Ίσα Τσελεμπή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίσα Τσελεμπή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1378
Κιουτάχεια
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 1403
Εσκίσεχιρ
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Οικογένεια
ΓονείςΒαγιαζήτ Α΄ και Ντεβλέτσαχ Χατούν
ΑδέλφιαΣουλεϊμάν Τσελεμπή
Μουσά Τσελεμπή
Μωάμεθ Α΄
Μουσταφά Τσελεμπή
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Ίσα Τσελεμπή (τουρκικά: İsa Çelebi) (1380-1406) ήταν γιος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Α΄ και αδελφός του Μουσά Τσελεμπή και του Μεχμέτ Α΄. Ο Ίσα τσελεμπή ήταν ο πρώτος συγκυβερνήτης της Προύσας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο τίτλος Τσελεμπί σημαίνει διοικητής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίσα γεννήθηκε το 1380 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος της Ντεβλέτσαχ Χατούν. Ο Ίσα Τσελεμπή εργαζόταν ως σύμβουλος του κυβερνήτη της Αττάλειας. Ο Ίσα αγωνίστηκε στην μάχη της Άγκυρας το 1402 μαζί με τον πατέρα του. Μετά την ήττα του στρατού και την αιχμαλώτιση του Βαγιαζήτ ο Ίσα έφυγε και πήγε στη Μικρά Ασία. Το 1403, αφού έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του, άρχισε να παλεύει για τον θρόνο εναντίον των αδερφών του Μουσά Τσελεμπή, Μεχμέτ Α΄, Σουλεϊμάν Τσελεμπή και Μουσταφά Τσελεμπή. Πάλεψε με τον Μουσά για τον έλεγχο της Προύσας, που ήταν πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφού τον νίκησε πήρε ένα κομμάτι της περιοχής της Προύσας. Ωστόσο η Ρούμελη ανήκε στον αδερφό του τον Σουλεϊμάν και το ανατολικό μέρος της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) στον Μεχμέτ Α΄. Ο Ίσα υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τον Μανουήλ Β΄. Το 1405 ο Ίσα νικήθηκε από τον αδελφό του Μεχμέτ και αργότερα πήγε στον άλλο αδελφό του στην Ρούμελη. Ο Ίσα σκοτώθηκε το 1406 από αντάρτες στο Εσκή Σεχίρ.

Μετά τον θάνατό του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαμάχες συνεχίστηκαν μέχρι το 1413 όπου ο Μεχμέτ Α΄ κατάφερε και έγινε σουλτάνος μετά την ήττα του Μουσά. Όμως ο Μουσταφά Τσελεμπή, που είχε ξεφύγει, επέστρεψε και έκανε δύο αποτυχημένες εξεγέρσεις, την πρώτη το 1416 και τη δεύτερη το 1421 εναντίον του ανεψιού του Μουράτ Β΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]