Νακσιντίλ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νακσιντίλ Σουλτάνα
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Σκηνή μίας Βαλιντέ Σουλτάνας και των συνοδών της στα διαμερίσματά της στο παλάτι Τοπ Καπί
Περίοδος
εξουσίας
15 Νοεμβρίου 1808 – 22 Αυγούστου 1817
Προκάτοχος Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάνα
Διάδοχος Μπεζμιαλέμ Σουλτάνα
Σύζυγος Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Επίγονοι Μαχμούτ Β'
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 19 Δεκεμβρίου 1768
Γαλλία ή Καύκασος
Θάνατος 17 Αυγούστου 1817 (48 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Τάφος Νακσιντίλ Σουλτάνα, Φατίχ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικισμός μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό
H Νακσιντίλ Σουλτάνα

Η Νακσιντίλ Σουλτάνα (Τούρκικα: Nakşidil Sultan) (Γαλλικά: Aimée du Buc de Rivery) (19 Δεκεμβρίου 1768 - 22 Αυγούστου 1817) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και βαλιντέ σουλτάνα στον γιο της Μαχμούτ Β'. Υπάρχει ένας θρύλος ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με την Εϊμί Ντου Βουκ Ντε Ριβερί, ξαδέλφη της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας, που χάθηκε στη θάλασσα σε ηλικία έντεκα ετών. Σύμφωνα με τον μύθο, η Εϊμί αιχμαλωτίστηκε από πειρατές της Μπαρμπαριάς και πωλήθηκε ως παλλακίδα στο χαρέμι​​, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία γι'αυτό.

Στις 20 Ιουλίου 1785 σε ηλικία 17 ετών γέννησε τον μελλοντικό Σουλτάνο Μαχμούτ Β'. Η Νακσιντίλ Σουλτάνα πέθανε στις 22 Αυγούστου 1817 σε ηλικία 48 ετών. Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Φατίχ Τζαμί.


Διαφωνίες γύρω από την ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Εϊμί είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα μετά που φέρεται να έγινε μέλος του βασιλικού χαρεμιού​​. Σύμφωνα με τα οθωμανικά χρονικά, η μητέρα του Μαχμούτ Β' ήταν γνωστή με την τουρκική ονομασία Νακσιντίλ και πέθανε στις 22 Αυγούστου 1817.

Σε όλες οι γυναίκες του σουλτάνου δίνονταν τουρκικά ονόματα κατά την είσοδό τους χαρέμι​​. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η γυναίκα που ήταν βαλιντέ σουλτάνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν δυτική και είχε γαλλικές επιρροές.

Λέγεται ότι έδωσε στον Σουλτάνο μαθήματα Γαλλικών, έστειλε πρεσβεία στο Παρίσι και έκανε μεταρρυθμίσεις στο χαρέμι, δίνοντας το δικαίωμα στις γυναίκες να πηγαίνουν για πικ-νικ. Επίσης δεν ήταν, όπως συχνά αναφέρεται, η 13η σύζυγος του Αμπντούλ Χαμίτ Α' αλλά καταγράφεται ως η μητέρα του Μαχμούτ Β'.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Αυτή η ιστορία είναι ο θρύλος της Εϊμί στο οθωμανικό χαρέμι και δεν είναι τεκμηριωμένη ιστορικά)

Η Εϊμί έγινε η σύζυγος του Σουλτάνου και πήρε το όνομα Νακσιντίλ. Εισήγαγε γαλλικές ιδέες στους οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, η Νακσιντίλ Σουλτάνα του δίδαξε γαλλικά, και για πρώτη φορά, ένας μόνιμος πρεσβευτής στάλθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι. Η Νακσιντίλ Σουλτάνα γέννησε ένα γιο που ονομαζόταν Μαχμούτ, ο οποίος έγινε σουλτάνος ​​μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Οι δολοφόνοι, που επιδοτούνται από την Ulema, προσπάθησαν επίσης να σκοτώσουν τον Μαχμούτ, αλλά η Νακσιντίλ Σουλτάνα έσωσε το γιο της με την απόκρυψή του μέσα σε ένα κλίβανο. Έτσι, ο Μαχμούτ έγινε ο επόμενος Σουλτάνος, πραγματοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοκρατορία που, ως επί το πλείστον, οφείλονταν στην επιρροή της μητέρας του.

Παρά το γεγονός ότι η Νακσιντίλ Σουλτάνα δέχτηκε το Ισλάμ ως μέρος της εθιμοτυπίας του χαρεμιού, παρέμεινε Ρωμαιοκαθολική στην καρδιά της. Η τελευταία επιθυμία της ήταν να εκτελέσει την τελευταία της μετάληψη από έναν ιερέα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nakşidil Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάνα
Βαλιντέ Σουλτάνα
15 Νοεμβρίου 1808 – 22 Αυγούστου 1817
Διάδοχος
Μπεζμιαλέμ Σουλτάνα