Σίμος Α. Κεδίκογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον πρώην πολιτικό του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας, δείτε: Σίμος Β. Κεδίκογλου.
Σίμος Α. Κεδίκογλου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4  Ιουλίου 1973, Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία
Επάγγελμαπολιτικός[1]
ιατρός
Ιστοσελίδαhttps://skedikoglou.gr
ΑξίωμαΥφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων‎ της Ελλάδας και μέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Συμεών Κεδίκογλου (Αθήνα, 4 Ιουλίου 1973) είναι Έλληνας ιατρός και πολιτικός, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγεται από την Ιστιαία της βόρειας Εύβοιας και είναι γιος του Άγγελου Κεδίκογλου, απόστρατου αντιστράτηγου του Στρατού προερχόμενος από το πυροβολικό και έμπιστου της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, ανηψιός του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, καθώς και πρώτος εξάδελφος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Β. Κεδίκογλου. Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της δερματολογίας – αφροδισιολογίας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο «Saint George’s Hospital» του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως επιμελητής του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».

Ως φοιτητής, υπήρξε μέλος της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης (ΠΑΣΠ) στην Ιατρική Σχολή και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) των ιατρών του νοσοκομείου, όπου εργαζόταν το 1998. Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, στη Σιβιτανίδειο Σχολή, σε φοιτητές της ιατρικής και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ενημέρωσης και δωρεάν εξέτασης του πληθυσμού για θέματα υγείας. Έχει αρθρογραφήσει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας.

Το 2009, εκλέγεται στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ευβοίας. Στη Βουλή των Ελλήνων, είναι εισηγητής στον κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (IΣTAME) - Aνδρέας Παπανδρέου σε άμισθη υπηρεσία. Επανεκλέχθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Στις 25 Ιουνίου 2013, ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στη δικομματική κυβέρνηση του Αντωνίου Σαμαρά.[2]

Στις 28 Μαΐου 2021 ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 05076df8-df31-44dd-a556-3e13b568c000. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Η σύνθεση της νέας δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. Το Βήμα. 24 Ιουνίου 2013. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=519154. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  3. «Συμεών Κεδίκογλου / Προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε στον Τσίπρα». Η Αυγή. 28 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]