Αμπντούλ Χαμίτ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Περίοδος Εξουσίας 1774-1789
Προκάτοχος Μουσταφά Γ΄
Διάδοχος Σελίμ Γ΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Αχμέτ Γ΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Ραμπιά Σουλτάν
Γέννηση 20 Μαρτίου 1725
Θάνατος 7 Απριλίου 1789 (64 ετών)
Σύζυγος Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν
Νακσιντίλ Σουλτάν
Τουρά Tughra of Abdülhamid I.JPG

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ ( I. Abdülhamid, Τοπ Καπί, 20 Μαρτίου 1725 - 7 Απριλίου 1789) ήταν ο 27ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τους χρόνους 1774-1789. Ο Αμπντούλ Χαμίτ θεωρείται ο πιο ευγενικός σουλτάνος και από τους Τούρκους αναφέρεται ως άγιος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντούλ Χαμίτ γεννήθηκε στο Τοπ Καπί το 1725. Ήταν γιος του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ και της Ραμπιά Σουλτάν. Σε νεαρή ηλικία η μητέρα του,του έμαθε καλλιγραφία και ιστορία. Φυλακίστηκε για τα πρώτα 42 χρόνια της ζωής του από τα ξαδέρφια του Μαχμούτ Α΄ και Οσμάν Γ΄ και τον μεγαλύτερο αδερφό του Μουσταφά Γ΄. Διαδέχθηκε τον αδερφό του Μουσταφά Γ΄ όταν πέθανε το 1774. Στις 21 Ιουλίου 1774, αφού είχε γίνει πλέον σουλτάνος, υπέγραψε την ταπεινωτική, για τους Τούρκους,Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή με την οποία έχασε την Κριμαία. Ο Αμπντούλ Χαμίτ είχε δημιουργήσει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα επίσης αναδιοργάνωσε το σώμα των Γενιτσάρων και το ναυτικό και ίδρυσε ένα νέο στράτευμα πυροβολικού. Στο στρατιωτικό επίπεδο ωστόσο δεν είχε επιτυχίες. Τέλος το 1787 έχασε από τους Ρώσους το Οτσακόβ και ουσιαστικά όλη τη Μαύρη Θάλασσα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντούλ Χαμίτ είχε 2 συζύγους την Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν και την Νακσιντίλ Σουλτάν και μαζί τους απέκτησε 17 παιδιά δύο από οποία ήταν ο Μαχμούτ Β΄ και ο Μουσταφά Δ΄.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ πέθανε στις 7 Απριλίου 1789 στην Κωνσταντινούπολη. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Σελίμ Γ΄.

Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα