Νεφτεκάμσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Νεφτεκάμσκ (ρωσικά: Нефтека́мск‎*, Μπασκίρ: Нефтекама, λατινικό: Neftekama) είναι πόλη στη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν στην Ρωσία. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της δημοκρατίας στον ποταμό Κάμα, 220 χιλιόμετρα (140 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της δημοκρατίας, την Ουφά. Είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της δημοκρατίας. Πληθυσμός: 121,733 (απογραφή 2010)

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Κάμα και το πετρέλαιο (нефть, neft στα ρωσικά).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη συνορεύει με τις επαρχίες Κρασνοκάμσκι και Γιαναούλσκι. Ένα οδικό δίκτυο συνδέει την πόλη με την Ουφά, το Μπιρσκ, το Γιαναούλ, το Αγκιντέλ, το Οκτιάμπρσκι, το Ιζέβσκ, το Περμ και το Καζάν. Ο πλησιέστερος υπεραστικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Άμζια, 15 χιλιόμετρα (9.3 μίλια) μακριά. Υπάρχει τοπικό τρένο που συνδέει το Νεφτεκάμσκ με το Γιαναούλ μέσω της Άμζια. Το αεροδρόμιο του Νεφτεκάμσκ εξυπηρετεί την πόλη. 

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1957 μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στην επαρχία Κρασνοκάμσκι. Το καθεστώς πόλης χορηγήθηκε το 1963. 


Διοικητικές και δημοτικής κατάστασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός του πλαισίου των διοικητικών διαιρέσεων, είναι μαζί με εφτά αγροτικές περιοχές, είναι ενσωματωμένη ως η πόλη δημοκρατικής σημασίας του Νεφτεκάμσκ, μια διοικητική μονάδα ισοδύναμη με αυτή των επαρχιών. Ως δημοτική διαίρεση, η πόλη δημοκρατικής σημασίας του Νεφτεκάμσκ είναι ενσωματωμένη ως το Αστικό Οκρούγκ Νεφτεκάμσκ.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη κατατάσσεται τέταρτη στον πληθυσμό μετά την Ουφά, το Στερλιταμάκ και το Σαλαβάτ

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος τόπος της βιομηχανίας της πόλης είναι το εργοστάσιο αυτοκινήτων του Νεφτεκάμσκ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς επιβατηγών λεωφορείων στην Ρωσία. 


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]