Σχινιάς Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°08′55″N 24°02′12″E / 38.14861°N 24.03667°E / 38.14861; 24.03667 Ο Σχινιάς (και Σχοινιάς) είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής. Στην περιοχή του Σχινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο, ενώ ακόμα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα δάση Κουκουναριάς στην Ελλάδα (Ο Σχινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐας και το δάσος Κουκουναριάς στην Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση Κουκουναριάς στην Ελλάδα[1]) . Λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας της περιοχής, η περιοχή του σήμερα χαρακτηρίζεται εθνικό πάρκο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η παραλία του Σχινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια.

Στην περιοχή του Σχινιά δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χωρητικότητας 14.000 θέσεων.

Στο δυτικότερο άκρο της παραλίας του Σχινιά τοποθετείται το μέρος που διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, ενώ κοντά σε αυτή την περιοχή βρίσκεται ο τύμβος του Μαραθώνα.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]