Σίφωνας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οι σίφωνες συνηθέστερα κινούνται κατά ομάδες και όταν προκαλούνται από το ίδιο κύτταρο [[καταιγίδα|καταιγίδας]] αναφέρονται ως [[οικογένεια σιφώνων]] '''(tornado family)'''. Κατα κανόνα, οι οικογένειες σιφώνων ακολουθούν παράλληλες τροχιές, σε σχετικά κοντινές μεταξύ τους περιοχές ή ακόμα και ως δίδυμοι ή πολύδυμοι σίφωνες στην ίδια περιοχή. Ενίοτε, τυχαίνει τα μέλη μιας τέτοιας οικογένειας να συνενωθούν σε έναν, προκαλώντας μετά αμφιβολίες στους ειδικούς αναλυτές ως προς το αν τελικώς επρόκειτο για έναν ενιαίο συνεχή σίφωνα ή μία οικογένεια σιφώνων. Άλλες φορές, εναλλακτικά, οι μεσοκυκλώνες που δημιουργούν τους πιο καταστροφικούς σίφωνες, κατά περιόδους εξασθενούν, διαλύοντας τον προκαλούμενο σίφωνα και μετά ενισχύονται εκ νέου, προκαλώντας νέο σίφωνα. Οι σίφωνες αυτοί μπορεί να δίνουν μετά την εντύπωση ενός σχεδόν ενιαίου συνεχή σίφωνα με «διακοπές» στη διαδρομή του, οπότε μπορεί και πάλι να χρειαστούν προηγμένες έρευνες για να εξακριβωθεί το αν ήταν ένας σίφωνας ή οικογένεια.
 
Επίσης, όταν παρατηρούνται πάνω από 6 σίφωνες / ημέρα στην ίδια περιοχή, από το ίδιο σύστημα καταιγίδων, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως [[ξέσπασμα σιφώνων]] '''(tornado outbreak)'''. Το εντυπωσιακότερο στην ιστορία ήταν το [[Υπερξέσπασμα σιφώνων του 1974|Υπερξέσπασμα (Super Outbreak)]] του [[1974]], με 148 σίφωνες σε μόλις 18 ώρες, που έπληξαν 13 πολιτείες των ΗΠΑ, στις 3 - 4 Απριλίου 1974, με απολογισμό πιθανότατα 315 - 330 θύματα. Ανάλογα εντυπωσιακό ήταν και το [[ξέσπασμα σιφώνων τις 25-28 Απριλίου 2011|Υπερξέσπασμα στις 25 - 28 Απριλίου 2011]], με 336359 σίφωνες, σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ, σε χρονική διάρκεια 3 ημέρεςημερών, 6 ώρεςωρών και 33 λεπτάλεπτών και απολογισμό 346 θύματα, όπουενώ μάλιστα στις 27 Απριλίου σημειώθηκαν 190207 σίφωνες σε μία ημέρα. Πάντως οι ορισμοί διαφέρουν, ανάλογα με την ένταση των σιφώνων και την συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου στην περιοχή, ως προς το ελάχιστο όριο σιφώνων που πρέπει να καταγραφούν για να θεωρηθεί ξέσπασμα. Μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί η ύπαρξη ακόμα και 10 σιφώνων, ενώ και αντιστρόφως, αν παρατηρηθούν έστω και 3 τεράστιοι και εξαιρετικά σφοδροί σίφωνες που ενδέχεται να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές, τότε αναφέρεται και πάλι ως tornado outbreak.
 
Το πιο σπάνιο και ακραιό ενδεχόμενο, πάντως, είναι να υπάρξει μία περίοδος αρκετών συνεχόμενων ημερών με ασταμάτητα καθημερινά ξεσπάσματα σιφώνων (tornado outbreaks) στην ίδια περιοχή, λόγω πολλαπλών συστημάτων καταιγίδων. Το ευτυχώς σπάνιο αυτό φαινόμενο, συνήθως είναι γνωστό ως [[Ξέσπασμα σιφώνων#Σειρά ξεσπάσματος σιφώνων|σειρά ξεσπάσματος σιφώνων]] '''(tornado outbreak sequence)''', αν και περιστασιακά αναφέρεται και ως εκτεταμένο ξέσπασμα σιφώνων '''(extended tornado outbreak)'''.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης