Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Μαΐου 1963
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαυπουργός
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Χίου)
Υπουργός Ναυτιλίας (Ελλάδα) (2012–2013)[1]

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Μουσουρούλης είναι Έλληνας πολιτικός, οικονομολόγος και ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, Βουλευτής Χίου με την Νέα Δημοκρατία, Υπουργός Ναυτιλίας[2] και Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2020, η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόσπαση του Κωστή Μουσουρούλη στην Ελλάδα, ώστε να αναλάβει χρέη Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.[3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωστής Μουσουρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 16 Μαΐου 1963, γιος του Δημητρίου Μουσουρούλη, από τη Χίο, και της Ελένης Γεωργιάδου, από τη Σάμο.

Φοίτησε στη Λεόντειο Σχολή και στη συνέχεια σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Οικονομία (Licence Spéciale) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Maîtrise) από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και διαθέτει Certificat στη Δημόσια Διοίκηση από το Solvay Brussels School of Economics & Management. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Έχει δύο κόρες και ένα γιο.

Το 2004 ο Κωστής Μουσουρούλης κλήθηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και στη συνέχεια, το 2007, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος για τον τομέα της Ενέργειας, .

Το 2007 η Κυβέρνηση τον όρισε ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Διετέλεσε Μέλος σε Συμβούλια και Επιτροπές που σχετίζονται με την ενεργειακή πολιτική, όπως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), καθώς και στην Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Κωστής Μουσουρούλης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του 2009 με τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Χίου. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του ενιαίου Δήμου Χίου.

Το 2011, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το 2012, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2012, επανεξελέγη βουλευτής Χίου και στη συνέχεια διορίσθηκε Υπουργός Ναυτιλίας.

Στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 η Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση επέλεξε τον Κωσταντίνο Μουσουρούλη ως Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ακαδημαϊκό προφίλ - Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Licence Spéciale en Economie Européenne - Université Libre de Bruxelles (1987-1989)
 • Maitrise en Relations Internationales, Faculté des Sciences Sociales, Politiques et Economiques - Université Libre de Bruxelles (1992-1993),  
 • Certificat en Management Public - Ecole de Commerce de Solvay, Université Libre de Bruxelles (1989-1990)
 • Πτυχίο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-1986)
 • Απολυτήριο Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης (1981)  

·      Σεμινάρια σε θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. - Université Libre de Bruxelles (1987)

·      Σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1987-σήμερα),

·      Πρακτική άσκηση υπό την αιγίδα της Ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη (1994), 

·      Δίμηνη επιμόρφωση στην Αγγλική Γλώσσα, Bell College, Essex, Ηνωμένο Βασίλειο (1985)

Επαγγελματικές - Πολιτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

- Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2013-2014)

- Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2012)

 • 2007-2009: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος για τον τομέα της Ενέργειας
 • 2007-2008: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
 • 2004-2007: Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. Αρμόδιος για το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων (κυρίως Γ΄ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), την εθνική εκπροσώπηση σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής, τη διαχείριση των Κοινοτικών και εθνικών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας (2004-2009) διετέλεσε:

- Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου.

- Πρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης Επενδυτικών Σχεδίων Μεγάλης Κλίμακας για ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.

- Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εφοδιασμού Υγρών Καυσίμων.

- Αναπληρωτής Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Προώθησης Επενδύσεων. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.

- Μέλος της Διϋπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

- Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης Νομοθετικής Πολιτικής και Αξιολόγησης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας Νομοθετικών Ρυθμίσεων

- Συντονιστής του «Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας της Ρυθμιστικής Διακυβέρνησης».

 • 1987-2004: Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Βρυξέλλες, στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας – Τεχνολογίας και Περιφερειακής Πολιτικής.

Εμπειρία και Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

-     23 έτη επαγγελματικής εμπειρίας σε θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)

-     11 έτη εμπειρίας σε κοινοβουλευτικό, κυβερνητικό, αυτό-διοικητικό και γενικότερο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

-     Εποπτεία Α.Ε. του Δημοσίου (ΜΟΔ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.λπ.)

-     Διαχείριση και εποπτεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο 2004-2007 (περίπου 8 δισ. Ευρώ ετησίως)

-     Τεχνική διαπραγμάτευση, σχεδιασμός, κατάρτιση και έγκριση ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Ελληνικού Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων & Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου περιόδου 2007-2013

-     Συντονισμός Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της ΕΕ (περίπου 26 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2000-2006 και 20,1 δισ. για την περίοδο 2007-2013)

-     Σχεδιασμός νέου συστήματος διαχείρισης ενισχύσεων προς τις ΜμΕ & εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η Πρωτοβουλία Jeremie

-     Κατάρτιση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού & πολιτικής στρατηγικής για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

-     Δημιουργία εργαλείων ελέγχου και εποπτείας της αγοράς πετρελαιοειδών, όπως το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr)

-     Σχεδιασμός νέων Ειδικών Προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, το Πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε στέγες, το «Εξοικονομώ» για 200 Δήμους κ.λπ

-     Κατάρτιση νέας νομοθεσίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων, τις ενεργειακές υπηρεσίες, την αγορά πετρελαιοειδών, τη ναυτιλία, τη νησιωτική πολιτική)

-     Ανασύσταση και αναδιοργάνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

-     Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου για τη ναυτιλία, τη ναυσιπλοΐα και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές με βάση τις πραγματικές ανάγκες

-     Εκσυγχρονισμός υποδομών και λειτουργιών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

-     Εισαγωγή ηλεκτρονικού νηολογίου

-     Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, θέσπιση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, μεταρρύθμιση μοντέλου λιμενικής διακυβέρνησης, ρυθμίσεις για την αποκρατικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης

-     Θέσπιση ρυθμίσεων για τη νησιωτικότητα («ρήτρα», «Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής») και ένταξή της στις εθνικές κλαδικές πολιτικές, κ.λπ.

-     Πολιτική καθοδήγηση και εποπτεία Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και ενίσχυση των υποδομών και ικανοτήτων του Σώματος

Συγγραφικό Έργο - Εισηγήσεις - Αρθρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφέας των βιβλίων:

1.   "Δημόσιες Επιλογές - Μια προσωπική αφήγηση" (Μάρτιος 2010, εκδόσεις Σιδέρη)

2.   "Πολιτική Διαδρομή 2009-2011" (Απρίλιος 2012, εκδόσεις Σιδέρη)

-     Εισηγητής σε μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Παν/μίου Κύπρου

- Εισηγητής σε θέματα οικονομίας, περιφερειακής ανάπτυξης, ενεργειακής και ναυτιλιακής πολιτικής σε εθνικά και διεθνή fora

-     Αρθρογράφος στον ελληνικό και διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, για την πολυετή προσφορά του στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση (2018)
 • Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος Αριστείας για τη Ναυτιλία - Γαλλική Δημοκρατία (Officier de l’ Ordre du Mérite Maritime) (2014)
 • Χρυσούς Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου, Ι.Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσσών (2012)

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

-     Μέλος Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (2007-2009)

-     Μέλος Δ.Σ. Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (2007-2009)

-     Μέλος Επιτροπής Ενέργειας Ακαδημίας Αθηνών (2008-2009)

-     Μέλος Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (2009)

-     Μέλος Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Σπουδών

-     Μέλος Ευρωπαϊκού Ομίλου Δημόσιας Διοίκησης

-     Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών

-     Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]