Ποντικονήσι Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Ποντικονήσι, Κέρκυρα

Το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος και δενδροφυτεμένος βράχος, ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, απέναντι από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας".

Ονομαστική προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ποντικονήσι προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις, ποντικός και νησί. Στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα ποντικός σημαίνει το γνωστό σε όλους τρωκτικό. Αλλά δεν πρόκειται για αυτό, καθώς ο ποντικός (ποντίκι) στα αρχαία ελληνικά ήταν μῦς. Το επίθετο ποντικός ετυμολογείται από τη λέξη πόντος που σημαίνει «θάλασσα», όπως λόγου χάρη ο Εύξεινος Πόντος, σημαίνοντας έτσι τον "προερχόμενο εκ της θάλασσας". Έτσι ο ποντικός μύς σημαίνει ο θαλάσσιος μύς, δηλαδή τα ποντίκια που ταξίδευαν στα αμπάρια των πλοίων.[1][2]

Τουριστική αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βράχος αυτός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Υπάγεται στη δικαιοδοσία του δήμου Κερκυραίων και τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες υποδομές, όπως η κατασκευή μώλου, ώστε να προσαράζουν τα διάφορα πλοιάρια και βάρκες, τα οποία κατά τούς θερινούς μήνες πραγματοποιούν τη συγκοινωνία με το βράχο από το Κανόνι, τα Πέραμα και από το μοναστήρι των Βλαχερνών στο Κανόνι.

Πίνακας του Arnold Böcklin, Το Νησί των Νεκρών: έκδοση "Basel", 1880

Ο βράχος είναι φυσικό μουσείο και απαγορεύεται κάθε επίσκεψη, ώστε να μην καταστραφεί από τα ποδοπατήματα των επισκεπτών. Κατά τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, στο Ποντικονήσι χτίστηκε μοναστήρι με εκκλησία αφιερωμένη εις τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το οποίο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής. Μόνο αυτή την ημέρα επιτρέπεται η επίσκεψη στο νησί για προσκύνημα, διαφορετικά κατά τις άλλες ημέρες επιτρέπεται μόνον η στιγμιαία επίσκεψη και η άμεση αναχώρηση από το βράχο, και μάλιστα μόνο σε ορισμένα σημεία του, κάτω από την επίβλεψη υπευθύνων φυλάκων.

Το Ποντικονήσι θα μπορούσε να έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το περίφημο έργο ζωγραφικής του Arnold Böcklin, Isle of the Dead.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ετοιμολογική ανάλυση από τον Φοίβο Ι. Πιομπίνο, ανακτήθηκε 02/10/2015.
  2. Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Σταματάκος, σελ. 816
  3. Max, Harrison (2005). Rachmaninoff. Continuum International Publishing Group, σελ. 159.