Δραγωτινά Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δραγωτινά
Δραγωτινά is located in Greece
Δραγωτινά
Δραγωτινά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
Περιφερειακή ΕνότηταΚέρκυρας
ΔήμοςΝότιας Κέρκυρας
Δημοτική ΕνότηταΝεοχωρίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΕπτάνησα
Υψόμετρο50
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας49080
Τηλ. κωδικός+30 26620

Τα Δραγωτινά είναι οικισμός με υψόμετρο 50 μ. του νομού Κέρκυρας. Δοιηκητικά ανοίκει στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας και εχει 274 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό σύμφωνα με τον Αλεξάνδρου Κάντα είναι από τα παλαιότερα και αναφέρεται απο το 1507. Το όνομα του προέρχεται απο τη λέξη δραγάτης που σημαίνει φύλακας αμπελιών, γιατί από την καλλιέργεια του αμπελιών είχε την μεγαλύτερη πρόσοδο ο λευκιμμαίος αγρότης.

Στο χωριό πριν την τραγωδία του 1537 υπήρχαν 36 οικογένειες[εκκρεμεί παραπομπή], από τις οποίες διασώθηκαν μόνο δύο οι οικογένειες Θεριανού και Καστρινού[εκκρεμεί παραπομπή]. Κατα τη δεκαετία του 1720 η οικογένεια Θεριανού μετακόμισε στο Νεοχώρι. Ολοκληρωτικά εξαλείφτηκαν οι οικογένειες Αγουρίδη, Ζενεμπίση, Μαντση, Μιχαηλίτση, Μαμαλούκα καθώς και άλλες.

Το χωριό δεν βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα αλλά στους πρόποδες της γλώσσας του λόγγου των Ταξιαρχών που κατευθύνεται προς τα κάτω κλείσματα και στα ανατόλικα της Δάφνης. Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1710 από κάποια πειρατική επιδρομή, οπότε οι εναπομείναντες κάτοικοι του υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν εκεί που είναι το χωριό σήμερα. Η επιδρομή έγινε απο τον πασίγνωστο Μπαρμπαρόσα. Η εκκλησία του Ταξιάρχη υπάρχει πρίν το έτος 1536.

Εκκλησίες του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Αϊ Λιά υπάρχει από το 1536 με το ξακουστό πανυγύρι της. Κάποτε λειτουργούσε ως μοναστήρι με δυο κτίρια που στο ένα κατοικούσαν μοναχοί και το άλλο λειτουργούσε σαν ελαιοτριβείο. Σήμερα ωστόσο έχουν ερημωθεί.

Έθιμο το χωριού είναι να μην ψήνουν τον παραδοσιακό οβελία την ημέρα του Πάσχα, άλλα την επομένη, τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ακόμα υπάρχει ο Αϊ Χαράλαμπος μεγάλος μάρτυρας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 10 Φεβρουάριου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]