Παλαιοχώρι Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλαιοχώρι Κέρκυρας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Παλαιοχώρι Κέρκυρας
39°24′25″N 20°3′58″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νότιας Κέρκυρας
Γεωγραφική υπαγωγήΚέρκυρα
Πληθυσμός459 (2011)
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Εκκλησάκι Αϊ Γόρδη Νότου Κέρκυρας

Το Παλαιοχώρι Κέρκυρας είναι χωριό στην περιοχή Νεοχώρι, στη νότια άκρη της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 30 μέτρα. Από το Παλαιοχώρι, ακολουθώντας τον κεντρικό οδικό άξονα, μπορείτε να οδηγηθείτε στην παραλία  του Άη Γόρδη του Νότου, της Κάνουλας και στη Μεγάλη Λάκκα. Είναι παραλίες με πεντακάθαρα νερά,  που εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, στην δυτική πλευρά του νησιού και δεν τις έχει ακουμπήσει ακόμα η σύγχρονη και πολύβουη τουριστική ανάπτυξη.

Στο Παλαιοχώρι διατηρείται ανόθευτος ο χαρακτήρας της ελληνικής υπαίθρου. Οι κάτοικοί του, όπως και των γειτονικών οικισμών Νεοχώρι  και Μπαστάτικα, ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς οι οικισμοί αυτοί εκτείνονται σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πήρε την ονομασία αυτή για να ξεχωρίζει από νεώτερα γειτονικά χωριά, όπως το Νεοχώρι, που υπήρχε ήδη από το 1350. Προφανώς είναι πολύ παλαιότερο. Πρώτη έγγραφη μνεία γίνεται το 1334, οπότε ήταν φέουδο της οικογένειας Καβάσιλα. Ενδεχομένως να πρόκειται για τη δεκαρχία Palei της ανδηγαυικής εποχής. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το χωριό είχε δεχτεί επιδρομή πειρατών, οι οποίοι εμποδίστηκαν από τον Άγιο Μαρκιανό, εικόνα του οποίου βρισκόταν στον τοίχο ομώνυμης εκκλησίας.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πυριτολιθικά εργαλεία ανθρώπων της προϊστορικής εποχής. Μερικά από τα παλαιά γνωστά επώνυμα τον 16ο αιώνα είναι Βέργης, Σκυλίτζης, Τζουκίας, Γαρούνης, Βασιλόπουλος, Δημησιάνος, Πετρόπουλος, Γράντος, Βαμβακάς, Καλοδίκης, Κεφαληνός και Βαρσάκης. Το 1583 το χωριό σημειώνεται με 35 μόνο κατοίκους. Το 1766 με 126, το 1879 με 139 και το 2001 με 617 κατοίκους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]