Κοινοπολιτεία των Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι χώρες της Κοινοπολιτείας

Η Κοινοπολιτεία των Εθνών, γνωστή ως Κοινοπολιτεία και παλαιότερα ως Βρετανική Κοινοπολιτεία, είναι εθελοντική - ελεύθερη ένωση 53 ανεξάρτητων κρατών, τα οποία είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, εκτός της Μοζαμβίκης, της Ρουάντας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναγνωρίζουν ως κοινή γλώσσα εργασίας την αγγλική γλώσσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1926 -επίσημα το 1931- με το όνομα Βρετανική Κοινοπολιτεία. Τα πρώτα μέλη της ήταν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ιρλανδία (τα οποία ονομάζονταν Ανεξάρτητα Κοινοπολιτειακά Βασίλεια μέσα στην Αυτοκρατορία) και φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960, η Βρετανική Αυτοκρατορία άρχισε να διαλύεται. Όλες οι πρώην αποικίες γίνονταν ταυτόχρονα με την ανεξαρτησία τους και μέλη της Κοινοπολιτείας.

Η μόνη χώρα που ήταν μέλος και δεν είναι σήμερα, είναι η Ιρλανδία, η οποία αποχώρησε το 1949 επειδή άλλαξε το πολίτευμά της σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Την εποχή εκείνη τα μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ήταν υποχρεωμένα να έχουν ως Αρχηγό Κράτους τον εκάστοτε Βρετανό Μονάρχη και έτσι η Ιρλανδία αυτομάτως έμεινε εκτός. Αυτό όμως άλλαξε το 1950, και έτσι τα μέλη μπορούν να έχουν όποιο αποδεκτό πολίτευμα επιθυμούν. Το 1949, αφαιρέθηκε από τον τίτλο του Οργανισμού η λέξη «Βρετανική».

Η Κοινοπολιτεία έχει ως μέλη 54 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 1,9 δισεκατομμύρια κατοίκους, το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς, 1,1 δισεκατομμύρια είναι οι πολίτες της Ινδίας). Οι άλλες μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες-μέλη είναι το Πακιστάν (165 εκατ.), το Μπανγκλαντές (148 εκατ.), η Νιγηρία (137 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (60 εκατ.). Αντιπροσωπεύει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα μέλη της κατέχουν το 21% της γεωγραφικής έκτασης της Γης.

Το μεγαλύτερο γεγονός της Κοινοπολιτείας είναι οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια (κάθε ζυγό έτος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και είναι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η πολυπληθέστερη αθλητική διοργάνωση (χώρες και αθλητές).

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζεται από τα 53 μέλη ως Αρχηγός της Κοινοπολιτείας. Η θέση αυτή είναι συμβολική, εκτελεστικές αρμοδιότητες έχει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας. Την 1η Απριλίου του 2008, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα ανέλαβε ο Ινδός Καμαλές Σαρμά.[1]

Διατελέσαντες γενικοί γραμματείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι (ασκούντες την προεδρία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ταυτόχρονα και Βασίλισσα σε άλλες 15 χώρες της Κοινοπολιτείας. Αυτές οι χώρες ονομάζονται Κοινοπολιτειακά Βασίλεια, είναι ανεξάρτητα Βασίλεια, και η Ελισάβετ φέρει τον τίτλο του κάθε Βασιλείου. (Ελισάβετ Β΄ της Αυστραλίας, του Καναδά, κ.λπ). Τα Βασίλεια αυτά είναι:

Οι υπόλοιπες χώρες είναι είτε αβασίλευτες Δημοκρατίες είτε Μοναρχίες με δικό τους Μονάρχη. Καμία αραβική χώρα που ήταν είτε αποικία, είτε προτεκτοράτο, δεν είναι μέχρι στιγμής μέλος της Κοινοπολιτείας. Αίτηση για ένταξη έχει υποβάλει η Υεμένη. Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει το 1997 η Παλαιστινιακή Αρχή.


Πρώην μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνδεδεμένα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνδεδεμένα μέλη είναι:

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ben Cahoon, World Statesmen