Ακιχίτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ακιχίτο
Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg
Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο το 2014
Περίοδος 7 Ιανουαρίου 1989 -
Προκάτοχος Χιροχίτο
Διάδοχος Διάδοχος Ναρουχίτο
Γέννηση 23 Δεκεμβρίου 1933
Σύζυγος Μιτσίκο Σόντα
Οίκος Γιαμάτο
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Τσέγκου Νο Μίγια Ακιχίτο (ιαπωνικά: 明仁‎, προφέρεται: Ακίχιτο, 23 Δεκεμβρίου 1933) είναι ο 125ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Πρώτο άρρεν τέκνο και πέμπτο κατά σειρά του Χιροχίτο και της αυτοκράτειρας Κότζουν (Ναγκάκο), διαδέχθηκε τον πατέρα του στις 7 Ιανουαρίου 1989. Αναγορεύθηκε επίσημα αυτοκράτορας στις 12 Νοεμβρίου 1990.

Παντρεύτηκε τη Μιτσίκο Σόντα (正田美智子 - Shōda Michiko, επισήμως Αυτοκράτειρα Μιτσίκο, 皇后美智子 - Κόγκο Μιτσίκο, γεννημένη στις 24 Οκτωβρίου του 1934) στις 10 Απριλίου 1959. Η σύζυγός του έγινε η πρώτη αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας η οποία δεν προέρχεται από κάποιο βασιλικό οίκο, αλλά από την αστική τάξη της χώρας. Απέκτησαν δύο γιούς, τον πρίγκιπα Ναρουχίτο (皇太子徳仁親王 Κοταΐσι Ναρουχίτο Σιννό), ο οποίος είναι και ο διάδοχος του Ακιχίτο για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, και τον πρίγκιπα Ακισίνο (秋篠宮文仁親王 Ακισίνο-νο-μίγια Φουμιχίτο Σιννό) καθώς και μια κόρη, την πρώην πριγκίπισσα Νόρι (紀宮清子内親王 Νόρι-νο-μίγια Σαγιάκο Ναισιννό), η οποία μετά το γάμο της με τον πολιτικό μηχανικό Γιοσίκι Κουρόντα παραιτήθηκε από μέλος της Αυτοκρατορικής Οικογένειας της Ιαπωνίας (όπως όριζε στην περίπτωσή της ο νόμος) και άλλαξε το όνομά της σε Σαγιάκο Κουρόντα (黒田清子, Sayako Kuroda).

Η εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Ακιχίτο φέρει την ονομασία «Χεϊσέι» (平成, «Heisei») και βάσει του εθίμου, μετά τον θάνατό του θα είναι γνωστός ως Αυτοκράτορας Χεϊσέι. Ο πλήρης τίτλος του είναι η Αυτού Αυτοκρατορική Μεγαλειότης ο Αυτοκράτωρ Ακιχίτο της Ιαπωνίας. Τον Αύγουστο του 2016 εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί και να αποσυρθεί.

Τέκνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διάδοχος Ναρουχίτο (23 Φεβρουαρίου 1960-)
  • Πρίγκιπας Ακισίνο (Φουμιχίτο, 11 Νοεμβρίου 1965-)
  • Πριγκίπισσα Σαγιάκο Νόρι-νο-μίγια, ή Πριγκίπισσα Νόρι, (18 Απριλίου 1969-)
Προσφωνήσεις του
Αυτοκράτορα Ακιχίτο
Imperial Seal of Japan.svg
Προσφώνηση αναφοράς Μεγαλειότατος
Προφορική προσφώνηση Μεγαλειότατε
Εναλλακτική προσφώνηση Δ/Δ
Η σημαία του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Στο κέντρο της αναπαριστάται η «Αυτοκρατορική Σφραγίδα του Χρυσανθέμου»,το Εθνόσημο της Ιαπωνίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]