Εθνική Νεπάλ (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεπάλ
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Νεπάλ
ΟμοσπονδίαΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Νεπάλ
ΣυνομοσπονδίαAFC (Ασία)
Επιμέρους
συνομοσπονδία
SAFF
Στάδιο έδραςΣτάδιο Ντασαράθ Ρανγκασάλα
Κωδικός ΦΙΦΑNEP
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Πρώτος αγώνας
Κίνα 6–2 Νεπάλ
(Πεκίνο, Κίνα, 13 Οκτωβρίου 1972)[1]
Ευρύτερη νίκη
Νεπάλ 7–0 Μπουτάν
(Κατμαντού, Νεπάλ, 26 Σεπτεμβρίου 1999)[2]
Ευρύτερη ήττα
Νότια Κορέα 16–0 Νεπάλ
(Ίντσον, Νότια Κορέα, 29 Σεπτεμβρίου 2003)[1]

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Νεπάλ είναι η είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νεπάλ στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Τελεί υπό τον έλεγχο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Νεπάλ, η οποία είναι υπεύθυνη για το άθλημα στη χώρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση (1921–1963)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδόσφαιρο στο Νεπάλ υπήρξε εθνικό άθλημα ήδη από το 1921 κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ράνα. Δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι και διοργανώθηκαν αρκετές εγχώριες διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Ραμ Τζανάκι (1934) και το Τριμπουβάν Τσάλεντζ Σιλντ (1948). Το 1951 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νεπάλ (ANFA) και προχώρησε στο σχηματισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Νεπάλ.

Αναδημιουργία (1963–1970)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1963, το Νεπάλ εμφανίστηκε στο πρώτο διεθνές παιχνίδι εκτός έδρας στο Χρυσό Κύπελλο Αγά Χαν, προάγγελο του Προεδρικού Χρυσού Κυπέλλου, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ασίας και του Πρωταθλήματος Ασιατικών Συλλόγων (μετέπειτα γνωστό ως ΑΦΚ Τσάμπιονς Λιγκ) με τη συμβολή διαφόρων ενώσεων (συμπεριλαμβανομένης της ANFA) επέμεινε στη δημιουργία εθνικών ομάδων αντί για συλλόγους.[3] Μετά τη σύσταση της εθνικής ομάδας κάτω των 18 ετών του Νεπάλ, η ANFA μετέφερε τους παίκτες στη Ντάκα του Ανατολικού Πακιστάν (τώρα Μπαγκλαντές) για να λάβουν μέρος στον πρώτο τους αγώνα. Το Νεπάλ αντιμετώπισε τη Γουέστερν Ρέιλγουεϊ, μια πακιστανική ομάδα στο Εθνικό Στάδιο Μπανγκαμπάντου. Ωστόσο, η ομάδα ηττήθηκε με 0–7. Δύο ημέρες αργότερα, το Νεπάλ αντιμετώπησε την Ντάκα Γουόντερς, τοπική ομάδα της πακιστανικής ανατολικών χωρών. Αν και αυτός ο αγώνας έληξε επίσης με ήττα 0–7. Μετά από δύο καταστροφικά παιχνίδια, το Νεπάλ ήταν βέβαιο ότι θα αποκλειστεί από τον προκριματικό γύρο. Το τελευταίο παιχνίδι ήταν ενάντια στο σύλλογο της αστυνομίας της Ντάκα, παρότι, παρά τις προηγούμενες μεγάλες ήττες, το Νεπάλ κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι με ένα μόνο γκολ. Ο σκόρερ του γκολ, Πρακάς Μπικράμ Σαχ, έγινε ο πρώτος Νεπαλέζος που σκόραρε σε εκτός έδρας αγώνα.[4] Το τέρμα σημειώθηκε στο 19ο λεπτό.

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα της ομάδας είναι το Στάδιο Ντασαράθ Ρανγκασάλα στο Κατμαντού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «FIFA Fixtures & Results». FIFA.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «8th SAF-Games 1999». Indian Football. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013. 
  3. «Aga Khan Gold Cup». Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2014. 
  4. «Late Prakash Bikram Shah – First Nepali National football player to score first ever goal in International football». Sportskeeda. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]