Αυτοκράτορας Γκο-Ντάιγκο
Ο αυτοκράτορας Γκο-Ντάιγκο (ιαπωνικά: 天皇 醍醐 天皇) (26 Νοεμβρίου 1288 - 19 Σεπτεμβρίου 1339) ήταν ο 96ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας[1], σύμφωνα με την παραδοσιακή σειρά διαδοχής. Ανέτρεψε με επιτυχία τον Καμακούρα το 1333 και ίδρυσε τη βραχύβια αποκατάσταση Κένμιου[2], πετυχαίνοντας να επαναφέρει τον Αυτοκρατορικό Οίκο στην εξουσία. Αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που ο αυτοκράτορας καταφέρνει να αποκτήσει οποιαδήποτε εξουσία μέχρι την αποκατάσταση του Μεϊτζί το 1868. Η αποκατάσταση του Κένμιου με τη σειρά της ανατράπηκε από τον Ασικάγκα Τακάουτζι το 1336, εγκαινιάζοντας το Σογκουνάτο της Ασικάγκα και διχάζοντας την αυτοκρατορική οικογένεια σε δύο αντίπαλες ομάδες μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ασικάγκα βόρεια αυλη που βρίσκεται στο Κιότο και της νότιας αυλής που εδρεύει στο Γιοσίνο με επικεφαλή τον Γκόου-Ντάιγκο και τους μετέπειτα διάδόχος του.
Αυτός ο κυρίαρχος του 14ου αιώνα επέλεξε προσωπικά το μεταθανάτιο όνομά του ως τιμή για τον αυτοκράτορα Ντάγκο του 9ου αιώνα, και το Γκόου (ιαπωνικά: 後), που μεταφράζεται ως "αργότερα", και έτσι μερικές φορές ονομάζεται "Αυτοκράτορας Ντάιγκο ο μετέπειτα", ή, σε ορισμένες παλαιότερες πηγές, "Ντάιγκο ο δεύτερος"[3] ή ως "Ντάιγκο Β΄".
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πριν από την άνοδό του στο θρόνο του χρυσάνθεμου, το προσωπικό του όνομα (ιμίνα) ήταν ο Τακαχάρου-σίνου (ιαπωνικά: 尊 治 親王).
Ήταν ο δεύτερος γιος του αυτοκράτορα Νταικακούτζι-το (μεταθανάτιο όνομα: Αυτοκράτορας Γκόου-ούντα). Η μητέρα του ήταν η Φουτζίγουαρα νο Τσούσι / Ταντάκο (ιαπωνικά: 藤原 忠 子), κόρη του Φουτζίγουαρα νο Ταντατζούκου (Ιτσουτσουύζι Ταντατζούκου) (ιαπωνικά: 藤原 忠 継 / 五 辻 忠 継). Όταν η μητέρα του έγινε σύζυγος του αυτοκρατορα, πήρε το όνομα Ντάντενμον-ιν (ιαπωνικά: 談天 門 院). Ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο αυτοκράτορας Γκόου-Νίτζο.
Η ακμή της ισχύος του αυτοκράτορα Γκόου-Ντάιγκο ήταν η εποχή του Ένγκι (901–923) κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Η περίοδος Ένγκι, υπήρξε μια περίοδος άμεσης αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Το μεταθανάτιο όνομα ενός αυτοκράτορα επιλέγεται κανονικά μετά το θάνατό του, αλλά ο αυτοκράτορας Γκόου-Ντάιγκο, επέλεξε το δικό του προσωπικά κατά τη διάρκεια της ζωής του, για να το μοιραστεί με τον αυτοκράτορα Ντάιγκο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Go-Daigo | emperor of Japan». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020.
- ↑ Hoffman, Michael (20 Απριλίου 2019). «Emperor Go-Daigo: The pride before a fall». The Japan Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020.
- ↑ Knighton, Andrew (31 Δεκεμβρίου 2017). «The War of The Emperor Go-Daigo». WAR HISTORY ONLINE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Emperor Go-Daigo στο Wikimedia Commons