Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Βιβλιοθήκη της Δανίας)
Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας
Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας
ΤύποςΕθνική Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1648, πριν 375 έτη (1648)
Τοποθεσία Δανία, Κοπεγχάγη
Συντεταγμένες40°25′26″N 3°41′25″W / 40.423822°N 3.690215°W / 40.423822; -3.690215
Συλλογή
Τεκμήρια36,975,069 τεκμήρια (2017) Conventional printed works, those in microform, sound recording media and digital publications on physical storage devices and net publications
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Πρόσβαση και χρήση
Επισκέπτεςmembers of the public
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςΣβεντ Λάρσεν
Ιστότοποςhttps://www.kb.dk/en/

Η Βασιλική Βιβλιοθήκη (Δανικά: Det Kongelige Bibliotek) στην Κοπεγχάγη είναι ταυτόχρονα εθνική βιβλιοθήκη της Δανίας και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στις σκανδιναβικές χώρες.[1] Το 2017 συγχωνεύτηκε με την κρατική και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Aarhus για να σχηματίσει μια ενωμένη εθνική βιβλιοθήκη.[2] Η συνδυασμένη οργάνωση βιβλιοθηκών (διατηρούνται οι ξεχωριστές τοποθεσίες βιβλιοθηκών στην Κοπεγχάγη και το arρχους) είναι γνωστή ως Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας (Δανικά: Det Kgl. Bibliotek).[3]

Κατέχει πολυάριθμους ιστορικούς θησαυρούς και ένα αντίγραφο όλων των έργων που τυπώθηκαν στη Δανία από τον 17ο αιώνα. Χάρη στις μεγάλες δωρεές στο παρελθόν, η βιβλιοθήκη κρατά σχεδόν όλα τα γνωστά Δανικά έντυπα έργα συμπεριλαμβανομένων των πρώτων Δανικών βιβλίων, που τυπώθηκαν το 1482 από τον Johann Snell.[4]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1648 από τον βασιλιά Frederik III, ο οποίος συνεισέφερε μια ολοκληρωμένη συλλογή ευρωπαϊκών έργων. Η βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό το 1793.

Το 1989, συγχωνεύθηκε με την περίφημη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης (που ιδρύθηκε το 1482) (UB1). Το 2005, συγχωνεύτηκε με τη Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής Επιστήμης της Δανίας (UB2) που τώρα ονομάζεται Βιβλιοθήκη της Σχολής Φυσικών και Επιστημών Υγείας. Το επίσημο όνομα του Ιδρύματος από την 1η Ιανουαρίου 2006 είναι: Βασιλική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Δανίας και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης. Το 2008, το Λαογραφικό Αρχείο της Δανίας συγχωνεύτηκε με τη Βασιλική Βιβλιοθήκη.


Black Diamond - Οροφογραφία του Per Kirkeby.

Η Βασιλική Βιβλιοθήκη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Βασιλική Βιβλιοθήκη διαθέτει πέντε τοποθεσίες: Η κύρια βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Slotsholmen, λιμάνι της Κοπεγχάγης (στο Black Diamond), και καλύπτει όλα τα θέματα και τις ειδικές συλλογές. μία στο Nørre Alle, Βιβλιοθήκη της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Υγείας. μία άλλη στο Gothersgade, κέντρο Κοπεγχάγης , Σχολή Βιβλιοθήκη Κοινωνικών Επιστημών. μία στο Amager, Βιβλιοθήκη Ανθρωπιστικών Επιστημών. και μία στο Studiestræde, στο κέντρο της Κοπεγχάγης την λεγόμενη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Η ετήσια κυκλοφορία ανέρχεται σε 11.400.000 δάνεια (10.900.000 από αυτά είναι ηλεκτρονικά δάνεια). Τα μέλη είναι 32.196 ενεργοί χρήστες. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε: 394 εκατομμύρια κορόνες Δανίας (58 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και συντήρησης κτιρίων. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών με πραγματική ανάγκη χρήσης των συλλογών. Ισχύουν ειδικοί κανόνες για τη χρήση σπάνιων και πολύτιμων αντικειμένων.

Κτίρια της βιβλιοθήκης στο Slotsholmen[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό κτίριο του Slotsholmen κατασκευάστηκε το 1906 από τον Hans Jørgen Holm. Η κεντρική αίθουσα είναι ένα αντίγραφο από παρεκκλήσι του Παλατιού του Καρλομάγνου που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Άαχεν. Το κτίριο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη βιβλιοθήκη.

Το 1999, ένα νέο κτίριο δίπλα στο παλιό άνοιξε στο Slotsholmen, γνωστό ως Black Diamond (Μαύρο διαμάντι) . Το Black Diamond σχεδιάστηκε από τους Δανούς αρχιτέκτονες schmidt hammer lassen. Η ονομασία του οφείλεται στο μαύρο μάρμαρο και γυαλί της πρόσοψης του κτιρίου, το Black Diamond στεγάζει μία αίθουσα συναυλιών εκτός από τη βιβλιοθήκη.

Το Black Diamond σχηματίζεται από δύο μαύρους κύβους που γέρνουν ελαφρώς πάνω από το δρόμο. Ενδιάμεσα, υπάρχει ένα οκταώροφο αίθριο του οποίου οι τοίχοι είναι λευκοί και κυματοειδείς, με δύο εγκάρσιους διαδρόμους που συνδέουν και τις δύο πλευρές και μπαλκόνια σε κάθε όροφο. Ο εξωτερικός τοίχος του αιθρίου είναι κατασκευασμένος από γυαλί. Έτσι, μπορεί κανείς να δει τη θάλασσα. και, στην απέναντι ακτή, τα πολυτελή κτίρια του Christianhavn.

Τρεις γέφυρες συνδέουν το Black Diamond με το παλιό τμήμα της Βασιλικής Βιβλιοθήκης. Αυτές οι τρεις γέφυρες (δύο μικρές για εσωτερική μεταφορά και μια μεγάλη με το γραφείο κυκλοφορίας) περνούν πάνω από το δρόμο. Στην οροφή της μεγάλης γέφυρας, δεσπόζει ένας τεράστιος πίνακας του Δανού ζωγράφου Περ Kirkeby.

Σημαντικές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη σελίδα της αυτόγραφης έκδοσης της First New Coronica

Η Βασιλική Βιβλιοθήκη απέκτησε δανικά βιβλία μέσω νόμιμης κατάθεσης. Τα αρχεία περιλαμβάνουν μια σχεδόν πλήρη συλλογή όλων των τυπωμένων βιβλίων της Δανίας από το 1482. Το 2006, η νόμιμη κατάθεση διευρύνθηκε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και τώρα η βιβλιοθήκη συλλέγει τέσσερα ηλεκτρονικά αντίγραφα του Δανικού Διαδικτύου κάθε χρόνο. Τα βιβλία της Δανίας που τυπώθηκαν πριν του 1900 ψηφιοποιούνται κατ 'απαίτηση και διατίθενται ελεύθερα στο κοινό [5] Ως Εθνική βιβλιοθήκη, η RDL διαθέτει τεράστιες συλλογές ψηφιακού υλικού (δανικό διαδικτυακό αρχείο, ψηφιοποιημένο ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες κ.λπ.) που είναι συναφείς για μελετητές σε πολλούς τομείς.[5] Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης μια μεγάλη και σημαντική συλλογή λογοτεχνικών και επιστημονικών ξένων έργων, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων βιβλίων υψηλής αξίας και σημασίας για την ιστορία του βιβλίου, και ένα σπάνιο αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει θησαυρούς που είναι εγγεγραμμένοι στην UNESCO's Memory of the World Register: Μια συλλογή περίπου 2.000 βιβλίων από και για τον Carl Linné (1997),[6] τα χειρόγραφα και την αλληλογραφία του Hans Christian Andersen (1997),[7] the Søren Αρχεία Kierkegaard (χειρόγραφα και προσωπικά έγγραφα) (1997). Το El Primer Nueva Coronica y Buen Gobierno του Guamán Poma de Ayala, ένα αυτόγραφο χειρόγραφο 1.200 σελίδων που περιλαμβάνει 400 ολοσέλιδα σχέδια όπου απεικονίζεται η άποψη των Ιθαγενών για την ζωή των Άνδεων πριν την κατάκτηση των Ίνκας, για την ισπανική κατάκτηση του 1532, πρώιμη ισπανική αποικιοκρατία , και η συστηματική κατάχρηση των δικαιωμάτων του αυτόχθονου πληθυσμού (2007).[8] Biblia Latina. που κοινώς ονομάζεται Βίβλος του Αμβούργου ή Βίβλος του Μπερτόλδου (MS. GKS 4 2 °), μια πλούσια εικονογραφημένη Βίβλος σε τρεις πολύ μεγάλους τόμους που φιλοτεχνήθηκε για τον καθεδρικό ναό του Αμβούργου το 1255. Τα 89 αρχικά του βιβλίου είναι μοναδικά τόσο ως έκφραση μεσαιωνικής τέχνης όσο και ως πηγή τέχνης και ιστορίας του μεσαιωνικού βιβλίου. (2011);[9]

Άλλοι θησαυροί είναι το Ψαλτήρι της Κοπεγχάγης, το Ευαγγελικό Βιβλίο του Ντάλμπι, το θραύσμα της Angers (μέρη του πρώτου εθνικού χρονικού της Δανίας) και χάρτες της Πολικής Περιοχής. Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης σημαντικές συλλογές ισλανδικών χειρογράφων, κυρίως στο Den gamle kongelige samling (παλιά βασιλική συλλογή) και στο Den nye kongelige samling (Νέα βασιλική συλλογή). Η πιο εξαιρετική ισλανδική συλλογή της Δανίας, η συλλογή χειρογράφων Arnamagnæan, δεν είναι ωστόσο μία συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης αλλά του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Κλοπή βιβλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 1968 και 1978, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές βιβλίων στην ιστορία της βιβλιοθήκης. Κάποιος κατάφερε να κλέψει περίπου 1.600 ιστορικά βιβλία αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των έντυπων έργων του Μάρτιν Λούθερ και των πρώτων εκδόσεων του Ιμάνουελ Καντ, του Τόμας Μορ και του Τζον Μίλτον. Η κλοπή παρέμεινε απαρατήρητη μέχρι το 1975. Μεταξύ 1998 και 2002, ο κλέφτης πέτυχε να πουλήσει βιβλία αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες δημοπρασίες. Η υπόθεση λύθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2003, αφού ένα κλεμμένο βιβλίο είχε φτάσει στον οίκο δημοπρασιών Christie's στο Λονδίνο. Ο κλέφτης, διευθυντής του ανατολικού τμήματος της βιβλιοθήκης ονόματος Frede Møller-Kristensen, είχε πεθάνει τον Ιανουάριο του 2003. Η απρόσεκτη οικογένειά του στη συνέχεια προσπάθησε να πουλήσει τα υπόλοιπα βιβλία. Σε μια συντονισμένη επιδρομή στα σπίτια της οικογένειας στη Γερμανία και τη Δανία τον Νοέμβριο του 2003, βρέθηκαν περίπου 1.500 βιβλία. [10] Τον Ιούνιο του 2004, η σύζυγός του, ο γιος, η νύφη και ένας οικογενειακός φίλος καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 18 μήνες έως τρία χρόνια. Η Εύα Μόλερ-Κρίστενσεν, η 69χρονη χήρα, καταδικάστηκε στο Δημοτικό Δικαστήριο της Κοπεγχάγης σε τρία χρόνια φυλάκιση, ο Τόμας Μόλερ-Κρίστενσεν, ο 42χρονος γιος του, σε δύο χρόνια. Ο Σίλκε Άλμπρεχτ, η 33χρονη νύφη του και ο Πάτρικ Άνταμ Πέτερς, ένας φίλος του, έλαβαν ο καθένας 18 μήνες,[11] ο φίλος αθωώθηκε μετά από έφεση. Τον Απρίλιο του 2005, μία κόρη του κλέφτη κρίθηκε επίσης ένοχη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Den store danske: Det kongelige bibliotek
  2. «Det nye nationalbibliotek kommer til at hedde Det Kgl. Bibliotek» (στα da). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-03. https://web.archive.org/web/20180303110544/https://kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/det-nye-nationalbibliotek-kommer-til-at-hedde-det-kgl-bibliotek/1/1/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-03. 
  3. «The new Royal Danish Library». Royal Danish Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2018. 
  4. «Johann Snell» (στα da). Den Store Danske. http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Bog-_og_biblioteksv%C3%A6sen/Boghistorie_og_bogtryk/Johann_Snell. Ανακτήθηκε στις 2017-08-28. 
  5. 5,0 5,1 Larsen, Svend (Δεκέμβριος 2018). «Royal Danish Library» (στα αγγλικά). Alexandria: The Journal of National and International Library and Information Issues 28 (3): 174–176. doi:10.1177/0955749019880118. ISSN 0955-7490. 
  6. «The Linné Collection». UNESCO Memory of the World Programme. 16 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009. 
  7. «Manuscripts and correspondence of Hans Christian Andersen». UNESCO Memory of the World Programme. 16 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2009. 
  8. «El Primer Nueva Coronica y Buen Gobierno». UNESCO Memory of the World Programme. 16 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2009. 
  9. «MS. GKS 4 2°, vol. I-III, Biblia Latina. Commonly called "the Hamburg Bible", or "the Bible of Bertoldus"». 
  10. Jørgensen, Jesper Düring (2007-04-19). «The Anatomy of a Crime Discovery after 25 Years. A Notable Case of Book Theft and its Detection». LIBER Quarterly 17 (1). http://www.liberquarterly.eu/articles/10.18352/lq.7874/. 
  11. «Four Convicted in Danish Royal Library Theft». American Libraries 35 (7): 28. 2004. https://archive.org/details/sim_american-libraries_2004-08_35_7/page/28.