Ηγεμόνας Βαγιαζήτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Βαγιαζήτ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Şehzade Bayezid (Τουρκικά)
Γέννηση1525
Τοπ Καπί
Θάνατος25  Σεπτεμβρίου 1561
Καζβίν
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςΣεβάστεια
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Οικογένεια
ΤέκναΜιχρουμά Σουλτάνα
Αϊσέ Σουλτάνα
ΓονείςΣουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής και Χιουρέμ
ΑδέλφιαΜιχριμάχ Σουλτάν
Ηγεμόνας Μουσταφά
Σελίμ Β΄
Ηγεμόνας Μεχμέτ
Ηγεμόνας Αμπντουλάχ
Ηγεμόνας Μουράτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Ραζιγιέ Σουλτάν
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία

Ο Ηγεμόνας Βαγιαζήτ (Τουρκικά: Şehzade Bayezit) (1525 - 25 Σεπτεμβρίου 1561) ήταν Οθωμανός πρίγκηπας που πάλεψε για τον Οθωμανικό θρόνο.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ γεννήθηκε το 1525 και ήταν γιος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και της αγαπημένης του παλλακίδας και αργότερα νόμιμης συζύγου,Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν.Ήταν αδελφός του,Ηγεμόνα Μουσταφά,του Ηγεμόνα Μεχμέτ,της Μιχριμάχ Σουλτάν(κόρη του Σουλεϊμάν Α')|,του Σελίμ Β' και του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ

Κατά κανόνα,οι Οθωμανοί πρίγκιπες έπρεπε να κυβερνήσουν μια επαρχία,για να αποκτήσουν διοικητική εμπειρία.Ο Μπεγιαζίτ έγινε κυβερνήτης σαντζακίου της Ανατολίας.Μετά την εκστρατεία του Σουλεϊμάν στο Ναχτσεβάν, ο Βαγιαζήτ έγινε κυβερνήτης της Αδριανούπολης, ενώ ήλεγχε τη Ρούμελη.Κατά την διάρκεια αυτής της εκστρατείας ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ηγεμόνας Μουσταφά, δολοφονήθηκε (1553) από τον πατέρα του,τον Σουλεϊμάν. Τα νέα της δολοφονίας του αδερφού του, έφτασαν γρήγορα στην Αδριανούπολη και ο Μπεγιαζίτ έκανε εξέγερση εναντίον του πατέρα του.

Εξέγερση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σουλεϊμάν είχε πέντε γιούς. Ο πρώτος γιος, Ηγεμόνας Μουσταφά είχε δολοφονηθεί το 1553, ο αδερφός του, ο Ηγεμόνας Μεχμέτ είχε πεθάνει από βαριά αρρώστια το 1543 και τέλος ο αδερφός του, Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ (που ήταν ο μικρότερος γιος) αυτοκτόνησε το 1553, μετά τον θάνατο του Μουσταφά. Επομένως, μετά το 1553 είχαν μείνει ο Ηγεμόνας Σελίμ, που ήταν ο μελλοντικός σουλτάνος Σελίμ Β΄, και ο Μπεγιαζίτ. Ο Σελίμ ήταν κυβερνήτης της Μανίσας ενώ ο Μπεγιαζίτ ήταν κυβερνήτης της Κιουταχείας, αυτές οι πόλεις είχαν ίση απόσταση με την Κωνσταντινούπολη.

Ο Σουλεϊμάν ήταν πλέον 60 ετών και ο ανταγωνισμός των δύο παιδιών για τον θρόνο ήταν εμφανής.Ο Σουλεϊμάν επέπληξε τους γιους του και αποφάσισε να αλλάξει τις θέσεις τους καθήκοντος τους.Ο Σελίμ έγινε κυβερνήτης του Ικόνιου και ο Μπεγιαζίτ της Αμάσειας.Οι δύο αυτές επαρχίες ήταν πιο μακριά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ίση απόσταση.Ο Σελίμ έσπευσε να υπακούσει και αμέσως μεταφέρθηκε στο Ικόνιο.Αλλά προς απογοήτευση του πατέρα του, ο Μπεγιαζίτ υπάκουσε μόνο μετά από πολύ δισταγμό, γιατί η Αμάσεια ήταν το σαντζάκι του Ηγεμόνα Μουσταφά,ο οποίος είχε εκτελεστεί με εντολή του πατέρα του,και ο Μπεγιαζίτ το πήρε ως ταπείνωση.Θυμωμένος,ο Σουλεϊμάν κατηγόρησε τον Μπεγιαζίτ οτι ήταν επαναστάτης και υποστήριξε τον μεγαλύτερο γιο του,Σελίμ,εναντίον του ανυπάκουου Μπεγιαζίτ.Ο Σελίμ, σε συνεργασία με τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, τον μελλοντικό μεγάλο βεζίρη, νίκησε τον αδελφό του σε μια μάχη κοντά στο Ικόνιο στις 31η Μαΐου 1559.

Μετά την εξέγερση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπεγιαζίτ επέστρεψε στην Αμάσεια και διέφυγε προς την Περσία με τους γιους του και έναν μικρό στρατό.Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή Μουράτ Μπαρντακτσί,ο Σοκολού Μεχμέτ Πασάς έστειλε στρατό εναντίον του Μπεγιαζίτ, ο οποίος ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Μπεγιαζίτ.Αν και ο Σάχης Ταχμάσμπ αρχικά καλοσώρισε τον Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ στο παλάτι του στην Περσία,αργότερα τον φυλάκισε με προτροπή του Σουλεϊμάν Α'Σουλεϊμάν και ο Σελίμ έστειλαν απεσταλμένους στην Περσία για να πείσουν τον Σάχη να εκτελέσει τον Μπεγιαζίτ.Τελικά, στις 25 Σεπτεμβρίου 1561, ο Μπεγιαζίτ και οι τέσσερις γιοι του εκτελέστηκαν στην Περσία από έναν οθωμανό δήμιο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλλακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χασεκί Ρανά Σουλτάν

Γιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγεμόνας Ορχάν(γεν.1543,Κιουτάχεια-θάν.25 Σεπτεμβρίου 1561,Καζβίν, γιος της Ρανά Σουλτάν)(18 ετών)
  • Ηγεμόνας Οσμάν(γεν.1545,Κιουτάχεια-θάν.25 Σεπτεμβρίου 1561,Καζβίν)(16 ετών)
  • Ηγεμόνας Αμπντουλάχ(γεν.1548,Κιουτάχεια-θάν.25 Σεπτεμβρίου 1561,Καζβίν)(13 ετών)
  • Ηγεμόνας Μαχμούτ(γεν.1552,Κιουτάχεια-θάν.25 Σεπτεμβρίου 1561,Καζβίν, γιος της Ρανά Σουλτάν )(9 ετών)
  • Ηγεμόνας Μουράτ(γεν.1559,Αμάσεια-θάν.3 Οκτωβρίου 1561,Προύσα)(2 ετών)

Κόρες

  • Μιχρουμάχ Σουλτάν(γεν.1547,Κιουτάχεια-θαν.1593,Κωνσταντινούπολη, κόρη της Ρανά Σουλτάν)(46 ετών)
  • Χατιτζέ Σουλτάν(Γεννήθηκε και πέθανε το 1550 στην Κιουτάχεια)
  • Αϊσέ Σουλτάν(γεν.1553,Κιουτάχεια-θαν.1572,Τοκάτ)(19 ετών)
  • Χανζαντέ Σουλτάν(Γεννήθηκε και πέθανε το 1556 στην Κιουτάχεια)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]