Κανόνι Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°35′30.3″N 19°55′02.3″E / 39.591750°N 19.917306°E / 39.591750; 19.917306

Κανόνι (Κέρκυρας)
Η τοποθεσία στον χάρτη
Η τοποθεσία στον χάρτη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Δημοτική ΕνότηταΔημοτική Ενότητα Κερκυραίων
Γεωγραφία
ΝομόςΚέρκυρας
Η θέα από το Κανόνι

Το Κανόνι Κέρκυρας είναι περιοχή που βρίσκεται στο νησί της Κέρκυρας, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας και η θέα που προσφέρει προσελκύει πολλούς παρατηρητές και τουρίστες. Μπαίνοντας στο Κανόνι (από την περιοχή της Παλαιόπολης) υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια και αγροκτήματα που βρίσκονται κοντά στη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα βιότοπο στην περιοχή, φιλοξενώντας σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας[1]. Πλησιάζοντας στην άκρη της χερσονήσου και ανεβαίνοντας προς τον λόφο περνάμε πολυτελή ξενοδοχεία, και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του Κανονιού, όπου υπάρχουν μπαρ και καφετέρειες. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς το αεροδρόμιο, καθώς και το Ποντικονήσι.

Κατεβαίνοντας τον λόφο συναντάμε το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών από οπου μπορεί κάποιος να πάρει το καραβάκι για το Ποντικονήσι. Συνεχίζοντας ο επισκέπτης συναντά την πεζογέφυρα που συνδέει το Κανόνι με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας, το Πέραμα. Η πεζογέφυρα προσελκύει πλήθος παρατηρητών αεροπλάνων, καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, και τα αεροπλάνα προσγειώνονται και απογειώνονται ακριβώς πάνω από την πεζογέφυρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή συγκεντρώνει ιστορικό ενδιαφέρον από την αρχαία εποχή. Στην περιοχή της Ανάληψης υπάρχουν ανασκαφές που έφεραν στο φως την αρχαία πόλη της Κέρκυρας, γνωστή και ως Παλαιόπολη, η οποία χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ.[2].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία της περιοχής ανατρέχει στην περίοδο της Γαλλοκρατίας στο νησί, όταν το 1798 οι δημοκρατικοί Γάλλοι τοποθέτησαν στην άκρη της χερσονήσου και πάνω στον λόφο ένα κανόνι, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα[3].

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή συνδέεται με την πόλη της Κέρκυρας με το Αστικό Κτελ Κέρκυρας[4], καθώς και με ταξί. Το οδικό δίκτυο της περιοχής ειναι σε καλή κατάσταση. Η περιοχή απέχει περίπου 10 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Κέρκυρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]