Δημήτρης Αβραμόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Απάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου (7698121194).jpg
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο βήμα της βουλής ως Υπουργός εξωτερικών.
Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Νοεμβρίου 2014
Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Προκάτοχος Σεσίλια Μάλμστρομ (Εσωτερικών Υποθέσεων)
Μαρτίν Ράιχερτς (Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας)
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιουνίου 2013 – 31 Οκτωβρίου 2014
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Αναπληρωτής Φώφη Γεννηματά
Προκάτοχος Πάνος Παναγιωτόπουλος
Διάδοχος Νίκος Δένδιας
Περίοδος
11 Νοεμβρίου 2011 – 17 Μαΐου 2012
Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Προκάτοχος Πάνος Μπεγλίτης
Διάδοχος Φραγκούλης Φράγκος
Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 24 Ιουνίου 2013
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Πέτρος Μολυβιάτης
Διάδοχος Ευάγγελος Βενιζέλος
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
2012 – 2014
Δήμαρχος Αθηναίων
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 1995 – 31 Δεκεμβρίου 2002
Προκάτοχος Λεωνίδας Κουρής
Διάδοχος Ντόρα Μπακογιάννη
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Περίοδος
2 Ιουλίου 2010 – 8 Μαρτίου 2015
Μαζί με Σταύρος Δήμας
Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 6 Ιουνίου 1953 (1953-06-06) (63 ετών)
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Σύζυγος Βίβιαν Αβραμοπούλου
Παιδιά 2 (Φίλιππος και Ιάσονας)
Επάγγελμα Διπλωμάτης
Θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδα avramopoulos.gr/

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (6 Ιουνίου 1953) είναι Έλληνας πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία (Ελληνικό Γορτυνίας) και την Ηλεία. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη. Το 1980 αποφοιτά από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ξεκινά μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στην πολιτική. Από το 1995 και για οκτώ χρόνια, διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, το 1998 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί ποτέ σε δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Το 2004, ορίζεται Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, το 2006 Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2010 Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 2011 Υπουργός Εθνικής Άμυνας και το 2012 Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούνιο του 2013 αναλαμβάνει για 2η φορά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την 1η Νοεμβρίου του 2014, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ του 2001 και του 2002 υπήρξε αρχηγός του δικού του πολιτικού κόμματος, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ).

Διπλωματική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην 67η Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εισήλθε στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1980 και από το 1981 μέχρι το 1983 υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Από το 1983 έως το 1988 ανέλαβε καθήκοντα Προξένου της Ελλάδος στη Λιέγη του Βελγίου.

Το 1989 ανακλήθηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε Ειδικός Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας», Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το 1991 διορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ / Βιέννη). Το 1992 ανέλαβε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, μέχρι το τέλος του ιδίου χρόνου, οπότε και τοποθετήθηκε ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και την ίδια χρονιά, τον μήνα Αύγουστο, παραιτήθηκε από τη Διπλωματική Υπηρεσία προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 1993.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατίας και εκλέχτηκε στην τρίτη θέση της Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Την ίδια περίοδο εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε Γραμματέας της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (EDU) και κατά την περίοδο 1993 – 1994 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας (Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών).

Δήμαρχος Αθηναίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 πήρε το χρίσμα του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο της Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε με αντίπαλό του τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ήταν ο νεότερος σε ηλικία δήμαρχος της πόλεως των Αθηνών.

Το 1996 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέβαλε αίτηση διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την πόλη των Αθηνών.

Από το 1997 που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη των Αθηνών μέχρι το τέλος του 2002, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεργάστηκε με την Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία της πόλης. Επανεκλέχτηκε δήμαρχος τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το ιστορικά μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.[1] Κατά την τετραετία 1995 – 1999 ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Το 1995 συνέστησε τη «Μόνιμη Διάσκεψη των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Από το 1996 έως το 2000 άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA). Από το 1997 έως το 2002 ήταν μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου (1997-2000).

Το Μάρτιο του 2001 ίδρυσε το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), ένα κόμμα με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά συγγενή με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Ιούνιο του 2002 ανακοίνωσε τη διακοπή του ΚΕΠ, καθώς και την απόφασή του να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου το 2002 και να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, προώθησε τις διεθνείς συνεργασίες της πόλεως των Αθηνών και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της «Συνόδου Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου». Στη Σύνοδο των Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2002, η Διάσκεψη επικύρωσε μία πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το πρόγραμμα «Διπλωματία των Πόλεων»[2], η οποία υιοθετήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Το 2001 θέσπισε το «Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία» υπό την αιγίδα της UNESCO (Παρίσι) και το 2002 την «Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων» υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λωζάνη).

Την ίδια περίοδο συνέστησε το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων». Το 2004 και μετά από ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου αποδέχτηκε προσκλήσεις και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, ήταν υποψήφιος στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε πρώτος Βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών.

Υπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 ορκίστηκε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του 2006, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέμεινε στη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση που κατείχε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.[3] Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας, ενός διεθνούς προτύπου ταξινόμησης των δαπανών υγείας που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 2011, την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αβραμόπουλος εκτοξεύθηκε η κρατική φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη. Στην αύξηση αυτή των δημοσίων δαπανών για την υγεία οφειλόταν το ένα πέμπτο της μεγέθυνσης του ΑΕΠ την τετραετία 2005-2009.[4][5] Το Μάιο του 2010 ένα πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αβραμόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομικών ΠαΓιάννη παθανασίου κατηγορώντας τους για «ηθική αυτουργία» στην αποστολή ψευδών στοιχείων από την ΕΣΥΕ στη Eurostat για τα χρέη των νοσοκομείων.[6]

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη και πάλι βουλευτής Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του αρχηγού της ΝΔ. Με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τη βάση. Στην πορεία της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ, απέσυρε με δημόσια δήλωσή του την υποψηφιότητά του και στις 10 Νοεμβρίου 2009 στήριξε την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά στην εκλογή του τελευταίου στην ηγεσία του κόμματος. Μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο του 2010, ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και κατείχε μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Παράλληλα παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας, ώστε να υποστηριχθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας για συμμετοχή μόνο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση.[7] Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών. Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ευρωπαίος Επίτροπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, κατά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν, ανακοινώθηκε πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.[8][9]

Ακαδημαϊκοί τίτλοι, Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Visiting Fellow, στο Kennedy School of Government, Institute of Politics, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει παρασημοφορηθεί και έχει λάβει ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από πολλές χώρες[3]:

Το 2006 τιμήθηκε στη Ρώμη με την ανώτατη διάκριση των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca».

Έχει επίσης τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη, με επίδοση υψηλών διακρίσεων από πολλές πόλεις του κόσμου: Αμμόχωστο, Βαρκελώνη, Ερεβάν, Πεκίνο, Βηρυτό, Βερολίνο, Βοστώνη, Βουκουρέστι, Καράκας, Σικάγο, Φλωρεντία, Γένοβα, Τζακάρτα, Αβάνα, Κωνσταντινούπολη, Κίεβο, Λιουμπλιάνα, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μόντρεαλ, Μόσχα, Νιού Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Λευκωσία, Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Πρόβιντενς, Ρώμη, Σόφια, τις Πολιτείες του Ιλλινόις, Τζόρτζια, Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Σίδνεϋ, Τιφλίδα, Τίρανα, Τορόντο, Βαλέτα, Ουάσινγκτον, Σιάν.

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης 40 Ελληνικών πόλεων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι παντρεμένος με τη Βίβιαν και έχει δύο παιδιά, τον Φίλιππο και τον Ιάσονα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ)». www.eurocharity.org. 2008-06-16. http://web.archive.org/web/20080616010635/http://www.eurocharity.org/article.php?article_id=195. Ανακτήθηκε στις 2016-06-25. 
  2. «Διπλωματία των Πόλεων | Δημήτρης Αβραμόπουλος - Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ». avramopoulos.gr. https://avramopoulos.gr/el/content/diplomatia-ton-poleon. Ανακτήθηκε στις 2016-06-25. 
  3. 3,0 3,1 «Δημήτρης Αβραμόπουλος | Δημήτρης Αβραμόπουλος - Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ». avramopoulos.gr. https://avramopoulos.gr/el/viografiko_avramopoulou. Ανακτήθηκε στις 2016-06-25. 
  4. Παλαιολόγος, Γιάννης (24-02-2013). «Η μεγάλη σπατάλη την τετραετία 2005-2009». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/481602/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-megalh-spatalh-thn-tetraetia-2005-2009. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  5. Κέζα, Λώρη (30-01-2015). «Αβραμόπουλος». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=672274. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  6. Τέλλογλου, Τάσος (15-05-2010). «Μήνυση για τα χρέη των νοσοκομείων». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/393345/article/epikairothta/politikh/mhnysh-gia-ta-xreh-twn-nosokomeiwn. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  7. Σαβούρδου, Μπέττυ (11 Νοεμβρίου 2011). «Παραίτηση Αβραμόπουλου από βουλευτής». ΕΡΤ. http://web.archive.org/web/20111214050319/http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/ellada/politiki/35497-2011-11-11-12-34-20.html. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011. 
  8. Τερζής, Γιώργος (11 Σεπτεμβρίου 2014). «Νέος επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος». Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/783207/article/epikairothta/politikh/neos-epitropos-metanasteyshs-o-d-avramopoylos. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  9. «Η νέα σύνθεση της Κομισιόν - O Μοσκοβισί Επίτροπος Οικονομικών». Τα Νέα. 10 Σεπτεμβρίου 2014. http://www.tanea.gr/news/politics/article/5157706/h-synthesh-ths-komision-epitropos-oikonomikwn-o-moskobisi/. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]