Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοκράτορας Γκο-Τόμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκράτορας Γκο-Τόμπα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
後鳥羽天皇 (Ιαπωνικά)
Προφορά
Γέννηση6  Αυγούστου 1180
Κιότο[1]
Θάνατος28  Μαρτίου 1239
Nakanoshima
Τόπος ταφήςŌhara
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταwaka poet
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοd:Q107045738
Οικογένεια
ΣύζυγοςKujō Ninshi
Minamoto no Ariko
Fujiwara no Shigeko
d:Q106512640
d:Q106559044
Kamegiku
Kojijū
ΤέκναShōshi-naishinnō
Αυτοκράτορας Τσουτσιμικάντο
Juntoku
Masanari-shinnō
Dōjo-nyūdōshinnō
Reishi-naishinnō
Yorihito-shinnō
Shukushi-naishinnō
Dōkaku-hosshinnō
Hiroko-naishinnō
Kangan Giin
d:Q111283053
ΓονείςΑυτοκράτορας Τακακούρα και Empress Dowager Shichijō-in
ΑδέλφιαNoriko-naishinnō
Kōshi-naishinnō
Ketsushi-naishinnō
Antoku
Morisada-shinnō
Koreaki-shinnō
ΟικογένειαΑυτοκρατορικός οίκος της Ιαπωνίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςJōkyū War
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Ιαπωνίας (1183–1198)
Daijō Tennō
Cloistered Emperor
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο αυτοκράτορας Γκο-Τόμπα (ιαπωνικά: 後 鳥羽 天皇) (6 Αυγούστου 1180 - 28 Μαρτίου 1239) ήταν ο 82ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την παραδοσιακή σειρά διαδοχής. Η βασιλεία του εκτείνεται στα χρόνια από το 1183 έως το 1198.

Αυτός ο κυρίαρχος του 12ου αιώνα πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Τόμπα, και προσθέτοντας σε αυτό την λέξη Γκο (後), που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "αργότερα" και ως εκ τούτου, μερικές φορές ονομάζεται "Αυτοκράτορας Τόμπα ο μετέπειτα". Η ιαπωνική λέξη Γκο έχει επίσης μεταφραστεί ως «δεύτερος». και σε ορισμένες παλαιότερες πηγές, αυτός ο αυτοκράτορας μπορεί να αναφέρεται ως "Τόμπα ο δεύτερος" ή "Τόμπα Β'".

Πριν από την άνοδό του στο θρόνο του χρυσάνθεμου, το προσωπικό του όνομα (η ιμίνα του) ήταν ο Τακαχούρα-σίνο (ιαπωνικά: 尊成親王). Ήταν επίσης γνωστός ως Τακανάρι-σίνο.

Ήταν ο τέταρτος γιος του αυτοκράτορα Τακαχούρα, και ως εκ τούτου εγγονός του αυτοκράτορα Γκο-Σιρακάγουα. Η μητέρα του ήταν η Μπόουμον Σοκούσι (ιαπωνικά: 坊門殖子) (όταν παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα ονομάστηκε Αυτοκράτειρα Σιτσίζο-ιν (ιαπωνικά: 七条院), κόρη του Μπόουμον Νομπουτάκα (ιαπωνικά: 坊門信隆) της φυλής Φούτζιγουαρα.

Η ζωή και το τέλος του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκο-Τόμπα ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία τριών ετών.

8 Σεπτεμβρίου 1183 (ή αλλιώς 20η ημέρα του 8ου μήνα): Κατά τον 3ο χρόνο της βασιλείας του Αντόκου-τένοου (ιαπωνικά: 安 徳 天皇 三年), ο αυτοκράτορας εγκατέλειψε την πρωτεύουσα αντί να παραδοθεί στις πιέσεις για την παραίτησή του. Στην απουσία του Αντόκου, ο μοναστήρις πρώην αυτοκράτορας Γκο-Σιρακάουα ανέβασε τον νεαρό αδερφό του με διάταγμα, και στο μικρό παιδί παραδόθηκε ο θρόνος μέσω των τελετών παραίτησης (τζούζεν). Η αντι-Τάιρα φατρία σκόπευε να ληφθεί η διαδοχή και λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας Γκο-Τόμπα λέγεται ότι προσχώρησε στο θρόνο.

Αν και αυτές οι επίσημες τελετές και γιορτές γίνονταν στο Heian-kyō, οι αυτοκρατορικές βασιλικές εξακολουθούσαν να κρατούνται από τον Αντόκου. Έτσι, ο σένσο και ο σοκούι του Γκο-Τόμπα έγιναν οι πρώτοι στην ιστορία που παραλείπουν την τελετουργική μετάδοση των ιερών θησαυρών από έναν κυρίαρχο στον διάδοχό του.

Το 1192 ο Γκο-Σιρακάγουα πέθανε και το πρώτο σογκουνάτο ιδρύθηκε από τον Μιναμότο νο Γιοριτόμο και ο αυτοκράτορας σιγά σιγά μετατράπηκε σε διακοσμητική φιγούρα.

Το 1198, ο Γκο-Τόμπα παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, αυτοκράτορα Τσουτσιμικάντο.

Ο Γκο-Τόμπα βασίλευσε ως αυτοκρατορικός Αυτοκράτορας από το 1198 έως το 1221 δηλαδή σχέδον όσο η διάρκεια βασιλείας τριών αυτοκρατόρων, αλλά η εξουσία του ήταν πολύ περιορισμένη από τους μοναστηριακούς-αυτοκράτορες στην περίοδο Heian


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτής, ο Γκο-Τόμπα αποφάσισε ότι οι οπαδοί της σέκτας της Αγνής Γης στο Κιότο, με επικεφαλής τον Χόουνεν, πρέπει να αποβληθούν ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να εκτελεστούν. Αρχικά, αυτό προκλήθηκε από καταγγελίες κληρικών στο Κιότο που ανησυχούσαν για την αύξηση της δημοτικότητας της νέας σέκτας, αλλά ο Γκο-Τόμπα διέταξε προσωπικά το διάταγμα αφότου ανακάλυψε ότι δύο από τις κυρίες του επρόκειτο να γίνουν μέλη της σέκτας, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.


Το 1221, το Σογκουνάτο εγκατέστησε τον τρίχρονο εγγονό του Γκο-Τόμπα, τον αυτοκράτορα Τσούκιο, ως Αυτοκράτορα, αλλά ο Γκο-Τόμπα επέλεξε να πραγματοποιήσει μια εξέγερση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το θρόνο και να ανατρέψει το Καμακούρα Σογκουνατο. Αυτό είναι γνωστό ως Πόλεμος Τζόκιου, παίρνοντας την ονομασία του από την εποχή στην οποία συνέβη.  Περίπου 400 Σαμουράι από την περιοχή του Κιότο που ήταν ενάντια στους Σογκουνάτο τον υποστήριξαν, αλλά οι περισσότεροι Σαμουράι, ιδιαίτερα στο Καντό, υποστήριξαν τους Σογκουνάτο με την ενθάρρυνση της Χότζου Μασάκο, χήρα του Γιοριτόμο. Η ίδια, έπεισε σε  συγκέντρωση των Σαμουράι ότι εάν δεν υποστήριζαν το Σογκουνάτο, τότε το σύγχρονο καθεστώς και τα προνόμια που είχαν αποκτήσει οι Σαμουράι θα χαθούν, και η Αυτοκρατορική αυλή και οι Κούτζ θα ανακτούσαν τη δύναμη και την επιρροή τους. Η εξέγερση του Γκο-Τόμπα απέτυχε και ο Τσούκιο αντικαταστάθηκε ως αυτοκράτορας από τον Γκο-Χορικάγουα, ανιψιό του Γκο-Τόμπα.

Μετά την εξέγερση, ο Go-Toba εξορίστηκε στα νησιά Oki. Πέθανε και θάφτηκε εκεί.

[2] https://www.britannica.com/biography/Go-Toba

  1. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 500318648. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2018.
  2. «Go-Toba | emperor of Japan». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020.