Διατμητικός άνεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η επίδραση του διατμητικού ανέμου σε ένα αεροσκάφος που βρίσκεται στη φάση προσγείωσης.

Διατμητικός καλείται ο τοπικός άνεμος που παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ταχύτητας και κατεύθυνσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω διατμητικής τάσης, εκ της οποίας και η ονομασία του.[1]

Ο διατμητικός άνεμος μπορεί να αναλυθεί σε οριζόντια και κάθετη δύναμη, με την οριζόντια να εμφανίζεται ως μετεωρολογικό μέτωπο και κοντά σε ακτές, ενώ την κάθετη να εκδηλώνεται κυρίως είτε προς το έδαφος, είτε και προς μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα. Ο άνεμος αυτός παρουσιάζει σημαντική επίδραση στην απογείωση και προσγείωση ενός αεροσκάφους, καθώς επηρεάζει δραστικά τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Η ταχύτητα του ήχου στην ατμόσφαιρα επηρεάζεται από τους διατμητικούς ανέμους, καθώς μπορούν να κάμψουν το ηχητικό μέτωπο, προκαλώντας μετατόπιση του ήχου και σύγχυση στον παρατηρητή, ως προς τη κατεύθυνση του πραγματικού σημείου προέλευσης. Έντονοι κάθετοι διατμητικοί άνεμοι στην τροπόσφαιρα εμποδίζουν τη δημιουργία τροπικών κυκλώνων, πλην όμως βοηθούν στην εκδήλωση μεμονωμένων καταιγίδων με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, γνωστές ως καταιγίδα - υπερκύτταρο, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]