Ελληνορώσων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Χειροκίνητη αναστροφή Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
}}
}}
[[Αρχείο:Καραθεοδωρή.jpg|μικρογραφία|Η οδός Καραθεοδωρή]]
[[Αρχείο:Καραθεοδωρή.jpg|μικρογραφία|Η οδός Καραθεοδωρή]]
Η συνοικία '''Ελληνορώσων''' βρίσκεται στο 8ο δημοτικό Διαμέρισμα του [[Δήμος Αθηναίων|Δήμου Αθηναίων,]] βόρεια της συμβολής των λεωφόρων Κατεχάκη και Μεσογείων. Συνορεύει με τις συνοικίες [[Ερυθρός Σταυρός (συνοικία)|Ερυθρός Σταυρός]], [[Γηροκομείο (συνοικία)|Γηροκομείο]], [[Αμπελόκηποι]] και το [[Νέο Ψυχικό]]. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Καραθεοδωρή και η οδός Αδριανείου, που πήρε το όνομα της από το [[Αδριάνειο υδραγωγείο]] που βρισκόταν στην περιοχή. Η πλατεία Γκίκα αποτελεί κέντρο της κοινωνικής ζωής της συνοικίας. Εκεί λειτουργεί και μία από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου. Η συνοικία Ελληνορώσων εξυπηρετείται από τον σταθμό [[Μετρό Αθήνας|μετρό]] [[Σταθμός Κατεχάκη (Μετρό Αθήνας)|Κατεχάκη]] και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.
Η συνοικία '''Ελληνορώσων''' βρίσκεται στο 7ο δημοτικό Διαμέρισμα του [[Δήμος Αθηναίων|Δήμου Αθηναίων,]] βόρεια της συμβολής των λεωφόρων Κατεχάκη και Μεσογείων. Συνορεύει με τις συνοικίες [[Ερυθρός Σταυρός (συνοικία)|Ερυθρός Σταυρός]], [[Γηροκομείο (συνοικία)|Γηροκομείο]], [[Αμπελόκηποι]] και το [[Νέο Ψυχικό]]. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Καραθεοδωρή και η οδός Αδριανείου, που πήρε το όνομα της από το [[Αδριάνειο υδραγωγείο]] που βρισκόταν στην περιοχή. Η πλατεία Γκίκα αποτελεί κέντρο της κοινωνικής ζωής της συνοικίας. Εκεί λειτουργεί και μία από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου. Η συνοικία Ελληνορώσων εξυπηρετείται από τον σταθμό [[Μετρό Αθήνας|μετρό]] [[Σταθμός Κατεχάκη (Μετρό Αθήνας)|Κατεχάκη]] και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.


==Το όνομα της συνοικίας==
==Το όνομα της συνοικίας==

Έκδοση από την 16:46, 15 Ιανουαρίου 2022

Ελληνορώσων
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ελληνορώσων
37°59′51″N 23°46′28″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Ελληνορώσων is located in Αθήνα
Ελληνορώσων
Ελληνορώσων
Η θέση της συνοικίας Ελληνορώσων στο χάρτη.
Η οδός Καραθεοδωρή

Η συνοικία Ελληνορώσων βρίσκεται στο 7ο δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, βόρεια της συμβολής των λεωφόρων Κατεχάκη και Μεσογείων. Συνορεύει με τις συνοικίες Ερυθρός Σταυρός, Γηροκομείο, Αμπελόκηποι και το Νέο Ψυχικό. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Καραθεοδωρή και η οδός Αδριανείου, που πήρε το όνομα της από το Αδριάνειο υδραγωγείο που βρισκόταν στην περιοχή. Η πλατεία Γκίκα αποτελεί κέντρο της κοινωνικής ζωής της συνοικίας. Εκεί λειτουργεί και μία από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου. Η συνοικία Ελληνορώσων εξυπηρετείται από τον σταθμό μετρό Κατεχάκη και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Το όνομα της συνοικίας

Η συνοικία ονομάστηκε έτσι επειδή όταν ιδρύθηκε στέγασε Έλληνες πρόσφυγες προερχόμενους απ' τη Ρωσία οι οποίοι έμειναν στην ιστορία σαν Ελληνορώσοι.

Αθλητισμός

Ο κυριότερος αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι ο Εθνικός Ελληνορώσων, ο οποίος αγωνίζεται στην κατηγορία καλαθοσφαίρισης της Β΄ ΕΣΚΑ. Επίσης υπάρχουν προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας Ζευς Ερυθρού Σταυρού, η οποία εδρεύει στην ομώνυμη γειτονική συνοικία.

Προσωπικότητες της περιοχής

Παραπομπές

  1. «Δήμητρα Γαλάνη». www.lifo.gr. 4 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021.