Ηγεμόνας Μεχμέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Μεχμέτ
Γέννηση1521
Τοπ Καπί,Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1543 (22 ετών)
Μανίσα,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΣεχζάντε Τζαμί,Κωνσταντινούπολη
ΣύζυγοςΕσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν
ΕπίγονοιΧιουμασάχ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
ΜητέραΧασεκί Χουρέμ Σουλτάν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Μεχμέτ (τούρκικα:Şehzade Mehmed) (1521-1543) ήταν ο πρώτος γιος του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν.Έγινε κυβερνήτης της Μανίσας όταν ο αδελφός του Ηγεμόνας Μουσταφά στάλθηκε απο εκεί στην Αμάσεια.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεχμέτ γεννήθηκε το 1521 στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολή,ήταν το πρώτο παιδί του Σουλεϊμάν Α' και της Χουρέμ Σουλτάν.Οι ιστορικοί αναφέρουν πως εξωτερικά έμοιαζε με τον αδερφό του, τον Ηγεμόνα Μουσταφά η με την μητερα του Χουρεμ σουλταν.Τον είχε ως πρότυπο προς μίμηση και είχαν καλή σχέση απο την παιδική τους ηλικία.Ήταν αδελφός του Ηγεμόνα Μαχμούτ,του Ηγεμόνα Μουράτ,της Φατμά Σουλτάν,του Ηγεμόνα Μουσταφά,της Ραζιγιέ Σουλτάν,της Μιχριμάχ Σουλτάν,του Σελίμ Β',του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ,του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ και του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ.

Είχε συμμετάσχει σε αρκετές μάχες μαζί με τον πατέρα του και πέθανε το 1543, σε ηλικία 22 ετών, αφού συμμετείχε στην επιτυχημένη εκστρατεία Εστεργκόμ του πατέρα του.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θάνατό του. Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς πέθανε από ευλογιά.Σύμφωνα με μια άλλη άποψη πέθανε απο φυσικό θάνατο.

Μετά τον θανατό του ο πατέρας του,Σουλεϊμάν Α',διέταξε τον φημισμένο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν να χτίσει το Σεχζάντε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τον Ηγεμόνα Μεχμέτ.

Ο Μεχμέτ είχε κάνει μόνο ένα παιδί, την Χιουμασάχ Σουλτάν, η οποία γεννήθηκε από την Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν, που ήταν σύζυγος του Ηγεμόνα Μεχμέτ και κόρη της Σαχ ΣουλτάνΣαχ Σουλτάν ήταν θεία του Ηγεμόνα Μεχμέτ εφόσον ήταν αδελφή του πατέρα του,Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή.

Ο Γκιουρμέι Ιλέρι υποδύεται τον νεαρό Μεχμέτ στην σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Mehmed της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]