Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας

日本の帝国,

1926 - 1945
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία Εθνόσημο

Χάρτης
Η έκταση της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας στο μέγιστο το 1943

Πρωτεύουσα Τόκιο
Γλώσσες Ιαπωνικά
Πολίτευμα
Μονάρχης
Απολυταρχική Μοναρχία
Χιροχίτο
Θρησκεία Κομφουκιανισμός
Νόμισμα Σεν

Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας (ιαπωνικά: 日本の帝国) είναι αυτοκρατορία του Ειρηνικού Ωκεανού τη περίοδο του Μεσοπόλεμου και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1926 - 1945). Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο ανέβηκε στον θρόνο του πατέρα του το 1926 και από τότε άρχισε το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας. Πρώτος πόλεμος για τον Χιροχίτο και την Αυτοκρατορία με αρκετές νίκες ήταν ο Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος όπου η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας μπήκε στην Μαντζουρία και κατέκτησε την τότε πρωτεύουσα της Κίνας και την Κορεατική Χερσόνησο αλλά και την Ταϊβάν. Τα εδάφη της αυτοκρατορίας αυξήθηκαν ακόμα πιο πολύ την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την Ινδοκίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ήταν ένα από τα τρία μέλη του Άξονα και της Συμμαχίας Ρώμης - Βερολίνου - Τόκιο. Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας έχασε τον Β' Σινοϊαπωνικό Πόλεμο, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις κτήσεις της στον Ειρηνικό μετά την ολοκληρωτική συντριβή της από τις Η.Π.Α..

Η αρχή της Αυτοκρατορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο

Η αυτοκρατορία άρχισε το 1926 με την άνοδο στον θρόνο του Χιροχίτο. Ο Χιροχίτο με το που ανέλαβε τα καθήκοντα της αυτοκρατορίας άρχισε την αναδιοργάνωση του κράτους. Ο Χιροχίτο είχε σκοπό να κάνει την Ιαπωνία την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο σκοπός του επετεύχθη αλλά δε κράτησε περισσότερο από 15 - 20 χρόνια.

Η συμμετοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυτοκρατορία ενθαρρυμένη από τις νίκες στον Β' Σινοϊαπωνικό Πόλεμο και την κατάκτηση της ανατολικής Κίνας και της κορεατικής χερσονήσου μπήκε δυναμικά στην ολοκλήρωση των κτήσεων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Με πλεονέκτημα της ασυναγώνιστη Συμμαχία του Άξονας, κατέκτησε την Ινδοκίνα και όλα τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.


Η συμμαχία του Άξονα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την χρονιά 1937 - 1938 η αυτοκρατορία της Ιαπωνίας μπήκε στον Άξονα αποκτώντας σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Έτσι οι τρεις Δυνάμεις του Άξονα (Ναζιστική Γερμανία, Βασίλειο της Ιταλίας και η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας) κήρυξαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο την 1η Σεπτεμβρίου 1939.

Η Συμμαχία

Ναζιστική Γερμανία

Βασίλειο της Ιταλίας

Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας

Το τέλος της αυτοκρατορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέλος της αυτοκρατορίας σήμανε το τέλος του Β' Σινοϊαπωνικού Πολέμου, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την καταστροφή των Δυνάμεων του Άξονα. Η αυτοκρατορία ηττήθηκε ολοκληρωτικά από τους Αμερικανούς και περιορίστηκε στα σύνορα που είναι σήμερα.


Σχετικά λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιροχίτο

Ναζιστική Γερμανία

Ιταλική αποικιοκρατία

Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Δυνάμεις του Άξονα