Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΥΔΑΠ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε.
Eίδος Ανώνυμη Εταιρεία (ΧΑΑΕΥΔΑΠ)
Ίδρυση 1980
Έδρα Αθήνα
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων
Κύκλος εργασιών €326,4 εκατ. (2014)[1]
Kέρδη €141,3 εκατ. (2014)[1]
Βασικά στελέχοι Αντώνης Βαρθολομαίος (Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ.)
Υπάλληλοι 2.350 (2014)[1]
Ιστότοπος ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού. Το πελατολόγιο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε στον τομέα της ύδρευσης, περιλαμβάνει περίπου 4.300.000 πελάτες (2.020.000 συνδέσεις), ενώ το μήκος των αγωγών ανέρχεται σε 9.500 χλμ. Ο τομέας της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3.500.000 κατοίκους ενώ το συνολικό μήκος αγωγών ανέρχεται σε 6.000 χλμ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΥΔΑΠ ιδρύθηκε το 1980 με το Νόμο 1068/1980 "περί συστάσεως ενιαίου φορέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας", μετά από τη συγχώνευση της Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων (Ε.Ε.Υ.) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (Ο.Α.Π.). Στη σημερινή νομική της μορφή περιήλθε το 1999, όταν τα κυριότερα πάγια της Εταιρίας, δηλαδή τα φράγματα, οι ταμιευτήρες, τα εξωτερικά υδραγωγεία και τα αντλιοστάσια απορροφήθηκαν από την Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ, παραμένοντας στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τον Ιανουάριο του 2000, η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σκοποί λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σκοποί της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ είναι οι εξής:

  • Παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Άντληση, αφαλάτωση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή πάσης φύσεως υδάτων με στόχο την υλοποίηση των προαναφερομένων σκοπών της ΕΥΔΑΠ.
  • Έργα και διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας, καθώς και διαχείριση και διάθεση των προϊόντων της επεξεργασίας των λυμάτων.

Η περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ είναι η μείζων περιοχή της Αττικής. Όμως η ΕΥΔΑΠ έχει τη δυνατότητα να παρέχει όλο το εύρος των υπηρεσιών της και εκτός περιοχής αρμοδιότητάς της μέσω θυγατρικών Εταιριών και μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους ΟΤΑ.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eydap logo 250.jpg Eydap logo.png
1980-2014 2014-σήμερα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]