του βουλευτικού αξιώματος μετά τη δημοσίευση αποφάσεως του Ειδικού Δικαστηρίου (22 Μαρτίου) με αιτιολογικό ότι είχε διατελέσει προηγουμένως υποδιοικητής του ΙΚΑ. Για την υπόθεση αυτή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις επόμενες Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1996 επανεξελέγη βουλευτής στην ίδια περιφέρεια, όπως ομοίως στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και του Ιουνίου 2012.

Σημειώνεται ότι το 1998 διεγράφη από το κόμμα της ΝΔ (επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή), επειδή σε κάποια τηλεοπτική εμφάνισή του απείλησε ότι θα έστρεφε το όπλο του κατά του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, πλην όμως επανήλθε μετά εννέα μήνες.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής με 66.798 ψήφους και ανέλαβε στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2004 υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη με 73.368 σταυρούς, τους περισσότερους στην πολιτική του σταδιοδρομία τρίτος κατά σειρά στην εκλογική του περιφέρεια. Επανεξελέγη βουλευτής το 2009 και τον Ιούνιο του 2012. Τέλος το 2014 ανέλαβε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Κατά το κοινοβουλευτικό του έργο έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας κυβερνητικού ελέγχου (ΟΚΕ) της Ν.Δ. σε θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και αργότερα το 2001, μετά την αλλαγή της οργανωτικής δομής των ΟΚΕ, διετέλεσε τομεάρχης σε θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Οικογενειακή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έγγαμος με την Ελένη Θεοδώρου με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες, τη Ζωή, σχεδιάστρια μόδας, και την Εβίνα. Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, (Κολωνάκι) και ομιλεί αγγλικά και ιταλικά.