Δημήτρης Αβραμόπουλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Grigoris3 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
|αξίωμα = [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή|Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης]]
|αξίωμα = [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή|Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης]]
|έναρξη = [[1 Νοεμβρίου]] [[2014]]
|έναρξη = [[1 Νοεμβρίου]] [[2014]]
|λήξη =
|λήξη =[[1 Δεκεμβρίου]] [[2019]]
|πρόεδρος = [[Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ]]
|πρόεδρος = [[Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ]]
|προκάτοχος = [[Σεσίλια Μάλμστρομ]] <small>(Εσωτερικών Υποθέσεων)</small> <br /> [[Μαρτίν Ράιχερτς]] <small>(Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας)</small>
|προκάτοχος = [[Σεσίλια Μάλμστρομ]] <small>(Εσωτερικών Υποθέσεων)</small> <br /> [[Μαρτίν Ράιχερτς]] <small>(Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας)</small>

Έκδοση από την 12:20, 4 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Αβραμόπουλος
Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περίοδος
1 Νοεμβρίου 2014 – 1 Δεκεμβρίου 2019
ΠρόεδροςΖαν-Κλοντ Γιούνκερ
ΠροκάτοχοςΣεσίλια Μάλμστρομ (Εσωτερικών Υποθέσεων)
Μαρτίν Ράιχερτς (Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας)
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιουνίου 2013 – 31 Οκτωβρίου 2014
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΑναπληρωτήςΦώφη Γεννηματά
ΠροκάτοχοςΠάνος Παναγιωτόπουλος
ΔιάδοχοςΝίκος Δένδιας
Περίοδος
11 Νοεμβρίου 2011 – 17 Μαΐου 2012
ΠρωθυπουργόςΛουκάς Παπαδήμος
ΠροκάτοχοςΠάνος Μπεγλίτης
ΔιάδοχοςΦραγκούλης Φράγκος
Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 24 Ιουνίου 2013
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΠροκάτοχοςΠέτρος Μολυβιάτης
ΔιάδοχοςΕυάγγελος Βενιζέλος
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
2012 – 2014
Δήμαρχος Αθηναίων
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 1995 – 31 Δεκεμβρίου 2002
ΠροκάτοχοςΛεωνίδας Κουρής
ΔιάδοχοςΝτόρα Μπακογιάννη
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Περίοδος
2 Ιουλίου 2010 – 8 Μαρτίου 2015
Μαζί μεΣταύρος Δήμας
ΠρόεδροςΑντώνης Σαμαράς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση6 Ιουνίου 1953 (1953-06-06) (70 ετών), Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΒίβιαν Αβραμοπούλου
Παιδιά2 (Φίλιππος και Ιάσονας)
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο της Βοστώνης[1]
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1834-1969)[2]
ΕπάγγελμαΔιπλωμάτης
ΒραβεύσειςΑξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής
Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
Εταίρος Πωλ Χάρρις
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδαavramopoulos.gr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (6 Ιουνίου 1953) είναι Έλληνας πολιτικός της ΝΔ και Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαική Ένωση.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία (Ελληνικό Γορτυνίας) και την Ηλεία. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη. Το 1980 αποφοίτησε από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ξεκίηνσε επαγγελματική σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1993 με την ένταξή του στην πολιτική. Από το 1995 έως το 2003 και για οκτώ χρόνια, διατέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων. Μεταξύ του 2001 και του 2002 υπήρξε αρχηγός του δικού του πολιτικού κόμματος, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ). Το 2004, ορίστηκε για πρώτη φορά Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, το 2006 Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2010 Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 2011 Υπουργός Εθνικής Άμυνας και το 2012 Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε για 2η φορά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την 1η Νοεμβρίου του 2014, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματική Σταδιοδρομία

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εισήλθε στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1980 και από το 1981 μέχρι το 1983 υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Από το 1983 έως το 1988 ανέλαβε καθήκοντα Προξένου της Ελλάδος στη Λιέγη του Βελγίου.

Το 1989 ανακλήθηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε Ειδικός Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας», Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το 1991 διορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ / Βιέννη). Το 1992 ανέλαβε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, μέχρι το τέλος του ιδίου χρόνου, οπότε και τοποθετήθηκε ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη της Ελβετίας.

Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και την ίδια χρονιά, τον μήνα Αύγουστο, παραιτήθηκε από τη Διπλωματική Υπηρεσία προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 1993.

Πολιτική σταδιοδρομία

Κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε στην τρίτη θέση της Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Την ίδια περίοδο εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε Γραμματέας της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση (EDU) και κατά την περίοδο 1993 – 1994 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας (Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών).

Δήμαρχος Αθηναίων

Το 1994 πήρε το χρίσμα του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο της Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε με αντίπαλό του τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ήταν ο νεότερος σε ηλικία δήμαρχος της πόλεως των Αθηνών.

Το 1996 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέβαλε αίτηση διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την πόλη των Αθηνών.

Από το 1997 που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη των Αθηνών μέχρι το τέλος του 2002, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεργάστηκε με την Οργανωτική Επιτροπή για την προετοιμασία της πόλης. Επανεκλέχτηκε δήμαρχος τον Οκτώβριο του 1998 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το ιστορικά μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.[3] Κατά την τετραετία 1995 – 1999 ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Το 1995 συνέστησε τη «Μόνιμη Διάσκεψη των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Από το 1996 έως το 2000 άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA). Από το 1997 έως το 2002 ήταν μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου (1997-2000).

Το Μάρτιο του 2001 ίδρυσε το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), ένα κόμμα με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά συγγενή με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Ιούνιο του 2002 ανακοίνωσε τη διακοπή του ΚΕΠ, καθώς και την απόφασή του να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του δημάρχου το 2002 και να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, προώθησε τις διεθνείς συνεργασίες της πόλεως των Αθηνών και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της «Συνόδου Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου». Στη Σύνοδο των Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2002, η Διάσκεψη επικύρωσε μία πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το πρόγραμμα «Διπλωματία των Πόλεων»[4], η οποία υιοθετήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Το 2001 θέσπισε το «Διεθνές Βραβείο των Αθηνών για τη Δημοκρατία» υπό την αιγίδα της UNESCO (Παρίσι) και το 2002 την «Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων» υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Λωζάνη).

Την ίδια περίοδο συνέστησε το «Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τη Διπλωματία των Πόλεων». Το 2004 και μετά από ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου αποδέχτηκε προσκλήσεις και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, ήταν υποψήφιος στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκε πρώτος Βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών.

Υπουργός

Το 2004 ορκίστηκε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του 2006, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέμεινε στη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση που κατείχε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.[5] Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας, ενός διεθνούς προτύπου ταξινόμησης των δαπανών υγείας που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 2011, την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αβραμόπουλος εκτοξεύθηκε η κρατική φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη. Στην αύξηση αυτή των δημοσίων δαπανών για την υγεία οφειλόταν το ένα πέμπτο της μεγέθυνσης του ΑΕΠ την τετραετία 2005-2009.[6][7]

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη και πάλι βουλευτής Α΄ περιφέρειας Αθηνών. Λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του αρχηγού της ΝΔ. Με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τη βάση. Στην πορεία της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ, απέσυρε με δημόσια δήλωσή του την υποψηφιότητά του και στις 10 Νοεμβρίου 2009 στήριξε την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά στην εκλογή του τελευταίου στην ηγεσία του κόμματος. Μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο του 2010, ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και κατείχε μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Παράλληλα παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας, ώστε να υποστηριχθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας για συμμετοχή μόνο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση.[8] Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών. Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ευρωπαίος Επίτροπος

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, κατά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν, ο Αβραμόπουλος ανέλαβε τη θέση του Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.[9][10] Μεταξύ άλλων, ως επίτροπος διαφώνησε με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση του συστήματος κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.[11][12]

Ακαδημαϊκοί τίτλοι και δραστηριότητες

Παράλληα είναι επίτιμος διδάκτορας σε διάφορα διεθνή πανεπιστήμια όπως ADELPHI, Deree, Drexel, Kingston κ.α. Υπήρξε και Visiting Fellow, στο Kennedy School of Government, Institute of Politics, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη

Το Μάιο του 2010 ένα πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αβραμόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου κατηγορώντας τους για «ηθική αυτουργία» στην αποστολή ψευδών στοιχείων από την ΕΣΥΕ στη Eurostat για τα χρέη των νοσοκομείων.[13]

Από το 2009 μέχρι και σήμερα κατηγορείται για ανάμειξη σε σκάνδαλο της φαρμακοβημοχανίας και υπερκοστολόγησης φαρμάκων, που αφορά την Novartis.[14]

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.
  3. «Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ)». www.eurocharity.org. 16 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  4. «Διπλωματία των Πόλεων | Δημήτρης Αβραμόπουλος - Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ». avramopoulos.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  5. «Δημήτρης Αβραμόπουλος | Δημήτρης Αβραμόπουλος - Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ». avramopoulos.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  6. Παλαιολόγος, Γιάννης (24-02-2013). «Η μεγάλη σπατάλη την τετραετία 2005-2009». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/481602/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-megalh-spatalh-thn-tetraetia-2005-2009. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  7. Κέζα, Λώρη (30-01-2015). «Αβραμόπουλος». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=672274. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  8. Σαβούρδου, Μπέττυ (11 Νοεμβρίου 2011). «Παραίτηση Αβραμόπουλου από βουλευτής». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011. 
  9. Τερζής, Γιώργος (11 Σεπτεμβρίου 2014). «Νέος επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος». Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/783207/article/epikairothta/politikh/neos-epitropos-metanasteyshs-o-d-avramopoylos. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  10. «Η νέα σύνθεση της Κομισιόν - O Μοσκοβισί Επίτροπος Οικονομικών». Τα Νέα. 10 Σεπτεμβρίου 2014. http://www.tanea.gr/news/politics/article/5157706/h-synthesh-ths-komision-epitropos-oikonomikwn-o-moskobisi/. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. 
  11. «Δημήτρης Αβρομόπουλος: Σολιντάρνοσκ, του Μιχάλη Τσιντσίνη | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/939251/opinion/epikairothta/politikh/dhmhtrhs-avromopoylos-solintarnosk. Ανακτήθηκε στις 2018-01-03. 
  12. «Το Κονκλάβιο (13/12/17), Αριστοτελίας Πελώνη | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/939080/opinion/epikairothta/politikh/to-konklavio-131217. Ανακτήθηκε στις 2018-01-03. 
  13. Τέλλογλου, Τάσος (15-05-2010). «Μήνυση για τα χρέη των νοσοκομείων». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/393345/article/epikairothta/politikh/mhnysh-gia-ta-xreh-twn-nosokomeiwn. Ανακτήθηκε στις 15-02-2015. 
  14. «Τα ληγμένα του Αβραμόπουλου». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=437615. Ανακτήθηκε στις 2018-02-21. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι