Ομοσπονδιακά Υποκείμενα της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ρωσία είναι ομοσπονδιακό κράτος, κάτι που φαίνεται και στην επίσημη διπλωματική ονομασία της (Ρωσική Ομοσπονδία). Αποτελείται από 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα[1] (ρωσικά: субъекты федерации) που διακρίνονται σε έξι τύπους.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έξι τύποι ομοσπονδιακών υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαιρούνται ως εξής:

  Περιφέρειες
  Κράι
  Δημοκρατίες
  Ομοσπονδιακές πόλεις
  Αυτόνομοι θύλακες
  Αυτόνομη περιφέρεια
  • 46 περιφέρειες (область, όμπλαστ) — είναι συνήθως περιοχές με ομοιογενή ρωσικό πληθυσμό. Διαθέτουν τοπική βουλή, αλλά ο κυβερνήτης τους διορίζεται από το Ρώσο πρόεδρο. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φέρουν το όνομα της πρωτεύουσάς τους.
  • 9 κράι (край, σημαίνει έδαφος, αφορά μεθοριακές περιοχές) — είναι ό,τι και οι Περιφέρειες, αλλά φέρουν αυτήν την ονομασία για ιστορικούς ή γεωγραφικούς λόγους.
  • 22 δημοκρατίες (республика, ρεσπούμπλικα) — οι Δημοκρατίες ταυτίζονται (ιστορικά ή πληθυσμιακά) με κάποια αυτόχθονα μειονότητα, της οποίας φέρουν το όνομα (π.χ. Δημοκρατία της Καρελίας). Είναι αυτόνομες, με δικό τους τοπικό σύνταγμα, πρόεδρο και κοινοβούλιο, αλλά εκπροσωπούνται διεθνώς από την κεντρική κυβέρνηση. Στη διοίκηση και την εκπαίδευση χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες (η ρωσική και αυτή της μειονότητας), ενώ προϋπόθεση για την ανάληψη δημοσίων αξιωμάτων είναι η γνώση και των δύο γλωσσών. Πάντως λίγες είναι πια οι Δημοκρατίες όπου υπερτερεί το τοπικό στοιχείο, κυρίως στην Υπερκαυκασία - στις περισσότερες η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής ή εκσλαβισμένοι αυτόχθονες κάτοικοι.
  • 3 ομοσπονδιακές πόλεις (город федерального значения, γκόροντ φεντεράλνοβο ζνατσένιγια) — λόγω του μεγέθους και της σημασίας τους αποτελούν χωριστά ομοσπονδιακά υποκείμενα και υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία της ρωσικής κυβέρνησης.
  • 4 αυτόνομοι θύλακες (автономный округ, αφτονόμνι όκρουγκ) — έδρες μειονοτήτων, με περισσότερη αυτονομία από τις Περιφέρειες αλλά λιγότερη από τις Δημοκρατίες λόγω του μικρού πληθυσμού τους.
  • 1 αυτόνομη περιφέρεια (автономная область, αφτονόμναγια όμπλαστ) — η Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια στα ανατολικά της συνοριογραμμής με την Κίνα, απομεινάρι της σοβιετικής εποχής.

Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, κάθε ομοσπονδιακό υποκείμενο έχει δική του σημαία και εθνόσημο και είναι ισότιμο με τα άλλα ανεξαρτήτως της νομικής του μορφής, του μεγέθους ή του πληθυσμού του. Η αρχή της ισοτιμίας εξασφαλίζεται με την εκλογή ίδιου αριθμού αντιπροσώπων (2) στην Άνω Βουλή (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα, στην Κάτω Βουλή (Δούμα) η εκπροσώπηση γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια.

Δεν πρέπει να συγχέονται με τα οκτώ ομοσπονδιακά διαμερίσματα, τα οποία δημιουργήθηκαν με προεδρικό διάταγμα, ειδικά για τους προεδρικούς απεσταλμένους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «kyp.rs.gov.ru». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2014.