Ιωάννης Παπαθεοδώρου (πολιτικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Παπαθεοδώρου
Γέννηση
Νεάπολη Λασιθίου
Θάνατος
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός και δικηγόρος
Αξίωμα Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου (1914 - 26 Ιανουαρίου 1983) ήταν Δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο 1975-78. Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας μετά το τέλος της χούντας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την Νεάπολη της Κρήτης. Σπούδασε δικηγόρος και κατά την περίοδο της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Ο Παπαθεοδώρου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1954 με τον Κατσώτα, ενώ ήταν πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 1959 και του 1964[1]. Συνολικά εκλεγόταν συνεχώς επί 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Υπήρξε γενικός εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσογειακών Πόλεων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αδελφοποιημένων Πόλεων του Κόσμου.[2]. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων το 1975 και ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Ιουνίου της χρονιάς εκείνης. Ανασυγκρότησε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα. Αποχώρησε από το δημαρχιακό αξίωμα με τη λήξη της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1978.

Ο Παπαθεοδώρου απεβίωσε ξαφνικά το 1983 και κηδεύτηκε με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων, στο Πρώτο Νεκροταφείο. Τον τάφο του είχε παραχωρήσει ο Δήμος.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μικρός Ρωμηός
  2. 2,0 2,1 Ριζοσπάστης, Πέθανε χτες ο Γ. Παπαθεοδώρου, EBE, 27/1/1983.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]