Λάκωνες Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Λάκωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην βορειοδυτική Κέρκυρα με ιστορία πολλών χρόνων. Παλαιότερα υπαγόταν στο δήμο Παλαιοκαστρίτσας, ενώ από το 2011 υπάγεται στον δήμο Κέρκυρας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό αριθμεί περίπου 600 μόνιμους κατοίκους, ενώ απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα από την τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Το χωριό είναι αρκετά δημοφιλές για την μαγευτική θέα που διαθέτει, καθώς ορατά είναι η Παλαιοκαστρίτσα, το γειτονικό χωριό των Λιαπάδων, ενώ επίσης αχνοφαίνεται το λιμάνι της Κέρκυρας και τα γειτονικά χωριά.

Λάκωνες Κέρκυρας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λάκωνες Κέρκυρας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων
ΔήμοςΚεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Γεωγραφία και στατιστική
Νομόςνομός Κέρκυρας
Πληθυσμός384 (2011)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό χρονολογείται αρκετά πίσω στον χρόνο, όπου τρεις οικογένειες Λακεδαιμονίων αποφάσισαν για άγνωστους λόγους να μεταναστεύσουν από την Σπάρτη με προορισμό την Νότια Ιταλία, όμως μια θαλασσοταραχή ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Από τις τρεις οικογένειες, η μία χάθηκε στην τρικυμία, η άλλη κατέφθασε στην Νότια Ιταλία και η τρίτη, έπειτα από αποπροσανατολισμό λόγω της κακοκαιρίας κατέφθασε στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, ιδρύοντας αρχικά το χωριό εκεί, σε περιοχή πάνω από το σημερινό λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας. Οι επιθέσεις των πειρατών στην περιοχή ανάγκασαν τους κατοίκους να μετακινηθούν από την περιοχή εκείνη, έτσι και ίδρυσαν το χωριό Λάκωνες στην ημιορεινή περιοχή πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα.

Στο χωριό υπάρχουν ελάχιστα ερείπια κτισμάτων που να υποδηλώνουν την παλαιότητα του χωριού, ενώ τα εναπομείναντα ερείπια του παλιού χωριού από το οποίο εκδιώχθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε περιοχή πάνω από το λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας, η οποία είναι προσβάσιμη από ένα μονοπάτι, το οποίο όμως είναι δύσβατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας.

Το χωριό σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, το χωριό των Λακώνων παραμένει ένα επιβλητικό, παραδοσιακό χωριό το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές για την μαγευτική θέα που διαθέτει, καθώς ορατά από αυτό είναι η Παλαιοκαστρίτσα και μέρος του γειτονικού χωριού Λιαπάδες, ενώ από ορισμένα σημεία αχνοφαίνεται και η πόλη της Κέρκυρας και διάφορα άλλα γειτονικά χωριά. Το χωριό διαθέτει διάφορες υπηρεσίες, όπως παραδοσιακά καφενεία, καφετέρειες, κομμωτήριο, οπωροπαντοπωλείο, ταβέρνες και μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Επίσης, το χωριό είναι ένας προορισμός που προτιμάται ιδιαίτερα από περιπατητές, καθώς στο χωριό υπάρχουν αρκετά μονοπάτια, κάποια από τα οποία οδηγούν σε διάφορα σημεία της Παλαιοκαστρίτσας, ενώ κάποια άλλα οδηγούν σε άλλα χωριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα μονοπάτια οδηγούν στους πρόποδες του βουνού Αρακλής, ενώ μεγάλο μέρος των μονοπατιών είναι ασφαλή και ευπρόσιτα ακόμη και για απλή πεζοπορία.

Η πλατεία του χωριού Λάκωνες
Η πλατεία των Λακώνων

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχουν έξι εκκλησίες βασιλικού ρυθμού, από τις οποίες οι δύο (Ι.Ν Αγίου Νικολάου, Ι.Ν Αγίου Βλασίου) βρίσκονται εντός του χωριού ενώ οι άλλες τέσσερις (Ι.Ν Αγίας Παρασκευής, Ι.Ν Αγίου Συμεών, Ι.Ν Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν Αγίου Αναστασίου) βρίσκονται εκτός του χωρίου και κατά την ανάβαση στο χωριό. Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού και στην οποία βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού. Η εκκλησία χρονολογείται τόσο πίσω στο χρόνο όσο και τα πρώιμα κτίσματα του χωριού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]