Λάκωνες Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λάκωνες Κέρκυρας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λάκωνες Κέρκυρας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων
ΔήμοςΚεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Γεωγραφία και στατιστική
Νομόςνομός Κέρκυρας
Πληθυσμός384 (2011)

Οι Λάκωνες είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην βορειοδυτική Κέρκυρα με ιστορία πολλών χρόνων.Παλαιότερα υπαγόταν στο δήμο Παλαιοκαστρίτσας, ενώ από το 2011 υπάγεται στον δήμο Κέρκυρας.Έχει πληθυσμό 384 κατοίκων,σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα από την τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό χρονολογείται από την αρχαία εποχή, όταν ορισμένοι Λακεδεμόνιοι μετανάστευαν προς τη νότια Ιταλία αλλά τελικά έφτασαν στην Κέρκυρα έπειτα από απόπροσανατολισμό σε μια θαλασσοτρικυμία. Η αρχική θέση που παρέμειναν οι Λακεδεμόνιοι ήταν η περιοχή της σημερινής Παλαιοκαστρίτσας,όμως οι επιθέσεις των πειρατών ανάγκασαν τους αποίκους να προχωρήσουν στο βουνό πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα και να ιδρύσουν το σημερινό χωριό Λάκωνες.Υπαρχουν ελάχιστα κτίσματα που να υποδηλώνουν την παλαιότητα του χωριού,όπως επίσης υπάρχουν γύρω στα 3 κτίσματα που σώζονται σε μέτρια κατάσταση από την εποχή τέλη 18ου με αρχές 19ου αιώνα.Τα πιο καλά διατηρημένα κτίσματα είναι της μακρινής εποχής του 1800 περίπου.

Το χωριό διαθέτει μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία,τα οποία είναι εγγεγκριμμένα από έμπειρους περπατητές.Επίσης ελάχιστα εξ αυτών δεν οδηγούν στη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας και ελάχιστα εξ αυτών είναι επικύνδυνα.

Το χωριό αριθμεί 5 εκκλησίες, ρυθμού βασιλικής, 3 εσωτερικά του χωριού και 2 εξωτερικά,στην περιοχή της ανάβασης στο χωριό. Η κυριότερη εκκλησία είναι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου,οπού υπάρχει και το κοιμητήριο του χωριού. Διαθέτει κομμωτήριο και άλλες υπηρεσίες,όπως οπωροπαντοπωλείο,κρεοπωλείο,καφενεία,μίνι μάρκετ και ταβέρνες.Επίσης στα περισσότερα σημεία του χωριού είναι ορατή η πανέμορφη θέα της Παλαιοκαστρίτσας αλλά είναι ορατό ένα μέρος του γειτονικού χωριού των Λιαπάδων.