Αυτοκράτορας Σουσούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουσούν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
崇峻天皇 (Ιαπωνικά)
Γέννηση523 (περίπου)
Yamato
Θάνατος14  Δεκεμβρίου 592
Shiki district
Αιτία θανάτουμαχαίρωμα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςŌtomo no Koteko
Kawakami no Iratsume
ΤέκναHachiko
ΓονείςΑυτοκράτορας Κίνμεϊ και Oane-no-kimi
ΑδέλφιαSuiko
Anahobe no Hashihito no Himemiko
Imperial Prince Sakurawi
Imperial Prince Iso no Kami
Imperial Prince Iso no Kami Be
Imperial Prince Amatsukabe Anahobe
Imperial Prince Katsuraki
Bidatsu
Yōmei
ΟικογένειαΑυτοκρατορικός οίκος της Ιαπωνίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Ιαπωνίας (587–592)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αυτοκράτορας Σουσούν (ιαπωνικά:崇峻天皇 Sushun-tennō, θάνατος το 592) ήταν ο 32ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας,[1] σύμφωνα με την παραδοσιακή σειρά διαδοχής.[2]

Η βασιλεία του Σουσούν διήρκησε από το 587 έως το 592.[3]

Παραδοσιακή αφήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την άνοδό του στον Θρόνο των Χρυσανθέμων, το προσωπικό του όνομα (ιμινά)[4] ήταν ο Χατσουσέμπε-σινό (Hatsusebe- shinnō), επίσης γνωστός ως Χατσουσέμπε νο Άκα-σαζάκι (Hatsusebe no Waka-sazaki).[5]

Το όνομά του κατά τη γέννηση ήταν Χατσουσέμπε (泊瀬部). Ήταν ο δωδέκατος γιος του Αυτοκράτορα Κινμέι. Η μητέρα του ήταν η Σογκά νο Οανέ (Soga no Oane, 蘇我小姉君) κόρη του Σογκά νο Ιναμέ (Soga no Iname),[6] ο οποίος ήταν ο επικεφαλής, ή Ōomi, της πατριάς Σογκά.

Διαδέχθηκε τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Αυτοκράτορα Γιομέι το 587 και έζησε στο Παλάτι Κουραχάσι (Kurahashi no Miya) στο Γιαμάτο.[7]

  • 587: Κατά το 2ο έτος της βασιλείας του Αυτοκράτορα Γιομέι (用明天皇2年), ο Αυτοκράτορας πέθανε και παρά τη διαμάχη για το ποιος πρέπει να τον διαδεχτεί ως ηγέτης, η διαδοχή παραλήφθηκε από έναν άλλο γιο του Αυτοκράτορα Κινμέι, ενός από τους νεότερους αδελφούς του Γιομέι. Λίγο αργότερα, λέγεται ότι ο Αυτοκράτορας Σουσούν ανήρθε στο θρόνο.[8]

Ο σύγχρονος τίτλος του Σουσούν δεν θα ήταν tennō, καθώς οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο τίτλος αυτός δεν εισήχθη μέχρι την βασιλεία του Αυτοκράτορα Τενμού και της Αυτοκράτειρας Τζιτό. Αντίθετα, ήταν πιθανώς Sumeramikoto ή Amenoshita Shiroshimesu Ōkimi (治天下大王), που σημαίνει «ο μεγάλος βασιλιάς που κυβερνάει τα πάντα κάτω από τον παράδεισο». Εναλλακτικά, ο Σουσούν ίσως αναφερόταν ως ヤマト大王/大君 ή ο «Μέγας Βασιλιάς του Γιαμάτο».

Ήρθε στο θρόνο με την υποστήριξη της πατριάς Σογκά και της Αυτοκράτειρας Σουικό, της ετεροθαλής αδελφής του και της χήρας του Αυτοκράτορα Μπιντάτσου. Αρχικά, η πατριά Μονονόμπε, μία αντίπαλη πατριά της Σογκά, συμμάχησε με τον πρίγκηπα Αναχόμπε, άλλο γιο του Κινμέι και προσπάθησε να τον τοποθετήσει ως Αυτοκράτορα. Στη σύγκρουση Σογκά-Μονονόμπε, ο Σογκά νο Ουμακό, που διαδέχτηκε τον πατέρα του ως Ōomi της πατριάς Σογκά, τελικά σκότωσε τον Μονονόμπε νο Μοριγιά, τον επικεφαλής της πατριάς Μονονόμπε, που οδήγησε στην πτώση της. Ο Ουμακό, στη συνέχεια τοποθέτησε τον Αυτοκράτορα Σουσούν στο θρόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Σουσούν τελικά ζήλεψε τη δύναμη του Ουμακό και τον ήθελε να τον καθαιρέσει. Λέγεται ότι μία μέρα είδε έναν αγριόχοιρο και ανακοίνωσε: «Θέλω να σκοτώσω τον Σογκά Ουμακό σαν αυτόν τον αγριόχοιρο». Αυτό εξόργισε τον Σογκά νο Ουμακό και, ίσως από φόβο να χτυπηθεί πρώτος, έβαλε τον Γιαμάτο νο Αγιά νο Κόμα να δολοφονήσει τον Σουσούν το 592.

Η βασιλεία του Αυτοκράτορα Σουσούν διήρκεσε πέντε χρόνια, πριν από το θάνατό του στην ηλικία των 72 ετών.[6]

Η πραγματική περιοχή του τάφου του Σουσούν είναι γνωστή.[1] Ο Αυτοκράτορας τιμάτε παραδοσιακά σε ένα μνημείο-βωμό σιντοϊσμού (misasagi) στη Νάρα.

Ο Οργανισμός Αυτοκρατορικής Οικογένειας ορίζει αυτή τη θέση ως μαυσωλείο του Γιομέι. Επίσημα ονομάζεται Kurahashi no oka no e no misasagi.[9]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σουσούν είχε μια Αυτοκράτειρα και δύο Αυτοκρατορικά παιδιά.[10]

  • Παλλακίδα: Καχακάμι νο Ιρατσουμέ (河上娘, 575-618), κόρη του Σογκά νο Ουμακό
  • Άγνωστη Μητέρα
    • Αυτοκρατορικός Πρίγκιπας Σανταγιό (定世親王), μεγαλύτερος αδελφός του Πρίγκηπα Χατσικό, πρόγονος της πατριάς Νακαχάρα
  • Παλλακίδα: Φουτσουχιμέ (布都姫), νεότερη αδερφή του Μονονόμπε νο Μοριγιά

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Imperial Household Agency (Kunaichō): 崇峻天皇 (32)
  2. Ponsonby-Fane, Richard. (1959). The Imperial House of Japan, σελ. 47.
  3. Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du Japon, σελ. 38–39; Brown, Delmer et al. (1979). Gukanshō, σελ. 263; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, σελ. 126.
  4. Brown, σελ. 264; n.b., Up until the time of Emperor Jomei, the personal names of the Emperors (their imina) were very long and people did not generally use them. The number of characters in each name diminished after Jomei's reign.
  5. Άστον, Γουίλιαμ. (2005). Nihongi, σελ. 112.
  6. 6,0 6,1 Varley, p. 126.
  7. Brown, σελ. 263; Varley, σελ. 126.
  8. Titsingh, σελ. 38; Brown, 263; Varley, σελ. 44; n.b., A distinct act of senso is unrecognized prior to Emperor Tenji; and all sovereigns except Empress Jitō, Emperor Yōzei, Emperor Go-Toba, and Emperor Fushimi have senso and sokui in the same year until the reign of Emperor Go-Murakami.
  9. Ponsonby-Fane, σελ. 420.
  10. Brown, σελ. 263.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]