Λάκωνες Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°40′52.72″N 19°42′34.09″E / 39.6813111°N 19.7094694°E / 39.6813111; 19.7094694

Λάκωνες
Άποψη του χωριού Λάκωνες από ψηλά
Λάκωνες is located in Greece
Λάκωνες
Λάκωνες
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
Περιφερειακή ΕνότηταΚέρκυρας
ΔήμοςΚεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Δημοτική ΕνότηταΠαλαιοκαστριτών
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΕπτάνησα
ΝομόςΚέρκυρας
Υψόμετρο240
Πληθυσμός348 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας490 83
Τηλ. κωδικός26610

Οι Λάκωνες είναι οικισμός της Κέρκυρας σε υψόμετρο 240 μέτρα[2].

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Λάκωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην βορειοδυτική Κέρκυρα, χτισμένο στην ορεινή περιοχή πάνω από την τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας,[3] με ιστορία πολλών χρόνων. Παλαιότερα υπαγόταν στο δήμο Παλαιοκαστρίτσας, ενώ από το 2019 υπάγεται στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.[4] Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό αριθμεί 384 μόνιμους κατοίκους,[5] ενώ απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα από την τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Το χωριό είναι αρκετά δημοφιλές για την μαγευτική θέα που διαθέτει, καθώς ορατά από τα περισσότερα μέρη του χωριού είναι η Παλαιοκαστρίτσα, το γειτονικό χωριό των Λιαπάδων και μερικά ακόμη γειτονικά χωριά, ενώ επίσης φαίνεται από μακριά η πόλη της Κέρκυρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας, ενώ μάλιστα οι πρώτοι κάτοικοί του προέρχονταν από τη Μάνη. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς κατάφεραν να φτάσουν στο νησί, όμως δεν είναι ακόμη σαφές. Σύμφωνα με την πιο γνωστή εκδοχή, τρεις οικογένειες με καταγωγή από το Οίτυλο, έναν οικισμό στη Μάνη, για άγνωστους έως σήμερα λόγους αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους με προορισμό την Ιταλία, μία θαλασσοταραχή όμως έμελλε να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Μόνο μία από τις τρεις οικογένειες έφτασε τελικά στην Νότια Ιταλία (άλλες εκδοχές αναφέρουν ότι έφτασαν σε κάποιο νησί ή ότι γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους) ενώ μία από αυτές χάθηκε στην τρικυμία. Η μία από τις οικογένειες λέγεται ότι αποπροσανατολίστηκε, φθάνοντας τελικά στην σημερινή Παλαιοκαστρίτσα, ιδρύοντας τελικά έναν μικρό οικισμό σε απομονωμένο μέρος στην περιοχή. Λίγο καιρό αργότερα, οι συνεχείς λεηλασίες της περιοχής από "πειρατές" (οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτούς με την ονομασία Λιάπηδες) ήταν η αιτία που οδήγησε τους κατοίκους να μεταφέρουν για λόγους ασφαλείας τον οικισμό στην ορεινή περιοχή πάνω από την σημερινή Παλαιοκαστρίτσα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.[6]

Οι πρώτες ανεπίσημες αναφορές στο χωριό χρονολογούνται πίσω στο 1387. Στο χωριό υπάρχουν ελάχιστα ερείπια ή κτίσματα (κυρίως κτίσματα όχι παλαιότερα του 18ου ή του 19ου αιώνα) που να υποδηλώνουν την παλαιότητά του, ενώ τα εναπομείναντα ερείπια του παλιού χωριού από το οποίο εκδιώχθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε περιοχή πάνω από το λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας, η οποία είναι προσβάσιμη από ένα δύσβατο μονοπάτι.

Το χωριό σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, το χωριό των Λακώνων παραμένει ένα επιβλητικό, παραδοσιακό χωριό το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές για την μαγευτική του θέα που βλέπει στις γειτονικές περιοχές αλλά και την θάλασσα. Το χωριό διαθέτει διάφορες υπηρεσίες, όπως παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, κομμωτήριο, οπωροπαντοπωλείο, ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς επίσης λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού .

Η πλατεία του χωριού Λάκωνες
Η πλατεία των Λακώνων

Τα διάσημα μονοπάτια του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ακόμη αξιόλογο χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι διαθέτει αρκετά μονοπάτια, δύσβατα και μη, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Αρκετοί περιπατητές επιλέγουν κάθε χρόνο να διασχίσουν τα μονοπάτια αυτά, ενώ η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για απλή πεζοπορία. Τα περισσότερα μονοπάτια δεν είναι επικίνδυνα, όμως συνιστάται να αποφεύγεται η πεζοπορία σε αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες από μη επαγγελματίες, λόγω των εντόμων και των φιδιών που μπορεί να βρίσκονται σε κάποια από αυτά.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχουν έξι εκκλησίες βασιλικού ρυθμού, από τις οποίες οι δύο (Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Ι.Ν. Αγίου Βλασίου) βρίσκονται εντός του οικισμού. Οι άλλες τέσσερις (Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, Ι.Ν. Αγίου Συμεών, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν. Αγίου Αναστασίου) βρίσκονται εκτός του χωρίου και κατά την ανάβαση στο χωριό. Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού και στην οποία βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. 19. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 238. 
  3. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα. 37. Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. 1996. σελ. 227. 
  4. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  5. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10678 (σελ. 204 του pdf)
  6. «Λάκωνες | Κέρκυρα». www.allovergreece.com. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023.