Κοντόκαλι Κέρκυρας
Συντεταγμένες: 39°38′31″N 19°51′18″E / 39.64194°N 19.85500°E
![]() |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Κοντόκαλι Κέρκυρας | |
---|---|
![]() | |
39°38′46″N 19°51′0″E | |
Χώρα | Ελλάδα |
Διοικητική υπαγωγή | Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων |
Γεωγραφική υπαγωγή | Κέρκυρα |
Πληθυσμός | 1.660 (2011 και 2011) |
Ζώνη ώρας | UTC+02:00 (επίσημη ώρα) UTC+03:00 (θερινή ώρα) |
![]() | |
Η πρώην κοινότητα Κοντόκαλι και τώρα περιοχή του Δήμου Κέρκυρας, όπως αναφέρεται στα ιστορικά έγγραφα που αφορούν την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, πήρε το όνομά της από τον Κερκυραίο αριστοκράτη Κοντόκαλη. Στην Κέρκυρα υπήρχαν διάφοροι αριστοκράτες, οι οποίοι είχαν δικά τους καράβια, ή υπηρετούσαν ως κυβερνήτες σε κερκυραϊκές και βενετικές γαλέρες. Πέντε από αυτούς τους καραβοκύρηδες (σοπρακόμητοι), ο Χριστόφορος Κοντόκαλης, ο Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο Γεώργιος Κοκκίνης, ο Πέτρος Μπούας και ο Φιομάχος, έλαβαν μέρος με τα καράβια τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου μαζί με τον ενωμένο ευρωπαϊκό χριστιανικό στόλο κατά των Οθωμανών Τούρκων κάτω από την αρχηγεία των ιπποτών της Γαλλίας.
Στη ναυμαχία έλαβαν μέρος ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Θερβάντες ως ιστορικός παρατηρητής, ο οποίος και περιέγραψε τη ναυμαχία, και ο Ιταλός Καζανόβα. Οι Κερκυραίοι τίμησαν τον αριστοκράτη Κοντόκαλη, ο οποίος πέτυχε να αιχμαλωτίσει την καπιτάνα (τύπος πλοίου) της Ρόδου και, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται στο ιστορικό αρχείο τής Κέρκυρας, του παραχώρησαν τιμητικά, μόνο προς εκμετάλλευση και όχι προς ιδιοκτησία, τη σημερινή περιοχή Κοντόκαλη. Η περιοχή κανονικά ονομάζεται Κοντόκαλη και όχι το Κοντόκαλι, όπως εσφαλμένα αναφέρεται.
Η περιοχή της πρώην κοινότητας Κοντόκαλη αρχίζει από το μικρό μοναστήρι της Σωτηριώτισσας στη στροφή του Κοντόκαλη και τελειώνει στα σύνορα με την πρώην κοινότητα των Γουβιών. Σήμερα, αυτές οι δύο πρώην κοινότητες έχουν ενωθεί και αποτελούν πια μια κοινότητα, διότι η περιοχή έχει εκσυγχρονιστεί και έχουν κτιστεί νέα σπίτια και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα ο κενός χώρος που υπήρχε μεταξύ των δύο κοινοτήτων να έχει καλυφθεί εντελώς και ουσιαστικά οι δύο περιοχές έχουν ενωθεί μεταξύ τους. Χτισμένο πάνω σε μια μικρή, καταπράσινη χερσόνησο το Κοντόκαλι Κέρκυρας είναι το πιο κοντινό τουριστικό θέρετρο στα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, καθώς απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από αυτήν. Το Κοντόκαλι Κέρκυρας διαθέτει κάθε είδους τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Διαθέτει επίσης μια όμορφη παραλία, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, με θέα στο νησάκι Λαζαρέτο. Πολύ κοντά βρίσκεται και η μεγάλη, σύγχρονη μαρίνα του νησιού, στον διπλανό οικισμό Γουβιά.Αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα, στην περιοχή δραστηριοποιείται η Φιλαρμονική Κοντοκαλίου με συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις. Το πανηγύρι στο Κοντόκαλι Κέρκυρας πραγματοποιείται στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.Σήμερα το Κοντόκαλι Κέρκυρας εκτός από τουριστικό θέρετρο έχει εξελιχθεί σε προάστιο της πόλης, καθώς εδώ έχουν χτιστεί πολλές κύριες κατοικίες αλλά και το νέο Νομαρχιακό νοσοκομείο. Μεγάλα σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και κάθε είδους επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω στον εθνικό δρόμο. Η πρόσβαση στο Κοντόκαλι εκτός από αυτοκίνητο ή ταξί μπορεί να γίνει και με τα αστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το κέντρο της πόλης κάθε μισή ώρα.
|
![]() |
Αυτό το λήμμα σχετικά με ένα χωριό της Ελλάδας χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |