Κατάλογος πόλεων της Σρι Λάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των οικισμών στη Σρι Λάνκα με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη, τοπικό όνομα Εικόνα Έδρα διαιρεσιακής γραμματείας Επαρχία Περιφέρεια Πληθυσμός Έκταση[1] Πυκνότητα
(σε τ.χλμ.)
Γεωγραφικές συντεταγμένες
Αστικό συγκρότημα
(εκτίμηση 2012)[2]
Δήμος
(απογραφή 2012)[3]
σε τ.χλμ. σε τ.μιλ.
Κολόμπο
(කොළඹ /
கொழும்பு)
Colombo City, Sri Lanka.jpg Κολόμπο /
Θιμπιριγκασγιάγια
Κολόμπο Δυτική 752.993 37 14 15,171 6°56′04″N 79°50′34″E / 6.93444°N 79.84278°E / 6.93444; 79.84278
Ντεχιουάλα-Όρος Λαβίνια
(දෙහිවල-
ගල්කිස්ස /
தெஹிவளை-
கல்கிசை)
Sri Lanka (560056969).jpg Ντεχιουάλα Κολόμπο Δυτική 245.974 184.468 21 8 8,784 6°50′23″N 79°52′33″E / 6.83972°N 79.87583°E / 6.83972; 79.87583
Μορατούουα
(මොරටුව /
மொறட்டுவை)
Μορατούουα Κολόμπο Δυτική 207.755 168.280 23 9 7.317 6°47′57″N 79°52′36″E / 6.79917°N 79.87667°E / 6.79917; 79.87667
Σρι Τζαγιαουαρντεναπούρα Κόττε
(ශ්‍රී ජයවර්ධනපුර
කෝට්ටේ /
ஶ்ரீ ஜெயவர்த்தனபுரம்
கோட்டை)
Fountain at Diyatha Uyana.JPG Κόττε Κολόμπο Δυτική 135.806 107.925 17 7 6,349 6°54′39″N 79°53′16″E / 6.91083°N 79.88778°E / 6.91083; 79.88778
Νεγκόμπο
(මීගමුව /
நீர்கொழும்பு)
Sri Lanka Negombo Dutch Channel.JPG Νεγκόμπο Γκαμπάχα Δυτική 127.754 142.449 31 12 4,595 7°13′00″N 79°50′00″E / 7.21667°N 79.83333°E / 7.21667; 79.83333
Κάντι
(මහනුවර /
கண்டி)
Kandy Lake (8).jpg Κάντι Κάντι Κεντρική 125.351 98.828 27 10 3,660 7°17′47″N 80°38′06″E / 7.29639°N 80.63500°E / 7.29639; 80.63500
Καλμούναϊ
(කල්මුනේ /
கல்முனை)
Kalmunai Paddy Fields.jpg Καλμούναϊ Μουσλίμ /
Καλμούναϊ Ταμίλ /
Σαϊνθαμαράθου
Αμπάρα Κεντρική 106.783 99.893 23 9 4,343 7°25′00″N 81°49′00″E / 7.41667°N 81.81667°E / 7.41667; 81.81667
Βαβουνίγια
(වවුනියාව /
வவுனியா)
Vavuniya City.jpg Βαβουνίγια Βαβούνιγια Βόρεια 99.653 34.816 8°45′00″N 80°29′00″E / 8.75000°N 80.48333°E / 8.75000; 80.48333
Γκάλλε
(ගාල්ල /
காலி)
GALLE CRICKET GROUND SRI LANKA JAN 2013 (8580281360).jpg Γκάλλε Γκάλλε Νότια 99.478 86.333 17 7 5,078 6°02′03″N 80°12′59″E / 6.03417°N 80.21639°E / 6.03417; 80.21639
Τρινκομαλί
(ත්‍රිකුණාමලය /
திருகோணமலை)
Samudragama vu de Koneshwarama.jpg Πόλη Τρινκομαλί και Γκρέιβετς Τρινκομαλί Ανατολική 99.135 48.351 8°34′00″N 81°14′00″E / 8.56667°N 81.23333°E / 8.56667; 81.23333
Μπατικαλόα
(මඩකලපුව /
மட்டக்களப்பு)
Batticaloa landscape.JPG Βόρειο Μανμούναϊ Μπατικαλόα Ανατολική 92.332 86.227 75 29 7°43′00″N 81°42′00″E / 7.71667°N 81.70000°E / 7.71667; 81.70000
Τζάφνα
(යාපනය /
யாழ்ப்பாணம்)
Jaffna.jpg Τζάφνα /
Ναλλούρ
Τζάφνα Βόρεια 88.138 80.829 20 8 9°40′00″N 80°00′00″E / 9.66667°N 80.00000°E / 9.66667; 80.00000
Κατουναγιάκε
(කටුනායක /
கட்டுநாயக்க)
Κατάνα Γκαμπάχα Δυτική 76.816 60.915 7°10′00″N 79°52′00″E / 7.16667°N 79.86667°E / 7.16667; 79.86667
Νταμπούλλα
(දඹුල්ල /
தம்புள்ளை)
Dambulla, Sri Lanka - panoramio (59).jpg Νταμπούλλα Ματάλε Κεντρική 68.821 23.814 54 21 7°51′24″N 80°38′57″E / 7.85667°N 80.64917°E / 7.85667; 80.64917
Κολοννάουα
(කොලොන්නාව /
கொலன்னாவ)
Κολοννάουα Κολόμπο Δυτική 64.887 60.044 6°55′00″N 79°54′00″E / 6.91667°N 79.90000°E / 6.91667; 79.90000
Ανουραντχαπούρα
(අනුරාධපුරය /
அனுராதபுரம்)
Anuradhapura 02.jpg Ανουραντχαπούρα Ανουραντχαπούρα Βορειοκεντρική 63.208 50.595 36 14 8°21′00″N 80°23′00″E / 8.35000°N 80.38333°E / 8.35000; 80.38333
Ρατναπούρα
(රත්නපුර /
இரத்தினபுரி)
Maha Saman Devalaya.jpg Ρατναπούρα Ρατναπούρα Σαμπαραγκαμούουα 52.170 47.105 20 8 6°40′00″N 80°24′00″E / 6.66667°N 80.40000°E / 6.66667; 80.40000

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Table 15.1: Area, Population, Registered voters and Employees of Municipalities, 2015» (PDF). Statistics Statistical Abstract 2016. Department of Census and Statistics, Sri Lanka. 
  2. «Sri Lanka: largest cities and towns and statistics of their population». World Gazetteer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. «Table 2.4: Population of Municipal Councils and urban councils by sex, Census, 2012» (PDF). Statistics Statistical Abstract 2016. Department of Census and Statistics, Sri Lanka.