Σουλεϊμάν Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σουλεϊμάν Β΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Σουλεϊμάν Β΄
Περίοδος Εξουσίας 1687 - 1691
Προκάτοχος Μωάμεθ Δ΄
Διάδοχος Αχμέτ Β΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Ιμπραήμ Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν
Γέννηση 15 Απριλίου 1642
Θάνατος 22 Ιουνίου 1691
Τουρά Tughra of Suleiman II.JPG

Ο Σουλεϊμάν Β΄(1642-1691) (τουρκ.: Süleymān-i sānī, Οθ. τουρκ: سليمان ثانى) υπήρξε Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τους χρόνους 1687-1691. Ήταν γιος του Ιμπραήμ Α' και της Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νεότερος αδερφός του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην απομόνωση στο Παλάτι Τοπ Καπί, σε ένα είδος φυλακής που είχε δημιουργηθεί για τους συγγενείς εξ αίματος του Σουλτάνου, προκειμένου να σιγουρευθεί ότι κανείς τους δε θα επαναστατήσει για να καταλάβει το Θρόνο.

Όταν ο αδερφός του εκθρονίστηκε το 1687, μια αντιπροσωπία εμφανίστηκε μπροστά του για να του ανακοινώσει ότι επρόκειτο να στεφτεί Σουλτάνος, αλλά ο ίδιος πίστεψε ότι επρόκειτο να τον θανατώσουν. Χρειάστηκε αρκετή πειθώ για να τον καταφέρουν να βγει από το Παλάτι και να παραστεί στην τελετή της ενθρόνισης και της παράδοσης του Χαλιφάτου.

Ο Σουλεϊμάν Β΄ ήταν εξαιρετικά αδύναμος να ελέγξει τις εξελίξεις ο ίδιος, έκανε όμως μια σοφή επιλογή, τοποθετώντας στη θέση του Μεγάλου Βεζίρη τον Ahmed Faizil Köprülü. Υπό την ηγεσία του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατόρθωσε να συγκρατήσει την προέλαση της Αυστρίας στη Σερβία και κατέπνιξε εξέγερση στη Βουλγαρία. Ο Köprülü σκοτώθηκε στη μάχη του Szlankamen, κατά τη διάρκεια εκστρατείας για την ανακατάληψη της ανατολικής Ουγγαρίας το 1690.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε 6 συζύγους. Την Χατιτζέ Σουλτάν, την Μπεχζάτ Χασεκί, την Ιβάζ Χασεκί, την Σουλούν Χασεκί, την Σεχσουβάρ Χασεκί και την Ζεϊνέπ Χασεκι. Δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σουλεϊμάν Β΄ πέθανε ένα χρόνο αργότερα, το 1691 στο παλάτι της Αδριανούπολης.Δεν είχε παιδιά.Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αχμέτ Β'.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα