Μουράτ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μουράτ Γ'
Χαλίφης του Ισλάμ
Μουράτ Γ΄
Περίοδος Εξουσίας 15 Δεκεμβρίου 1574 - 16 Ιανουαρίου 1595
Προκάτοχος Σελίμ Β΄
Διάδοχος Μωάμεθ Γ΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Σελίμ Β΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Νουρμπανού Σουλτάν
Γέννηση 4 Ιουλίου 1546
Γενέτειρα Μανίσα (στη σημερινή Τουρκία)
Θάνατος 16 Ιανουαρίου 1595 (49 ετών)
Τόπος θανάτου Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη
Σύζυγος Σαφιγιέ Σουλτάν
Τουρά Tughra of Murad III.JPG

Ο Μουράτ Γ΄ (τουρκικά: III. Murad, 4 Ιουλίου 1546 - 16 Ιανουαρίου 1595) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1574 έως το 1595.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σουλτάνος Μουράτ Γ΄

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1546. Ήταν ο πρωτος γιος του Σουλτάνου Σελίμ Β΄ και της Νουρμπανού Σουλτάν, τον οποίο διαδέχτηκε το 1574. Η εξουσία του υποσκάφτηκε από επιρροές του χαρεμιού του και συγκεκριμένα αρχικά της μητέρας του, Νουρμπανού Σουλτάν,και μετέπειτα της συζύγου του Σαφιγιέ Σουλτάν. Ο Μεγάλος Βεζίρης Μεχμέτ Σοκολού, ο οποίος κατείχε το αξίωμα από την εποχή του πατέρα του, τον βοήθησε να κρατήσει την εξουσία, μέχρι που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1579.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του μετέφερε δυο μεγάλα αλαβάστρινα δοχεία από την Πέργαμο και τα τοποθέτησε στο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε επίσης από εκτεταμένους πολέμους με το Ιράν και την Αυστρία, καθώς και από οικονομική και θεσμική παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέσσερις συζύγους. Η αγαπημένη του ήταν η Σαφιγιέ Σουλτάν,μητέρα του Μεχμέτ Γ' και της Αϊσέ Σουλτάν. Οι άλλες του σύζυγοι ήταν η Σεμσιρουχσάρ Χασεκί,μητέρα της Ρουκιγιέ Σουλτάν,η Σαχιχουμπάν Χασεκί και η Ναζπερβέρ Χασεκί.

Ο Μουράτ ήταν φημισμένος γυναικάς. Είχε αποκτήσει από τα σκλαβοπάζαρα περισσότερα από 1.200 από τα ομορφότερα κορίτσια για το χαρέμι του, το οποίο θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Του άρεσε να βλέπει τα κορίτσια να παίζουν γυμνά κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους, ενώ πολλές φορές εφεύρισκε ο ίδιος παιχνίδια για να παίξουν. Ενώ η Αυτοκρατορία του παρήκμαζε, αυτός σύχναζε με τις ώρες στο χαρέμι του. Αυτός ο τρόπος ζωής του έδωσε την πατρότητα 28 παιδιών.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1595 κατά τη διάρκεια εκστρατείας. Τάφηκε σε έναν τουρμπέ (τάφος) στην αυλή της Αγίας Σοφίας. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Μεχμέτ Γ΄.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα