Κατάλογος εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων ανδρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτός είναι κατάλογος των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων ανδρών στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα έθνη με ομάδες ποδοσφαίρου από ότι για οποιοδήποτε άλλο άθλημα,[1] με ομάδες που εκπροσωπούν 191 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, καθώς και πολλές εξαρτώμενες περιοχές, υποεθνικές οντότητες και κράτη που δεν είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή ο κατάλογος χωρίζει τις ομάδες σε δύο κύριες κατηγορίες:

 • Ομάδες που είναι είτε μέλη της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), το διοικητικό σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (211 ομάδες), ή που είναι μέλη σε μία μη συνδεδεμένη με τη FIFA ηπειρωτική συνομοσπονδία, χωρίς να είναι μέλη της FIFA (12 ομάδες).
 • Ομάδες που δεν είναι μέλη της FIFA ή οποιασδήποτε ηπειρωτικής ομοσπονδίας, αλλά αντιπροσωπεύουν κυρίαρχα κράτη. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μέλη των Ηνωμένων Εθνών και κράτη παρατηρητές, καθώς και κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ (11 ομάδες).

Αυτός ο κατάλογος αποκλείει άλλες ομάδες, οι οποίες συνήθως παίζουν εκτός αναγνώρισης της FIFA. Οι εξαιρούμενες ομάδες περιλαμβάνουν εκείνες που εκπροσωπούν εθνοτικές ομάδες, υποεθνικές οντότητες, αποσχιστικά κινήματα και ψευδοέθνη ή μικροέθνη.

Μέλη των συνομοσπονδιών της FIFA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Κόσμου με τις έξι συνομοσπονδίες:

Αυτή η ενότητα απαριθμεί:

 • 211 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών που συνδέονται με τη FIFA, μέσω των εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών τους.
 • 12 εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών που έχουν την ιδιότητα μέλους σε μία από τις συνδεδεμένες με τη FIFA ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, αλλά δεν είναι μέλη της FIFA. [2]

Τα μέλη της FIFA έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι αγώνες μεταξύ τους αναγνωρίζονται ως επίσημοι διεθνείς αγώνες. Με βάση τα αποτελέσματα των αγώνων τους κατά την προηγούμενη τετραετή περίοδο, οι παγκόσμιες κατατάξεις της FIFA, που δημοσιεύονται μηνιαίως από τη FIFA, συγκρίνουν τις σχετικές δυνάμεις των εθνικών ομάδων.

Ορισμένες εθνικές ομάδες που είναι μέλη μιας συνομοσπονδίας αλλά όχι μέλη της FIFA ανταγωνίζονται σε συνομοσπονδιακά και υποπεριφερειακά τουρνουά. Αυτές οι ομάδες, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι έξι συνομοσπονδίες είναι:

Η FIFA διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως τουρνουά για τις εθνικές ομάδες για να βρει τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Κάθε συνομοσπονδία διαχειρίζεται επίσης το δικό της πρωτάθλημα για να βρει την καλύτερη ομάδα μεταξύ των μελών της:

Ενώ η Ένωση Αραβικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UAFA) δεν είναι από μόνη της συνομοσπονδία, συντονίζει τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες μεταξύ των αραβόφωνων χωρών. Και τα 22 εθνικά διοικητικά όργανα που σχηματίζουν την UAFA είναι επίσης μέλη της FIFA, καθώς και της AFC ή της CAF. Οι εθνικές ομάδες από τις χώρες μέλη της UAFA σημειώνονται στον παρακάτω κατάλογο.

Η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (ConIFA) είναι ένας οργανισμός για ομάδες που εκπροσωπούν μη αναγνωρισμένα κράτη, υποεθνικές περιοχές και ανιθαγενής μειονότητες, καθώς και ομάδες αναγνωρισμένων κρατών που δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη FIFA. Παρόλο που κανένα από τα σημερινά μέλη της δεν είναι μέλη της FIFA, μερικές από αυτές είναι μέλη σε μία από τις συνομοσπονδίες που συνδέονται με αυτήν. Αυτές οι ομάδες σημειώνονται επίσης στον παρακάτω κατάλογο.[3]

AFC (Ασία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του γεωγραφικού μεγέθους της Ασίας, η AFC υποδιαιρείται σε πέντε υπο-ομοσπονδίες:

 • 1: Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν προηγουμένως μέλος της OFC (1966–2006)
 • 2: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της UAFA
 • 3: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
 • 4: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για τη Δημοκρατία της Κίνας. Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν προηγουμένως μέλος της OFC από το 1975 έως το 1989
 • 5: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν
 • 6: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA για τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας
 • 7: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για τη Δημοκρατία της Κορέας
 • 8: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για τη Κιργιζία
 • 9: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της AFC, αλλά όχι μέλος της FIFA
 • 10: Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν μέλος της OFC (2005–2009)
 • 11: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA και την AFC για την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί τα Παλαιστινιακά εδάφη

CAF (Αφρική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του γεωγραφικού μεγέθους της Αφρικής, η CAF χωρίζεται σε πέντε περιφερειακές ομοσπονδίες:

 • 1: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι πλήρες μέλος της UAFA.
 • 2: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη FIFA για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη CAF είναι ΛΔ Κονγκό.
 • 3: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της CAF, αλλά όχι της FIFA.
 • 4: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της ConIFA.

CONCACAF (Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνομοσπονδία CONCACAF χωρίζεται σε τρεις περιφερειακές ομοσπονδίες που έχουν την ευθύνη για μέρος της γεωγραφικής περιοχής:

 • 1: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι πλήρες μέλος της CONCACAF, αλλά όχι μέλος της FIFA

CONMEBOL (Νότια Αμερική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

OFC (Ωκεανία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι πλήρες μέλος της OFC, αλλά όχι της FIFA.
 • 2: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι πλήρες μέλος της ConIFA
 • 3: Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν προηγουμένως μέλος της AFC (1964–1966)

UEFA (Ευρώπη)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1: Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν προηγουμένως μέλος της AFC (1954–1974). Εντάχθηκε στην UEFA το 1994.
 • 2: Το εθνικό διοικητικό όργανο ήταν προηγουμένως μέλος της AFC (1993–2002).

Εθνικές ομάδες που δεν είναι συνδεδεμένες με τις συνομοσπονδίες της FIFA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου που περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα δεν είναι μέλη της FIFA ή οποιασδήποτε από τις συνδεδεμένες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες της. Οι ομάδες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA ή σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα ηπειρωτικής συνομοσπονδίας. Τα καταστατικά της FIFA δεν επιτρέπουν στις ομάδες μέλη της να αγωνιστούν εναντίον αυτών των ομάδων χωρίς προηγούμενη άδεια της FIFA.[4] Αρκετές εθνικές ενώσεις των ομάδων που περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα είναι μέλη της ConIFA και αναφέρονται στους παρακάτω καταλόγους.

Αυτή η ενότητα αναφέρει:

 • 5 ομάδες που εκπροσωπούν κυρίαρχα κράτη, τα οποία είναι μέλη ή παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών.
 • 7 ομάδες που εκπροσωπούν κράτη που δεν είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Ανεξάρτητα κράτη του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν επτά κράτη μέλη και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών που δεν είναι μέλη της FIFA ή μιας εκ των συνδεδεμένων ηπειρωτικών συνομοσπονδιών της. Πέντε από αυτά, ωστόσο, έχουν δημιουργήσει εθνικές ομάδες για συμμετοχή σε ανεπίσημους φιλικούς αγώνες, σε περιφερειακές διοργανώσεις (όπως οι Ειρηνικοί Αγώνες ή οι Μικρονησιακοί Αγώνες) ή σε παγκόσμιες διοργανώσεις που διοργανώνονται εκτός της αιγίδας της FIFA. Αυτές οι ομάδες παρατίθενται παρακάτω.

1: Οι ανώτερες εθνικές ομάδες που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παίξει μόνο ανεπίσημους φιλικούς αγώνες (συνήθως υπό την ονομασία «Μεγάλη Βρετανία», αν και υπήρξαν επίσης εθνικές ομάδες με την ονομασία «Υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου). Διαφορετικά, το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται στο ποδοσφαιρικό που οργανώνεται από τη FIFA και την UEFA από τις ομάδες των χωρών που το απαρτίζουν: Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία (οι ομάδες αυτές αναφέρονται στην υποενότητα της UEFA παραπάνω). Ομάδες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το βασίλειο έχουν επίσης αγωνιστεί στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και συμμετέχουν τακτικά στην Πανεπιστημιάδα.
2: Επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο Αγώνων των Ειρηνικών Αγωνών για τη Μικρονησία.[5]
3: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της ConIFA.
4: Καταχωρήθηκε ως μέλος της OFC το 2002 και ξανά το 2006.
Δεν είναι σαφές εάν το Παλάου εξακολουθεί να συνδέεται με τη συνομοσπονδία.[6]

Δύο άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ (οι Νήσοι Μάρσαλ και το Ναουρού) δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ εθνική ποδοσφαιρική ομάδα, αν και υπάρχουν αναφορές ότι οι ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την τελευταία έχουν συμμετάσχει σε τοπικούς φιλικούς αγώνες, τουλάχιστον δύο φορές.[7] [8]

Ανεξάρτητα κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρία κράτη με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση και δύο συνδεδεμένα κράτη χωρίς συμμετοχή στον ΟΗΕ είναι μέλη της FIFA και μίας συνδεδεμένης συνομοσπονδίας και ως εκ τούτου κατηγοριοποιούνται παραπάνω: η Δημοκρατία της Κίνας (όπως η κινεζική Ταϊπέι), οι Νήσοι Κουκ, το Κοσσυφοπέδιο και το Νιούε.

Υπάρχουν άλλα επτά εκ των πραγμάτων ανεξάρτητα ή μερικώς αναγνωρισμένα κράτη, κανένα εκ των οποίων δεν είναι μέλος της FIFA ή μιας από τις συνδεδεμένες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες της. Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα κράτη έχουν δημιουργήσει εθνικές ομάδες για διοργανώσεις εκτός της FIFA ή μη εγκεκριμένους φιλικούς αγώνες.[9][10][11][12][13] Οι εθνικές ενώσεις που εκπροσωπούν όλες αυτές τις ομάδες είναι μέλη της ConIFA.[14]

1: Από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι παγκόσμιες κατατάξεις της ConIFA αναφέρουν την ομάδα που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία του Αρτσάχ με το παλιό της όνομα, Ναγκόρνο Καραμπάχ.[15] Η ομάδα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου ConIFA του 2009 ως Αρτσάχ.[16]
2: Εκτός από το να παίζει σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου εκτός της FIFA και σε ανεπίσημους αγώνες ενάντια σε έθνη που συνδέονται με τη FIFA, η Βόρεια Κύπρος συμμετείχε στους Ισλαμικούς Αγώνες του 1980.
3: Η εθνική ομάδα της Υπερδνειστερίας, ενώ είναι μέλος της ConIFA,[17] έχει παίξει μόνο ενάντια σε συλλόγους μέχρι στιγμής.

Άλλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτήρια ιδιότητας μέλους της FIFA και συνδεδεμένων συνομοσπονδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, η πλειοψηφία των μελών της FIFA και των συνομοσπονδιών της ήταν κυρίαρχα κράτη με ευρεία διπλωματική αναγνώριση. Εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό περιλαμβάνει η βρετανική Home Nations (λόγω του καταλυτικού ρόλου τους στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου), η Δημοκρατία της Κίνας (η οποία δεν απολαμβάνει ευρείας αναγνώρισης, αλλά εξακολουθεί να είναι αποδεκτή ως εκπρόσωπος της περιοχής της Ταϊβάν) και ορισμένα εξαρτώμενα εδάφη, αυτόνομες περιοχές και προτεκτοράτα, που λόγω της πολιτικής τους αυτονομίας, του ξεχωριστού καθεστώτος ή/και της απόστασης από το πατρικό τους κράτος, έχουν τη δυνατότητα να είναι μέλη της FIFA ή/και μιας από τις συνδεδεμένες συνομοσπονδίες της. Επί του παρόντος, τα μέλη της FIFA περιλαμβάνουν 23 υποεθνικά και εξαρτώμενα εδάφη, καθώς και δύο κράτη με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση.[note 1] Περίπου δέκα επιπλέον υπερπόντιες, εξαρτώμενες και αυτόνομες περιοχές με στενούς δεσμούς με ένα κυρίαρχο κράτος δεν έχουν την ιδιότητα μέλους της FIFA, αλλά είναι μέλη μιας από τις συνδεδεμένες συνομοσπονδίες.

Το 2016, η FIFA έκανε αλλαγές στο καταστατικό της για να ορίσει τη «χώρα» ως «ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα».[18] Το καταστατικό ορίζει επίσης ότι μία μη ανεξάρτητη περιοχή μπορεί να γίνει μέλος με την άδεια της εθνικής ένωσης της χώρας στην οποία βρίσκεται.[19] Το 2011, η UEFA είχε ήδη αλλάξει το καταστατικό της έτσι ώστε μόνο οι χώρες που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητα κράτη από τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να ενταχθούν στον οργανισμό.[20] Παρόλα αυτά, οι ενώσεις του Κοσσυφοπεδίου (ένα κράτος με περιορισμένη αναγνώριση της οποίας η κυριαρχία αμφισβητείται από τη Σερβία) και το Γιβραλτάρ (ένα βρετανικό εξαρτώμενο έδαφος που διεκδικεί η Ισπανία), που δεν έχουν συμμετοχή μέλους στον ΟΗΕ, έγιναν δεκτές τόσο στη FIFA όσο και στην UEFA το 2016.[21] [22] Αντίστροφα, η αίτηση της βρετανικής εξαρτώμενης περιοχής του Τζέρσεϊ για να ενταχθεί στην UEFA απορρίφθηκε το 2018, επειδή δεν ήταν κυρίαρχη χώρα όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ.[23]

Εξαρτώμενα και αμφισβητούμενα εδάφη χωρίς χωριστή ιδιότητα μέλους της FIFA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες ομάδες αντιπροσωπεύουν μόνιμα κατοικημένα εξαρτώμενα εδάφη, τα οποία, αν και δεν είναι μέλη της FIFA ή οποιασδήποτε από τις συνδεδεμένες συνομοσπονδίες της, έχουν συμμετάσχει σε ανεπίσημους φιλικούς αγώνες, σε περιφερειακές διοργανώσεις ή σε διεθνείς διοργανώσεις για ομάδες που δεν είναι συνδεδεμένες με τη FIFA (όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ConIFA, οι Αγώνες Νήσων ή το Κουπ ντε λ'Ουτρ-Μερ). Η συμμετοχή αυτών των ομάδων στο διεθνές ποδόσφαιρο κυμαίνεται από τακτική έως σποραδική.

1: Το εθνικό διοικητικό όργανο είναι μέλος της ConIFA.

Οι παρακάτω μόνιμα κατοικούμενα εξαρτημένα εδάφη δεν έχουν δημιουργήσει ποδοσφαιρικές ομάδες: Ακρωτήρι και Δεκέλεια (Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου), Νησί Νόρφολκ (εξωτερικές έδαφος της Αυστραλίας), Νήσοι Πίτκερν (υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου), Σβάλμπαρντ (μέρος της Νορβηγίας) και Τοκέλαου (έδαφος της Νέας Ζηλανδίας). Τα αμφισβητούμενα εδάφη του Αμπιγί, του Αζάντ Κασμίρ και του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, επίσης δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ αντιπροσωπευτικές εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Αυτονομιστικές, υποεθνικές και εθνοτικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επί το πλείστον, οι εθνικές διοργανώσεις που διοργανώνονται από τη FIFA και τις συνδεδεμένες συνομοσπονδίες της είναι αποκλειστικά ανοικτές σε ομάδες που αντιπροσωπεύουν ένα ολόκληρο έθνος ή εξαρτώμενο έδαφος. Αυτά τα όργανα συνήθως δεν διοργανώνουν διοργανώσεις μεταξύ ομάδων που αντιπροσωπεύουν υποεθνικές περιοχές ή συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες. Εξαίρεση αποτελεί το Κύπελλο Περιφερειών της UEFA, ένα ερασιτεχνικό τουρνουά όπου συμμετέχουν ομάδες που εκπροσωπούν τις υποεθνικές περιοχές της Ευρώπης. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν το Κουπ ντε λ'Ουτρ-Μερ, το οποίο διοργανώθηκε από τη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και αφορούσε υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, το Κουπ ντε λ'Ουτρ-Μερ περιλάμβανε ομάδες που είναι μέλη της FIFA, άλλες που ήταν μόνο μέλη της συνομοσπονδίας και άλλες που δεν ήταν μέλος σε καμία από τις δύο.

Εκτός της δικαιοδοσίας της FIFA και των συνδεδεμένων συνομοσπονδιών της, έχουν σχηματιστεί διάφορες άλλες εθνικές, αυτονομιστικές, υποεθνικές, εθνοτικές και διασπορικές ομάδες. Οι ομάδες αυτές παίζουν συχνά σε διεθνή πρωταθλήματα ενάντια στις άλλες και σε μερικές περιπτώσεις σε φιλικούς αγώνες χωρίς έγκριση εναντίον μελών της FIFA.[26] Η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (ConIFA) ιδρύθηκε με σκοπό την συστηματοποίηση του διεθνούς ποδοσφαίρου εκτός της FIFA, έχοντας διετή διεθνή κύκλο του τουρνουά, με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ConIFA σε άρτια χρόνια και ηπειρωτικά τουρνουά σε περιττά χρόνια.[27] Αυτό ανέπτυξε το έργο του, τώρα μη υπάρχοντος, NF-Board (Nouvelle Fédération-Board), που ιδρύθηκε το 2001.[28] Η ConIFA στοχεύει να βοηθήσει τις μη αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες να κερδίσουν την αναγνώριση, αλλά και να προσφέρει μια πλατφόρμα για αντιπροσωπευτικές ομάδες περιφερειών ή διασπορών, οι οποίες δεν έχουν θέση σε ένα σύστημα διεθνούς ποδοσφαίρου που βασίζεται σε εθνικά κράτη.[29] Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εκτός FIFA αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τις ομάδες που αργότερα επιδίωξαν (και σε ορισμένες περιπτώσεις πέτυχαν) το δικαίωμα να παίζουν σε αγώνες που έχουν κυρωθεί από τη FIFA ή από μία από τις συνδεδεμένες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες της. Για παράδειγμα, οι Νήσοι Φερόε, το Γιβραλτάρ και το Κοσσυφοπέδιο έπαιξαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου εκτός της FIFA, προτού συμμετάσχουν σε αγώνες που έχουν κυρωθεί από την FIFA και την UEFA.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Μπράουν, Μάικλ. «Biggest Global Sports». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
 2. Αυτές εμφανίζονται στον κύριο κατάλογο με πλάγια γράμματα.
 3. «Members». CONIFA. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2018. 
 4. «FIFA Statutes: July 2012 Edition» (PDF). FIFA. σελίδες Article 83. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 31 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2013. 
 5. http://websites.sportstg.com/get_file.cgi?id=36026860
 6. http://nonfifafootball.blogspot.com/2013/04/interview-6-april-2013-palau-football.html
 7. Rogers, Martin. «Marshall Islands rare nation untouched by soccer's sprawling reach». USA Today. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
 8. «Nauru 2014». RSSSF. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
 9. «Abkhazia founds national football team». Vestnik Kavkaza. 3 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016. 
 10. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2014. 
 11. «Somaliland». wordpress.com. 31 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2016. 
 12. «Non-FIFA Football Updates: South Ossetia make international bow in Abkhazia loss». nonfifafootball.blogspot.co.uk. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2016. 
 13. «Tournaments (Russian)». www.ffpmr.md/. 27 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
 14. «Members». CONIFA. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2018. 
 15. http://www.conifa.org/en/rankings/
 16. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
 17. «Transnistria». CONIFA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
 18. «FIFA Statutes» (PDF). FIFA. σελ. 4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 19. «FIFA Statutes» (PDF). FIFA. σελ. 11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019. 
 20. https://jurisprudence.tas-cas.org/Shared%20Documents/410.pdf
 21. Χόμγουντ, Μπράιαν. «Gibraltar, Kosovo accepted as members of FIFA». Reuters. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
 22. «Kosovo admitted as 55th member of European governing body UEFA». Sky Sports. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2016. 
 23. https://www.bbc.com/sport/football/43183023
 24. http://www.rsssf.com/tablesi/interislandpost05.html
 25. http://www.rsssf.com/tablesi/interislandpost05.html
 26. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
 27. «ConIFA aim to lead non-FIFA football forward». Back Page Football. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2014. 
 28. «Football Associations Members of the N.F.-Board». N.F.-Board. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2016. 
 29. Guardian Football Weekly. «Unai Emery unveiled, England's new captain and Liverpool's big final – Football Weekly Extra». Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2018. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Additionally 22 nations in Africa and Asia belong to the Union of Arab Football Associations (UAFA) in addition to their respective regional confederations.
 2. Guyana and Suriname are independent nations, and French Guiana is an overseas department of France


Σφάλμα αναφοράς: Υπάρχουν ετικέτες <ref> για κάποια ομάδα με το όνομα «note», αλλά δεν βρέθηκε καμία αντίστοιχη ετικέτα <references group="note"/>