Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεράσιμος Γιακουμάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Φεβρουαρίου 1949
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Ιταλικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
ιατρός
συνδικαλιστής
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2015, εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών)[2]

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος, συνδικαλιστής και πολιτικός. Κατάγεται από τη Κεφαλλονιά.

Ο Γ. Γιακουμάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου του 1949 και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λαμβάνοντας την ειδικότητα του κλινικού παθολόγου εργάσθηκε σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία του κέντρου (Αθήνας και Πειραιά).[3]

Συνδικαλιστική δράση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση το 1983 όταν εξελέγη πρόεδρος της Τ.Ο. Χαλανδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1985 έγινε μέλος της ΕΙΝΑΠ και τον επόμενο χρόνο εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) ενώ το 1988 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΙΣΑ. Το 1991 διορίστηκε υποδιοικητής του ΙΚΑ θέση που διατήρησε μέχρι το 1993.

Στην πολιτική σκηνή της χώρας εμφανίστηκε στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1993 θέτοντας υποψηφιότητα με την παράταξη της Ν.Δ. στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών όπου και εκλέχθηκε βουλευτής λαμβάνοντας 54.228 σταυρούς προτίμησης. Κατά τις εργασίες του Γ΄ Συνεδρίου της ΝΔ (Απρίλιος 1994) εξελέγη μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Στις επόμενες Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1996 επανεξελέγη βουλευτής στη Β Αθηνών, όπως και στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 του 2012 και του 2015.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής με 66.798 ψήφους και ανέλαβε στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2004 υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη με 73.368 σταυρούς, τους περισσότερους στην πολιτική του σταδιοδρομία τρίτος κατά σειρά στην εκλογική του περιφέρεια. Επανεξελέγη βουλευτής το 2009 και τον Ιούνιο του 2012. Τέλος το 2014 ανέλαβε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση Σαμαρά με αρμοδιότητα τη ρύθμιση ζητημάτων εσωτερικής αγοράς.

Κατά το κοινοβουλευτικό του έργο έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας κυβερνητικού ελέγχου της Ν.Δ. σε θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και αργότερα το 2001, μετά την αλλαγή της οργανωτικής δομής των ΟΚΕ, διετέλεσε τομεάρχης σε θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Οικογενειακή κατάσταση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έγγαμος με την Ελένη Θεοδώρου με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες, τη Ζωή, σχεδιάστρια μόδας, και την Ευαγγελία η οποία είναι δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, και ομιλεί αγγλικά και ιταλικά.

Διαμάχες και ομοφοβικά σχόλια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995 εξέπεσε του βουλευτικού αξιώματος μετά τη δημοσίευση αποφάσεως του Ειδικού Δικαστηρίου (22 Μαρτίου) με αιτιολογικό ότι είχε διατελέσει προηγουμένως υποδιοικητής του ΙΚΑ. Για την υπόθεση αυτή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου και δικαιώθηκε.

Έχει εμπλακεί σε αρκετές επικοινωνιακές διαμάχες, ενώ έχει δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια,[4] ενώ έχει χαρακτηρίσει ρατσιστές όσους αντιδρούν στο κάπνισμα.[5] Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις δηλώσεις του κατά το παρελθόν και δήλωσε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν ασπάζεται τέτοιου είδους αντιλήψεις.[6]