Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιερ Μοσκοβισί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιερ Μοσκοβισί
Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Νοεμβρίου 2014
ΠροκάτοχοςΓίρκι Κατάινεν, Αλγκίρντας Σεμέτα
Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
Περίοδος
16 Μαΐου 2012 – 2 Απριλίου 2014
ΠρωθυπουργόςΖαν-Μαρκ Αιρώ
ΠροκάτοχοςΦρανσουά Μπαρουάν
ΔιάδοχοςΜισέλ Σαπέν
Βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση16 Σεπτεμβρίου 1957 (1957-09-16) (67 ετών), Παρίσι, Γαλλία
ΥπηκοότηταΓαλλία
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλιστικό Κόμμα
ΣύζυγοςΑνν-Μισέλ Μπαστερί
ΣπουδέςΛύκειο Κοντορσέ
Εθνική Σχολή Διοίκησης στη Γαλλία
Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού
ΕπάγγελμαΟικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας
ΒραβεύσειςΤάγμα των Τριών Αστέρων
Μεγαλός Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με αστέρα
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (25  Ιουλίου 2016)[1]
Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής (13  Ιουλίου 2021)[1]
d:Q116984705 (2014)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιερ Μοσκοβισί (γαλλ. Pierre Moscovici, γενν. 16 Σεπτεμβρίου 1957) είναι Γάλλος πολιτικός εβραϊκής καταγωγής που κατείχε τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Οικονομικών (2012-2014) και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (1997-2002) της Γαλλίας.

Ιδεολογικά ανήκει στον σοσιαλιστικό χώρο, έχοντας προσχωρήσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 1984 και διατελέσει βουλευτής του, τόσο στο γαλλικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από το 1995 είναι Εθνικός Γραμματέας του PS.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια και εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερ Μοσκοβισί γεννήθηκε στο Παρίσι. Πατέρας του είναι ο σημαντικός Ρουμανοεβραίος κοινωνικός ψυχολόγος Σερζ Μοσκοβισί και μητέρα του η ψυχαναλύτρια Μαρί Μπρομπέργκ-Μοσκοβισί.[2]

Ο Πιερ Μοσκοβισί πήρε DEA στα οικονομικά και στη φιλοσοφία, ενώ είναι και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοικήσεως (École nationale d'administration), όπου είχε δάσκαλο τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έγινε φίλος και μέντοράς του στο πεδίο της πολιτικής. Ο Μοσκοβισί υπήρξε πρόεδρος της κινήσεως À gauche en Europe, που ιδρύθηκε από τον Στρος-Καν και τον Μισέλ Ροκάρ, ενώ δημιούργησε και τη δική του ομάδα, την «Besoin de Gauche».[3]

Μετά την αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Διοικήσεως το 1984, ο Πιερ Μοσκοβισί διορίσθηκε στο Cour des comptes, του οποίου είναι ακόμα μέλος.

Πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικώς ο Μοσκοβισί δραστηριοποιήθηκε στην Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση, μια τροτσκιστική ομάδα, την οποία άφησε το 1984 για να ενταχθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου το 1986 έγινε γραμματέας της «ομάδας εμπειρογνωμόνων» που συνέστησε ο Κλωντ Αλέγκρ.

Το 1988 μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, στην κυβέρνηση Λιονέλ Ζοσπέν, πρώτα ως τεχνικός σύμβουλος και μετά ως επικεφαλής σχεδίων (chargé de mission).

Από το 1990 μέχρι το 1994, ο Μοσκοβισί ήταν επικεφαλής του Τμήματος Εκσυγχρονισμού και Χρηματοδοτήσεως Δημόσιων Υπηρεσιών και στο γαλλικό Γραφείο Σχεδιασμού (Commissariat général du Plan).

Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1994 μέχρι το 1997 ο Μοσκοβισί ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.[4] Στη συνέχεια, το 1997, εκλέχθηκε βουλευτής του νομού Ντου (Doubs) στο Γαλλικό Κοινοβούλιο και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Φρανς-Κοντέ από το 1998 μέχρι το 2004, καθώς και του Γενικού Συμβουλίου του Ντου από το 1994 ως το 2002.

Από το 1997 μέχρι το 2002 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Λιονέλ Ζοσπέν.[5] Το 2002 αντιπροσώπευσε τη χώρα του στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στις 20 Ιουλίου 2004 ο Μοσκοβισί εκλέχθηκε στη θέση του ενός από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επανεκλέχθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2007.[6]

Μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου και Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2007 μέχρι το 2012 ο Μοσκοβισί ήταν βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση (4η εκλογική περιφέρεια του Ντου), όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μετά της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και ως αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούνιο του 2012 επανεκλέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση αντιπροσωπεύοντας την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Ο Μοσκοβισί διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών της Γαλλίας[7] από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2014.[8]

Τον Μάιο του 2014 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας του ανέθεσε μια εξάμηνη αποστολή για την αποτίμηση τού πώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να συνειφέρουν καλύτερα στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.[9] Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ του πρότεινε τη θέση της Γαλλίας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.[10]

Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 ο Μοσκοβισί ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, υπεύθυνος για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και για την εξασφάλιση της οικονομικής ρεαλιστικότητας των προτάσεων της Επιτροπής και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως των χωρών της Ε.Ε.. Σε φορολογικά ζητήματα ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ενός συστήματος ΦΠΑ σε επίπεδο Ε.Ε., για τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ως προς τους έμμεσους και άμεσους φόρους, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα καθήκοντά του περιελάμβαναν επίσης την ανάπτυξη και διαχείριση μιας αποτελεσματικής τελωνειακής ενώσεως της Ε.Ε..[11] Μετά τη θητεία του ως Επιτρόπου, διορίσθηκε Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]