Κατάλογος μελών Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξάγεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και τα 10 εκλεγμένα, μη μόνιμα. Πριν το 1966 τα εκλεγμένα μέλη ήταν 6 και στην ουσία τα μόνιμα μέλη έχουν αλλάξει από το 1945, με εξαίρεση την Κίνα. Η θητεία των εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου είναι διετής και κάθε χρόνο γίνονται εκλογές για το ήμισυ των μελών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η γεωγραφική συνέχεια, οι έδρες κατανέμονται με συγκεκριμένο αριθμό για καθεμιά από τις πέντε γεωγραφικές ταξινομήσεις των Ηνωμένων Εθνών (ανά περιοχή).

Σημερινά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνιμα μέλη
Χώρα Γεωγραφική ομάδα Μέλος από το
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 1971, αντικατέστησε την Δημοκρατία της Κίνας
Flag of France.svg Γαλλία Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
Flag of Russia.svg Ρωσική Ομοσπονδία Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης 1991, αντικατέστησε την Σοβιετική Ένωση
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
Μη μόνιμα μέλη
Χώρα Γεωγραφική ομάδα Έναρξη θητείας Λήξη θητείας
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 2019 2020
Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) 2019 2020
Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Ομάδα Αφρικής 2018 2019
Flag of Germany.svg Γερμανία Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 2019 2020
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 2019 2020
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Ομάδα Αφρικής 2018 2019
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 2018 2019
Flag of Peru (state).svg Περού Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) 2018 2019
Flag of Poland.svg Πολωνία Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης 2018 2019
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Ομάδα Αφρικής 2019 2020
Χάρτης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  Μόνιμα μέλη
  Μη μόνιμα μέλη


Ομάδες περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Ομάδα Αφρικής
  Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού
  Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης
  Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC)
  Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών
  Μέλος του ΟΗΕ που δεν ανήκει σε καμία ομάδα ψηφοφορίας
  Χώρα ή έδαφος εκτός Ηνωμένων Εθνών

Επιπρόσθετα, ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου είναι μια αραβική χώρα, εναλλάξ από Αφρική ή από την Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού. Ο εν λόγω κανονισμός προστέθηκε το 1967 και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1968.

Κάθε χρόνο εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέντε μέλη για διετή θητεία που ξεκινά τον Οκτώβριο της χρονιάς . Η επανεκλογή επιτρέπεται, αλλά όχι για συνεχόμενη θητεία.


Προηγούμενη και μελλοντική σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1946 ως το 1965, το Συμβούλιο Ασφαλείας περιελάμβανε 6 μη μόνιμα μέλη. Οι κατηγορίες ανά γεωγραφική περιοχή ήταν εκείνη την περίοδο:

Υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις στην ομαδοποίηση: η Λιβερία κατέλαβε τη θέση μιας χώρας της Δυτικής Ευρώπης το 1961, η Ακτή Ελεφαντοστού πήρε την έδρα μιας χώρας της Κοινοπολιτείας το 1964–1965 και στην ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης συμπεριελήφθησαν ασιατικές χώρες από το 1956.

Ως μέρος της πρότασης για διεύρυνση του Συμβουλίου, η Ομάδα των 4 (Βραζιλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ινδία) ζητούν μόνιμη εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Η Ιταλία είναι αντίθετη σε αυτήν την διεύρυνση, μέσω της ομάδας Ενωμένοι για τη Συναίνεση.

Μέλη ανά Χρονιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Κινέζικη έδρα Γαλλική έδρα Σοβιετική/ρώσικη έδρα Βρετανική έδρα Αμερικανική έδρα
1945 Flag of the Republic of China.svg Δημοκρατία της Κίνας Flag of France.svg Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
1946 Flag of France.svg Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία
1949 Flag of the Republic of China.svg Δημοκρατία της Κίνας
1958 Flag of France.svg Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία
1971 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα
1992–σήμερα Flag of Russia.svg Ρωσική Ομοσπονδία

Μη μόνιμα μέλη (1946–1965)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Έδρες Λατινικής Αμερικής Έδρα Κοινοπολιτείας Έδρα Ανατολικής Ευρώπης
& Ασίας[3]
Έδρα Μέσης Ανατολής Έδρα Δυτικής Ευρώπης
1946 Flag of Brazil (1889–1960).svg Βραζιλία Flag of Mexico (1934-1968) alternative version.svg Μεξικό Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Poland (1928–1980).svg Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία Flag of Egypt (1922–1958).svg Βασίλειο της Αιγύπτου Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1947 Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Αραβική Δημοκρατία της Συρίας Flag of Belgium.svg Βέλγιο
1948 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Canadian Red Ensign (1921–1957).svg Καναδάς Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic (1937-1949).svg Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
1949 Flag of Cuba.svg Κούβα Flag of Egypt (1922–1958).svg Βασίλειο της Αιγύπτου Flag of Norway.svg Νορβηγία
1950 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός Flag of India.svg Ινδία Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία
1951 Flag of Brazil (1889–1960).svg Βραζιλία Flag of Turkey.svg Τουρκία Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1952 Flag of Chile.svg Χιλή Flag of Pakistan.svg Πακιστάν State Flag of Greece (1863-1924 and 1935-1973).svg Βασίλειο της Ελλάδας
1953 Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Lebanon.svg Λίβανος Flag of Denmark.svg Δανία
1954 Flag of Brazil (1889–1960).svg Βραζιλία Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Flag of Turkey.svg Τουρκία
1955 Flag of Peru (state).svg Περού State flag of Iran (1933–1964).svg Ιράν Flag of Belgium.svg Βέλγιο
1956 Flag of Cuba.svg Κούβα Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία
1957 Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of the Philippines (1946–1985, 1986–1998).svg Φιλιππίνες Flag of Iraq (1924–1959).svg Βασίλειο του Ιράκ Flag of Sweden.svg Σουηδία
1958 Flag of Panama.svg Παναμάς Canadian Red Ensign (1957–1965).svg Καναδάς Flag of Japan (1870–1999).svg Ιαπωνία
1959 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Tunisia (1959–1999).svg Τυνησία Flag of Italy.svg Ιταλία
1960 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός Flag of Ceylon (1951–1972).svg Κεϋλάνη Flag of Poland (1928–1980).svg Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1961 Flag of Chile.svg Χιλή Flag of Turkey.svg Τουρκία Flag of Syria.svg Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία Flag of Liberia.svg Λιβερία[4]
1962 Flag of Venezuela (1930–2006).svg Βενεζουέλα Flag of Ghana.svg Γκάνα Flag of Romania (1952-1965).svg Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1963 Flag of Brazil (1960–1968).svg Βραζιλία Flag of the Philippines (1946–1985, 1986–1998).svg Φιλιππίνες Flag of Morocco.svg Μαρόκο[5] Flag of Norway.svg Νορβηγία
1964 Flag of Bolivia.svg Βολιβία Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού[6] Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία
1965 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Flag of Jordan.svg Ιορδανία Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία

Μη μόνιμα μέλη (1966–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Ομάδα Αφρικής Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης
* υποδηλώνει αντιπρόσωπο αραβικής χώρας
1966 Flag of Mali.svg Μάλι Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Flag of Uganda.svg Ουγκάντα Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Jordan.svg Ιορδανία* Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Flag of Bulgaria (1948-1967).svg Βουλγαρία
1967 Flag of Ethiopia (1897-1936; 1941-1974).svg Αιθιοπική Αυτοκρατορία Flag of India.svg Ινδία Flag of Brazil (1960–1968).svg Βραζιλία Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of Denmark.svg Δανία
1968 Flag of Algeria.svg Αλγερία* Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Paraguay (1954-1988).svg Παραγουάη Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
1969 Flag of Zambia (1964–1996).svg Ζάμπια Flag of Nepal.svg Νεπάλ Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Spain (1945–1977).svg Ισπανία
1970 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε Flag of Syria (1963-1972, 1-2).svg Συρία* Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα Flag of Poland (1928–1980).svg Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1971 Flag of Somalia.svg Σομαλία Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Belgium.svg Βέλγιο Flag of Italy.svg Ιταλία
1972 Flag of Guinea.svg Γουινέα Flag of Sudan.svg Σουδάν* Flag of India.svg Ινδία Flag of Panama.svg Παναμάς Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία
1973 Flag of Kenya.svg Κένυα Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Flag of Peru (state).svg Περού Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Austria.svg Αυστρία
1974 Flag of Cameroon.svg Καμερούν Flag of Mauritania (1959–2017).svg Μαυριτανία Flag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svg Ιράκ Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Flag of the Byelorussian Soviet Socialist Republic (1951–1991).svg Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
1975 Flag of Tanzania.svg Τανζανία Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Guyana.svg Γουιάνα Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Sweden.svg Σουηδία
1976 Flag of Benin (1975–1990).svg Μπενίν Flag of Libya.svg 1972* Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Panama.svg Παναμάς Flag of Romania (1965-1989).svg Ρουμανία
1977 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Flag of India.svg Ινδία Flag of Venezuela (1930–2006).svg Βενεζουέλα Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1978 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ* Flag of Bolivia.svg Βολιβία Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία
1979 Flag of Zambia (1964–1996).svg Ζάμπια Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα Flag of Norway.svg Νορβηγία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1980 Flag of Niger.svg Νίγηρας Flag of Tunisia (1959–1999).svg Τυνησία* Flag of the Philippines (1946–1985, 1986–1998).svg Φιλιππίνες Flag of Mexico.svg Μεξικό Flag of East Germany.svg Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας
1981 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Panama.svg Παναμάς Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Spain.svg Ισπανία
1982 Flag of Togo.svg Τόγκο Flag of Zaire.svg Zaire Flag of Jordan.svg Ιορδανία* Flag of Guyana.svg Γουιάνα Flag of Poland (1928–1980).svg Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1983 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1984 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο [7] Flag of Egypt.svg Αίγυπτος* Flag of India.svg Ινδία Flag of Peru (state).svg Περού Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic.svg Ουκρανική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία
1985 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Denmark.svg Δανία
1986 Flag of the People's Republic of Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Flag of Ghana.svg Γκάνα Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα* Flag of Venezuela (1930–2006).svg Βενεζουέλα Flag of Bulgaria (1971 – 1990).svg Βουλγαρία
1987 Flag of Zambia (1964–1996).svg Ζάμπια Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία Flag of Italy.svg Ιταλία
1988 Flag of Algeria.svg Αλγερία* Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Flag of Nepal.svg Νεπάλ Flag of Brazil (1968–1992).svg Βραζιλία Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία
1989 Flag of Ethiopia (1987-1991).svg Αιθιοπία Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of Finland.svg Φινλανδία
1990 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Flag of Zaire.svg Zaire Flag of Yemen.svg Υεμένη[8] Flag of Cuba.svg Κούβα Flag of Romania.svg Ρουμανία
1991 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε Flag of India.svg Ινδία Flag of Ecuador.svg Ισημερινός Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Belgium.svg Βέλγιο
1992 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο Flag of Morocco.svg Μαρόκο* Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Venezuela (1930–2006).svg Βενεζουέλα Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
1993 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Brazil.svg Βραζιλία Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Flag of Spain.svg Ισπανία
1994 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Flag of Rwanda (1962–2001).svg Ρουάντα Flag of Oman.svg Ομάν* Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
1995 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Flag of Honduras.svg Ονδούρα Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Italy.svg Ιταλία
1996 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος* Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Flag of Chile.svg Χιλή Flag of Poland.svg Πολωνία
1997 Flag of Kenya.svg Κένυα Ιαπωνία Ιαπωνία Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Flag of Sweden.svg Σουηδία
1998 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Flag of The Gambia.svg Γκάμπια Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν* Flag of Brazil.svg Βραζιλία Flag of Slovenia.svg Σλοβενία
1999 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
2000 Flag of Mali.svg Μάλι Flag of Tunisia.svg Τυνησία* Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2001 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Norway.svg Νορβηγία
2002 Flag of Cameroon.svg Καμερούν Flag of Guinea.svg Γουινέα Flag of Syria.svg Συρία* Flag of Mexico.svg Μεξικό Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
2003 Flag of Angola.svg Ανγκόλα Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Chile.svg Χιλή Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Spain.svg Ισπανία
2004 Flag of Algeria.svg Αλγερία* Flag of Benin.svg Μπενίν Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες Flag of Brazil.svg Βραζιλία Flag of Romania.svg Ρουμανία
2005 Flag of Tanzania.svg Τανζανία Flag of Japan.svg Ιαπωνία Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Denmark.svg Δανία Flag of Greece.svg Ελλάδα
2006 Flag of Ghana.svg Γκάνα Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό Flag of Qatar.svg Κατάρ* Flag of Peru (state).svg Περού Flag of Slovakia.svg Σλοβακία
2007 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Flag of Panama.svg Παναμάς Flag of Belgium.svg Βέλγιο Flag of Italy.svg Ιταλία
2008 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο Flag of Libya (1977–2011).svg Λιβύη * Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Flag of Croatia.svg Κροατία
2009 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα Flag of Japan.svg Ιαπωνία Flag of Mexico.svg Μεξικό Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Turkey.svg Τουρκία
2010 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Flag of Lebanon.svg Λίβανος* Flag of Brazil.svg Βραζιλία Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
2011 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Flag of India.svg Ινδία Flag of Colombia.svg Κολομβία Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2012 Flag of Morocco.svg Μαρόκο* Flag of Togo.svg Τόγκο Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2013 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Flag of Argentina.svg Αργεντινή Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο
2014 Flag of Chad.svg Τσαντ Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Flag of Jordan.svg Ιορδανία* Flag of Chile.svg Χιλή Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
2015 Flag of Angola.svg Ανγκόλα Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Flag of Spain.svg Ισπανία
2016 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος* Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Flag of Japan.svg Ιαπωνία Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2017 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Flag of Bolivia.svg Βολιβία Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Sweden.svg Σουηδία
2018 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ* Flag of Peru (state).svg Περού Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία[9] Flag of Poland.svg Πολωνία
2019 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Belgium.svg Βέλγιο
2020 Flag of Niger.svg Νίγηρας Flag of Tunisia.svg Τυνησία* Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Flag of Estonia.svg Εσθονία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Asian group of nations at UN changes its name to Asia-Pacific group, Radio New Zealand International, 2011-08-31.
  2. The United Nations Security Council, The Green Papers Worldwide
  3. H ομάδα Ανατολικής Ευρώπης συμπεριέλαβε και χώρες της Ασίας από το 1956 και μετά.
  4. Η Λιβερία κατέλαβε την έδρα μιας χώρας της Δυτικής Ευρώπης το 1961.
  5. Το Μαρόκο κατέλαβε τη θέση μιας μεσανατολικής χώρας το 1963–1964.
  6. Η Ακτή Ελεφαντοστού κατέλαβε την έδρα μιας χώρας της Κοινοπολιτείας το 1964–1965.
  7. Την περίοδο εκλογής, το 1984, η χώρα ήταν γνωστή ως Δημοκρατία του Άνω Βόλτα.
  8. Η εκλογή εξασφαλίστηκε από την Νότια Υεμένη και τον Μάιο του 1990, ενώ ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενοποιήθηκε με τη Βόρεια Υεμένη, σχηματίζοντας την ενιαία χώρα Υεμένη.
  9. «Italy, Netherlands ask to share Security Council seat». Al Jazeera. 28 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2017. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of members of the United Nations Security Council της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).