Ηγεμόνας Μουσταφά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Μουσταφά
Ο Ηγεμόνας Μουσταφά
Γέννηση1515
Μανίσα,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος6 Οκτωβρίου 1553(38 ετών)
Ικόνιο,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΣυγκρότημα Μουραντιγιέ,Προύσα
ΣύζυγοςΧασεκί Ρουμεϊσά Σουλτάν
Χατιτζέ Χατούν
Νουριτζιχάν Χατούν
Αϊσέ Χατούν
Χαντάν Χατούν
Νουρμπεγκιούμ Χατούν
ΕπίγονοιΗγεμόνας Ορχάν
Ηγεμόνας Μεχμέτ
Νεργκισάχ Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Μιχρισάχ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
ΜητέραΜαχιντεβράν Σουλτάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Μουσταφά (Şehzade Mustafa, 1515 - 6 Οκτωβρίου 1553) ήταν ο δευτερος γιος του Σουλειμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και πρωτος γιος του με την Χασεκί Μαχιντεβράν Σουλτάν. Γεννήθηκε το 1515 στη Μανίσα και πέθανε στις 6 Οκτωβρίου το 1553. Ήταν ο δευτερος γιος του Σουλτάνου και ήταν διάδοχος του θρόνου, μετα τον θανατο του πρωτοτοκου Μαχμουτ. Ήταν πολύ δημοφιλής Πρίγκιπας και ο πιο αγαπητός ηγεμόνας σε όλη την Ανατολή. Ήταν αδελφός της Ραζίγιε Σουλτάν και ετεροθαλής αδελφός της Φατμά Σουλτάν,του Ηγεμόνα Μαχμούτ,του Ηγεμόνα Μουράτ,του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ, του Σελίμ Β' του Ηγεμόνα Μεχμέτ, του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ,του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ και της Μιχριμάχ Σουλτάν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μουσταφά γεννήθηκε το 1515 στη Μανίσα, και οι γονείς του ήταν ο Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και η Μαχιντεβράν Σουλτάν, ενώ ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής ήταν ακόμα πρίγκιπας. Δολοφονήθηκε το 1553 κατόπιν εντολής του πατέρα του Σουλτάνου Σουλειμάν Χαν. Ο Μουσταφά αντιμετώπισε προβλήματα στη σχέση του με τον πατέρα του από πολύ νωρίς στη ζωή του. Ήταν ο πρωτότοκος γιος και ως εκ τούτου, ο εμφανής διάδοχος του θρόνου, αλλά ο πατέρας του, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ενδιαφερόταν περισσότερο για τον νεότερο ετεροθαλή αδελφό του Μουσταφά, τον Ηγεμόνα Μεχμέτ, τον μεγαλύτερο γιο της Χουρέμ Σουλτάν, της πιο σημαντικής συζύγου ς του Σουλεϊμάν Α'. Ο Σουλεϊμάν δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για τον Μεχμέτ και φάνηκε να τον προετοιμάζει για το θρόνο. Στη συνέχεια ο Μουσταφά στάλθηκε στην Αμάσεια από την Μανίσα. Η διοίκηση της Μανίσα δόθηκε στον Μεχμέτ. Ωστόσο,όταν στάλθηκε στην Αμάσεια, ο Μουσταφά πήρε μία είδηση για ένα διάταγμα που γράφτηκε από τον Σουλεϊμάν. Για ευχάριστη έκπληξη του Μουσταφά, ανέφερε ότι ο Μουσταφά ήταν ο μοναδικός κληρονόμος του θρόνου. Ο Σουλεϊμάν τον είχε στείλει στην Αμάσεια όχι γιατί δεν ήθελε να είναι ο κληρονόμος του, αλλά για να υπερασπιστεί την ανατολική ακτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να μάθει πώς να διαχειριστεί μια μεγάλη αυτοκρατορία. Αυτό το διάταγμα ανακούφισε και τον οθωμανικό στρατό και τους ανθρώπους, καθώς ο Ηγεμόνας Μουσταφά ήταν ο δημοφιλής διάδοχος του θρόνου.

Στην Αμάσεια, πήρε την είδηση ​​του θανάτου του αδελφού του, Ηγεμόνα Μεχμέτ. Φαινόταν σαν είχαν φύγει όλα τα εμπόδια μεταξύ του θρόνου και του Μουσταφά, αλλά εξακολούθησε να αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση. Ένας άλλος αδελφός του Μουσταφά, ο Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ, εστάλη στην Κιουτάχεια για την εκχώρηση στο σαντζάκι του.

Ήταν μια κρίσιμη απόφαση, η μητέρα του Μπεγιαζίτ ήταν επίσης η Χουρέμ Σουλτάν, η μητέρα του αείμνηστου ηγεμόνα Μεχμέτ. Ο Μπεγιαζίτ, έκανε την πολιτική καριέρα του Μουσταφά δύσκολη, αλλά εκείνος κυβέρνησε με επιτυχία την Αμάσεια για 12 χρόνια. Το 1547, κατά τη διάρκεια μίας εκστρατείας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, ο Σουλτάνος ​​συναντήθηκε με τους γιους του Σελίμ, Ηγεμόνα Βαγιαζήτ και Μουσταφά σε διαφορετικά μέρη για να τους μιλήσει για την πολιτική κατάσταση. Ήταν πολύ καιρό μετά το θάνατο του Μεχμέτ, αλλά ο αγώνας μεταξύ των τριών πριγκίπων ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο Σελίμ Β΄ εστάλη στην Ανατολία ως πρίγκιπας της Μανίσα το 1544.

Η ζωή του Μουσταφά ήταν πλέον σε κίνδυνο, η Χιουρρέμ Σουλτάνα και ο Μεγάλος Βεζίρης Ρουστέμ Πασά έκαναν μια συμμαχία εναντίον του και υπέρ των γιων της Χουρέμ, Μπεγιαζίτ και Σελίμ Β΄.

Συνωμοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη σύγχρονη δημοφιλή πεποίθηση, η Χιουρρέμ Σουλτάν κατασκεύασε μια συνωμοσία για την ανατροπή του Μουσταφά. Συνεργάτης της σε αυτό ήταν ο Ρουστέμ πασάς

Ο Ρουστέμ Πασάς έστειλε έναν από τους πιο έμπιστους άνδρες του Σουλεϊμάν να αναφέρει ότι επειδή ο Σουλεϊμάν δεν ήταν επικεφαλής του στρατού, οι στρατιώτες πίστευαν ότι ο χρόνος είχε έρθει για να τον καθαιρέσουν και να τον αντικαταστήσουν με έναν νεώτερο πρίγκιπα στο θρόνο, διαδίδοντας φήμες ότι ο Μουσταφά αποδείχθηκε δεκτικός στην ιδέα. Ο Σουλεϊμάν δεν πίστεψε την είδηση ​​στην αρχή, αλλά έγινε έξαλλος όταν το άκουσε από μια αξιόπιστη πηγή, τον Ρουστέμ Πασά.

Εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Περσικής εκστρατείας του Σουλεϊμάν, ο στρατός του εγκαταστάθηκε στο Ερεγλί για λίγο. Ενώ ο στρατός του Σουλεϊμάν ήταν στο Ερεγλί, ο Ρουστέμ πασάς έκανε μια προσφορά στον Μουσταφά για να ενταχθεί στρατό του πατέρα του. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε τον Σουλεϊμάν και τον έπεισε ότι ο Μουσταφά ερχόταν να τον σκοτώσει.

Ο Μουσταφά αποδέχθηκε την προσφορά του Ρουστέμ Πασά και συναρμολόγησε τον στρατό του για να ενταχθεί με του πατέρα του. Ο Σουλεϊμάν το είδε αυτό ως απειλή και διέταξε την εκτέλεση του γιου του. Όταν ο Μουσταφά μπήκε στη σκηνή του πατέρα του να τον συναντήσει, οι φύλακες του Σουλεϊμάν επιτέθηκαν στον Μουσταφά, και μετά από ένα μακρύ αγώνα τον σκότωσαν, χρησιμοποιώντας μία χορδή τόξου.

Μετά την εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του πρίγκιπα, οι γενίτσαροι και οι στρατιώτες της Ανατολίας του Μουσταφά διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Σουλεϊμάν. Ο στρατός του Μουσταφά βρήκε την εκτέλεση άδικη, διότι πίστευαν ότι ο λόγος για την εκτέλεση οφείλεται σε πολιτικές μανούβρες της Χιουρρέμ Σουλτάν και του Ρουστέμ Πασά. Οι Γενίτσαροι υποστήριξαν τον Μουσταφά, λόγω της Οθωμανικής παράδοσης σχετικά με την κληρονομική διαδοχή και την επιτυχία του Μουσταφά ως πολεμιστή. Μετά τις διαμαρτυρίες του στρατού, ο Σουλεϊμάν καθαίρεσε τον Ρουστέμ από τη θέση του ως Μεγάλος Βεζίρης και τον έστειλε πίσω στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκτέλεση του Μουσταφά προκάλεσε αναταραχή στην Ανατολία, ειδικά στην Αμάσεια, γιατί ο λαός τον έβλεπε ως τον επόμενο Σουλτάνο. Ο λαός ήταν θυμωμένος με τον Ρουστέμ ενώ ορισμένοι τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στη συνωμοσία για να σκοτώσουν τον Μουσταφά. Σε ορισμένες περιοχές της Ανατολίας, οι άνθρωποι αναπολούσαν τον Μουσταφά ως Σουλτάν Μουσταφά σαν να είχε κληρονομήσει το θρόνο με επιτυχία. Η ζωή και η μοίρα του έγιναν μέρος της Ανατολικής τουρκικής λογοτεχνίας. Η ιστορία του ήταν παρόμοια με την ιστορία του Τζεμ Σουλτάν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοί

Κόρες

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Şehzade Mustafa στο Wikimedia Commons