Μαχμούτ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Osmanli-nisani.svg
Μαχμούτ Β΄
Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Χαλίφης του Ισλάμ
Μαχμούτ Β΄
Tughra of Mahmud II.JPG
Περίοδος Εξουσίας 1808-1839
Προκάτοχος Μουσταφά Δ΄
Διάδοχος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Οίκος Οίκος των Οσμανιδών
Δυναστεία Οθωμανική Δυναστεία
Πατέρας Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Νακσιντίλ Σουλτάν
Γέννηση 20 Ιουλίου 1785
Θάνατος 1 Ιουλίου 1839

Ο Μαχμούτ Β΄ (Οθ. τουρκ: محمود ثان, τουρκ.: II. Mahmut ) (20 Ιουλίου 17851 Ιουλίου 1839) ήταν ο τριακοστός Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1808 μέχρι τον θάνατο του το 1839.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Τοπ Καπί το 1785, στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και της Νακσιντίλ Σουλτάν η οποία ήταν ξαδέρφη της Ιωσηφίνας.

Άνοδος στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαχμούτ Β΄ πήρε την εξουσία το 1807 με την βοήθεια του ξαδερφού του Σελίμ Γ΄ και του Αλεμαντάρ Μουσταφά.Ο Σελίμ σε μία εξέγερση σκοτώθηκε αλλά ο Μαχμούτ επέζησε και γύρισε πίσω στην Κωνσταντινούπολη.Τελικά κατάφερε να ανατρέψει τον ετεροθαλή αδερφό του,Μουσταφά Δ΄.Αφού έγινε σουλτάνος έκανε τον Αλεμαντάρ Μουσταφά βεζίρη του κράτους.Ο Αλεμαντάρ Μουσταφά πέθανε το 1808 και ο Μαχμούτ διέκοψε τις μεταρρυθμίσεις που είχε αρχίσει απο την αρχή αλλά και μετά τον θάνατο του Αλεμαντάρ συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις του.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα χρόνια ο κυβερνήτης της Αιγύπτου,Μεχμέτ Αλή Πασάς κατέλαβε τις ιερές πόλεις της Μέκκας (1812) και της Μεδίνας (1813).Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση.Τότε προσπάθησε να διαλύσει την επανάσταση αλλά δεν τα κατάφερε και μετά την ήττα του τουρκικού στόλου στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου ο Μαχμούτ υποχώρησε και έτσι το 1832 με τη συνθήκη της Ανδριανούπολης η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος και μετά απο αυτό το γεγονός άρχισε η σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατοριάς και η εξάρτησή της από την ευρώπη.Ο Μαχμούτ Β΄ έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση του φεουδαρχικού κατακερματισμού της Αυτοκρατορίας και αποβλέπανε να της προσδώσουν μία όψη εξευρωπαϊσμού.Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις του ήταν η κατάργηση του σώματος των γενιτσάρων,η κατάργηση του συστήματος των στρατιωτικών τιμαριών,η ίδρυση υπουργείων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η ίδρυση ορισμένων κοσμικών σχολειών και στρατιωτικών σχολών.Οι αλλαγές αυτές δεν πέτυχαν να εξαλείψουν τη ρίζα των αιτιών παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατοράς.Ο Μαχμούτ υπέταξε του Μαμελούκους του Ιράκ.Ο Μαχμούτ ήταν λάτρης της τοξοβολίας και προσπάθησε να αναβιώσει αυτό το άθλημα.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαχμούτ πέθανε το 1839 σε ηλικία 54 χρονών απο Φυματίωση.Χιλιάδες κόσμος παρεβρέθηκε στην κηδεία του προκειμένου να πεί το τελευταίο αντίο στον Σουλτάνο.Τον διαδέχθηκε ο γιός του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαχμούτ είχε 2 συζύγους:την Μπεζμιαλέμ Σουλτάν και την Περτεβνιχάλ Σουλτάν.Με την Μπεζμιαλέμ απέκτησε τον Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και με την Περτεβνιχάλ τον Αμπντούλ Αζίζ.