Εννεαδεκάεδρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράδειγμα εννεαδεκαέδρου είναι η οκταδεκαγωνική πυραμίδα με 18 πλευρές και μία βάση.

Στη στερεομετρία, εννεαδεκάεδρο λέγεται ένα πολύεδρο που έχει δεκαεννέα έδρες. Υπάρχουν πολυάριθμα τοπολογικώς σαφή εννεαδεκάεδρα[1] και ούτε ένα από αυτά είναι κανονικό πολύεδρο, έτσι η ονομασία κανονικό εννεαδεκάεδρο είναι διφορούμενη. Ένα παράδειγμα εννεαδεκαέδρου είναι η οκταδεκαγωνική πυραμίδα και το επταδεκαγωνικό πρίσμα, το οποίο είναι το μοναδικό κυρτό εννεαδεκάεδρο που έχει όλες τις έδρες του κανονικά πολύγωνα.

Κυρτά εννεαδεκάεδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολυάριθμα τοπολογικώς διακριτά κυρτά εννεαδεκάεδρα που έχουν τουλάχιστον 12 κορυφές, εξαιρουμένων των καθρεφτισμών τους.[1] Δύο πολύεδρα είναι «τοπολογικώς διακριτά» όταν έχουν εγγενώς διαφορετικές ρυθμίσεις εδρών και κορυφών, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να στρεβλωθεί το ένα μέσα στο άλλο απλώς με την αλλαγή του μηκους των ακμών ή των γωνιών μεταξύ των ακμών ή των εδρών τους.

Οσόεδρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα ακόμα τοπολογικά πολυεδρικό σχήμα με δεκαεννέα έδρες, που εκφυλίζεται ως πολύεδρο, ενώ υφίσταται ως σφαιρική πλακόστρωση δίγωνων εδρών, το οποίο ονομάζεται εννεαδεκαγωνικό οσόεδρο και έχει συμβολισμό Schläfli {2,19}. Το δεκαγωνικό οσόεδρο διαθέτει 2 κορυφές (αντίποδα σημεία), 19 ακμές και 19 έδρες (δίγωνα).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Michon, Gérard P.· Anderso, Stuart E. «Counting Polyhedra». 
  2. Weisstein, Eric W., "Hosohedron" από το MathWorld.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]